Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 3% μείωσε τα επιτόκια η FED

Σε νέα μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης προχώρησε η FED κατά τη σημερινή της σύσκεψη. Τα αμερικανικά επιτόκια (funds rate) διαμορφώνονται πλέον στο 3,0%, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα είχε προχωρήσει σε αιφνιδιαστική περικοπή των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στις 22 Ιανουαρίου.

Στο 3% μείωσε τα επιτόκια η FED
Σε νέα μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης προχώρησε η FED κατά τη σημερινή της σύσκεψη.

Τα αμερικανικά επιτόκια (funds rate) διαμορφώνονται πλέον στο 3,0%, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα είχε προχωρήσει σε ”αιφνιδιαστική” περικοπή των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης στις 22 Ιανουαρίου.

Η σημερινή απόφαση σε συνδυασμό με τις προηγούμενες θα πρέπει να βοηθήσουν την οικονομία να εμφανίσει μέτριους ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και να ”απαλύνει” τους κινδύνους για την οικονομική δραστηριότητα, επισημαίνει στην συνοδευτική της δήλωση η FED.

Παράλληλα τονίζει πως οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη παραμένουν και ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί την επίδραση των χρηματοοικονομικών και άλλων εξελίξεων στην οικονομία και θα δράσει αναλόγως ώστε να αντιμετωπίσει τους κινδύνους.

Αναφέρει ακόμα ότι οι χρηματαγορές παραμένουν υπό ισχυρή πίεση και πως ο δανεισμός έχει δυσκολέψει περαιτέρω για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Η σημερινή απόφαση για τη μείωση δεν ήταν ομόφωνη καθώς το μέλος W. Fisher τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στο 3,5%.

Σημειώνεται ότι η FED περιέκοψε επίσης κατά 50 μονάδες βάσης και το προεξοφλητικό επιτόκιο (discount rate), το οποίο διαμορφώνεται πλέον στο 3,5%.

Όπως σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς η νέα μείωση των επιτοκίων σηματοδοτεί την έντονη ανησυχία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας όχι μόνο για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και για τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Προσθέτουν μάλιστα ότι η ισχυρή υποχώρηση των χρηματιστηρίων διεθνώς ”θορύβησε” περαιτέρω τη FED, καθώς ήταν παραπάνω απο ορατές οι δυνητικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη.

Ο Ed Yardeni της Yardeni Associates εκτιμά ότι η περικοπή των επιτοκίων μπορεί να αποτελέσει το φάρμακο και να αποτρέψει την οικονομία από το να πέσει σε ένα ”φαύλο κύκλο” όπου η πτώση των τιμών των ακινήτων θα περιορίζει τον τραπεζικό δανεισμό και την κατανάλωση.

Τονίζεται επίσης αππο μερίδα αναλυτών ότι στη συνοδευτική της δήλωση η FED πραγματοποίησε μια μικρή μόνο αναφορά για τον πληθωρισμό, δεδομένο που αφήνει ισχυρές υπόνοιες ότι έρχονται νέες μειώσεις επιτοκίων έως την άνοιξη.

Χαρακτηριστικό είναι ακόμα το σχόλιο αναλυτή ο οποίος υπογράμμισε ”τα τεράστια βήματα βελτίωσης από πλευράς FED στον τρόπο επικοινωνίας με τους επενδυτές”, τονίζοντας ”ότι δεν υπήρξαν φλυαρίες και πως μέσω της συνοδευτικής δήλωσης έδωσε σήμα για περαιτέρω μειώσεις”.

Oι επόμενες συνεδριάσεις της FED έχουν προγραμματισθεί για τις 18 Μαρτίου και 30 Απριλίου.

* Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της FED μέσω του link στη στήλη ”Σχετικά links” ή μέσω της δεξιάς στήλης ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v