Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς αντιστάσεις προς τις 4.400 μονάδες

Έπειτα από ισχνή αντίδραση, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί προς τα επίπεδα των 4.400 μονάδων. Υπερισχύουν εμφανώς οι πωλητές σε τραπεζικές μετοχές, ενισχύεται η προσφορά σε μετοχές-κλειδιά της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Στις 170 οι μετοχές που καταγράφουν απώλειες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Περιορισμένης έκτασης αντίσταση εκδηλώθηκε και αυτή στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης. Πολύ γρήγορα στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι παίκτες ακολούθησαν τη γενικότερη τάση που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές και με τον DAX να χάνει 1,2%, ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. υποχωρούσε προς τις 4.400 μονάδες (-1,2%).

Περιορισμένη ήταν η προσπάθεια που εκδηλώθηκε αρχικά, κυρίως σε μετοχές των ΟΤΕ, ΔΕΗ, Alpha Bank, Τράπεζα της Ελλάδος και σε ακόμη δύο - τρεις περιπτώσεις.

Η μετοχή της Εθνικής ξεκινά από τα υψηλά των 41,22 ευρώ, χάνει τα 41 ευρώ, αλλά δείχνει να παλεύει λίγο χαμηλότερα προς τα 40,92 - 40,94 ευρώ.

Δεν αρκεί όμως η σχετικά καλύτερη πορεία της Εθνικής ή το +0,7% του ΟΤΕ στα 21,50 ευρώ για να αποφευχθεί η υποχώρηση του FTSE 20 οριακά χαμηλότερα των 2.340 μονάδων. Αυτό γιατί υπερισχύουν εμφανώς οι πωλητές στις Eurobank και Πειραιώς, με την τιμή να υποχωρεί προς τα 18,84 και τα 21,88 ευρώ αντίστοιχα.

Παράλληλα, πωλητές υπερίσχυσαν μετά τα πρώτα 10-15 λεπτά στον Μυτιληναίο που υποχωρεί και πάλι χαμηλότερα των 10 ευρώ, σε Coca Cola 3E όπου κατοχυρώνονται βραχυπρόθεσμες θέσεις αλλά και στις Ελληνικά Πετρέλαια, Σιδενόρ, Ελληνική Τεχνοδομική, Βιοχάλκο, Νεοχημική, Intralot και Alapis.

Η αδύναμη εικόνα της αγοράς μετά τα πρώτα 15 - 20 λεπτά της συνεδρίασης μας υποχρεώνει να επανέλθουμε στο ενδεχόμενο για πιθανή συνέχεια της διόρθωσης προς την ευρύτερη περιοχή των 4.402 - 4.388 μονάδων (για τον Γενικό Δείκτη) και του ψυχολογικού ορίου των 2.300 μονάδων για τον FTSE 20.

Θέλοντας να πιστεύουμε πως οι εν λόγω περιοχές δεν θα δοκιμαστούν σήμερα, η συνέχεια προμηνύεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, καθώς ένα μέρος του τραπεζικού κλάδου παρουσιάζει εμφανείς αδυναμίες και από τεχνικής πλευράς.

Πολύ γρήγορα επιβαρύνθηκε και η σχέση ανοδικών προς καθοδικές μετοχές, με περισσότερες από 140 να βρίσκονται στο… κόκκινο, περίπου ύστερα από 35 - 40 λεπτά συνεδρίασης. Μόλις 25 μετοχές διαμορφώνονται ανοδικά (μεταξύ αυτών ΟΛΠ, ΟΛΘ, Πετρόπουλος, Άλφα Γκρίσιν και ακόμη δύο - τρεις με ικανοποιητικές συναλλαγές).

Ωστόσο, η επιταχυνόμενη προσφορά από πλευράς ορισμένων ξένων διαχειριστών σε μετοχές του FTSE 20 καθιστά ιδιαίτερα αμφίβολη για τη συνέχεια τη δυνατότητα αντίδρασης έστω μεμονωμένων μετοχών.

Αυτό γιατί η δοκιμασία της ευρύτερης περιοχής των 4.400 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα κρίσιμη για τη βραχυπρόθεσμη τάση και στη συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v