Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποφασιστική η Fed με μείωση επιτοκίων 0,50%

Ο Ben Bernanke, διοικητής της Federal Reserve, μείωσε τα αμερικανικά επιτόκια κατά 1,25 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε λιγότερο από εβδομάδα, σε μια από τις πιο δραστικές κινήσεις νομισματικής πολιτικής της σύγχρονης ιστορίας, για να καταδείξει ότι είναι αποφασισμένος να ”περάσει μπροστά” από την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.

του Krishna Guha και του James Politi από την Ουάσιγκτον και του Michael Mackenzie από την Νέα Υόρκη

Η Federal Reserve μείωσε τα αμερικανικά επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης επιπλέον, σε μια επιθετική κίνηση καταπολέμησης του κινδύνου ύφεσης στις ΗΠΑ. Επιπλέον, άφησε την πόρτα ορθάνοιχτη για περαιτέρω μειώσεις.

Η μείωση των επιτοκίων στο 3% ενέπνευσε αρχικώς ράλι στο χρηματιστήριο με τον δείκτη S&P 500 να εκτινάσσεται 1,7% στα πρώτα 45 λεπτά μετά την ανακοίνωση. Στην συνέχεια ωστόσο η Wall Street παρέδωσε τα κέρδη και υποχώρησε κλείνοντας με πτώση για πρώτη φορά σε τρεις ημέρες, εξαιτίας ανησυχιών για την κερδοφορία τραπεζών και χρηματιστηριακών οίκων στο πλαίσιο της ζημιών των ασφαλιστών ομολόγων.

Η μείωση κατά 50 μονάδες βάσης ακολούθησε πολύ κοντά στην έκτακτη μείωση κατά 75 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα. Ο Ben Bernanke, διοικητής της Federal Reserve, έχει επιβάλλει μείωση επιτοκίων κατά 1,25 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε λιγότερο από εβδομάδα, στην πιο απότομη χαλάρωση της πιστωτικής πολιτικής από τις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Η κίνησή του καταδεικνύει ότι είναι αποφασισμένος να ”περάσει μπροστά” από την επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, μετά τις επικρίσεις κατά της Fed ότι ”μένει πίσω” στην νομισματική πολιτική.

Επιπλέον, η Fed θέλει να προβάλλει περαιτέρω εξασφάλιση κατά του κινδύνου μιας βαθιάς και παρατεταμμένης ύφεσης. Πρόκειται για μια κίνηση που επιβεβαιώνει την προσέγγιση της ”διαχειρισης κινδύνου” από μέρους της τράπεζας και εκδηλώνει την επιθυμία να παρκαμαμφθούν οι αρνητικές επανατροφοδοτήσεις της κρίσης ανάμεσα στις αγορές και την οικονομία.

Τα μεγέθη που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, είχαν δείξει κάθετη μείωση στα εταιρικά αποθέματα που πίεσαν το αμερικανικό ΑΕΠ σε ανάπτυξη μόλις 0,6% στο δ’τρίμηνο, το χαμηλότερο ποσοστό από το 2002. Στην ανακοίνωσή της, η Fed αναφέρει ότι οι κινήσεις της ”και θα προωθήσουν την ήπια ανάπτυξη εν ευθέτω χρόνω, και θα θα μειώσουν τους κινδύνους στην οικονομική δραστηριότητα.” Ανέφερε πάντως ότι ”παραμένουν πτωτικοί κίνδυνοι στην ανάπτυξη.”

Το επίκεντρο στους πτωτικούς κινδύνους της ανάπτυξης και η δέσμευση για δράση ”με λελογισμένο τρόπο” υποδεικνύουν ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα μελετήσει και νέα μείωση των επιτοκίων, αν και πιθανότατα ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί να κάνει κάτι τέτοιο πριν την επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Ωστόσο, η Fed άφησε να εννοηθεί ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να περιμένουν ότι θα συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια κατά 50 ή 75 μονάδες βάσης, περιγράφοντας πλέον πιο ήπια τους κινδύνους για την ανάπτυξη σε σχέση με την φράση ”υπολογίσιμοι πτωτικοί κίνδυνοι” της έκτακτης μείωσης.

Η μείωση κατά 50 μονάδες βάσης εγκρίθηκε με ψήφους 9 προς 1. Η Fed ενέκρινε επίσης μείωση κατά 50 μονάδες βάσης στο προεξοφλητικό επιτόκιο, με το οποίο δανείζει απευθείας τις τράπεζες.

Η κίνηση πραγματοποιήθηκε παρά τα δεδομένα που έδειξαν ότι ο δομικός πληθωρισμός κινήθηκε ανοδικά στο τελευταίο τρίμηνο του 2007 και τις ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας δεν καταρρέει.

Η Fed δήλωσε ότι ”οι χρηματοοικονομικές αγορές παραμένουν υπό σημαντική πίεση” και ”οι πιστώσεις έχουν γίνει δυσκολότερες για ορισμένα νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.” Τόνισε ότι τα τελευταία στοιχεία υποδεικνύουν ”εμβάθυνση της συρρίκνωσης στην αγορά ακινήτων” καθώς και ”κάποια αποδυνάμωση στην αγορά εργασίας.” Αφησε την φρασεολογία για τον πληθωρισμό αμετάβλητη.

Η Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι εκτιμά κατά βάση ότι ”η επόμενη κίνηση πιθανόν δεν θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις 18 Μαρτίου” προσθέτοντας ότι ”με τις τρέχουσες ενδείξεις, πιστεύουμε ότι σε εκείνη την συνεδρίαση η FOMC θα μειώσει κατά 25 μονάδες βάσης.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v