Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Αντίο” στο Γενάρη με δυσκολίες και... ελπίδες

Η Fed μείωσε τα επιτόκια, στη Wall κατοχυρώθηκαν κέρδη και οι βασικοί δείκτες διόρθωσαν στο κλείσιμο. Χαμηλότερα κατά 0,6% ξεκινά ο Dax στη Φρανκφούρτη, υπερισχύουν ελαφρώς οι πωλητές σε τραπεζικές μετοχές. Προεξοφλείται δοκιμασία των βασικών δεικτών στην αρχή της συνεδρίασης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

”Όπως ο Γενάρης, έτσι και ο χρόνος”. Δανειζόμαστε την σημερινή αναφορά του Dr. Money, καθ’ ότι στο διάσημο, όπως σημειώνεται, ρητό για την αμερικανική αγορά αποτυπώνεται μια ενδιαφέρουσα παράμετρος. Κατ’ αρχήν στατιστική, αλλά και σε μεγάλο βαθμό ουσιαστική, δικαιολογημένη.

Η χθεσινοβραδινή μείωση των αμερικανικών επιτοκίων δεν φαίνεται, κατά τις εκτιμήσεις των αναλυτών, να αναιρεί τους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξης της –μέχρι τώρα- μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης του κόσμου.

Οι απώλειες από την κρίση στην αγορά δανείων μειωμένης εξασφάλισης, εκτιμώνται από την S&P στα 265 δισ. δολάρια. Περισσότερα από την αρχική εκτίμηση και λιγότερα από την μεθύστερη πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη.

Στην Ευρώπη οι αγορές ξεκινούν με διόρθωση, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να υποχωρεί κατά 0,61% χαμηλότερα.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών βασικοί δείκτες, μετοχές, διόρθωσαν χθες σε ελεγχόμενο και αναμενόμενο ποσοστό.

Για σήμερα θα μπορούσε να υπάρξει μια τεχνικής μορφής αντίδραση, ενδεχομένως μετά την αρχική προεξοφλούμενη περαιτέρω υποχώρηση του Γενικού Δείκτη και του FTSE 20, ωστόσο η τάση σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών.

Κατά την εκτίμηση μερίδας αναλυτών, βραχυπρόθεσμα, το πρόβλημα της αγοράς ειδικότερα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, έγκειται στην τακτική που ακολουθούν τις τελευταίες ημέρες ορισμένοι ξένοι διαχειριστές.

Από τις μέχρι τώρα συναλλαγές τους, φαίνεται πως η σχέση πωλήσεων-αγορών, τείνει στο 3 προς 2, κάτι που τεχνικά αποτελεί μειονέκτημα για τον τραπεζικό κλαδικό δείκτη και για μετοχές όπως για παράδειγμα της Εθνικής, Eurobank, Πειραιώς.

Δεν θα πρέπει να περνά απαρατήρητο το γεγονός πως τον Νοέμβριο καταγράφεται κάμψη στα στεγαστικά δάνεια, με τις τράπεζες να προχωρούν σε τιτλοποίηση 4,5 δισ. ευρώ. Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα της Έλενας Λάσκαρη αποτυπώνονται μερικά στοιχεία που δικαιολογούν την επιφυλακτική πλέον στάση ορισμένων ξένων.

Ο όμιλος της Εθνικής από την πλευρά της προχωρά μεθοδικά στην περαιτέρω ανάπτυξή της, μέσω της Finansbank, στην αγορά της γείτονος. Για νέο γύρο επενδύσεων κάνει λόγο ο Γ. Μαντ., σε μια περίοδο που η κυβέρνηση της χώρας προχωρά στην προκήρυξη διαγωνισμού για τρεις πυρηνικούς σταθμούς.

Στην Αθήνα, άμεση προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου (και του ΥΕΝ), φαίνεται να αποτελεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας του διαγωνισμού για τις λιμενικές εγκαταστάσεις.

Στο σχετικό θέμα γίνεται λεπτομερής αναφορά των πέντε διεκδικητών για τον σταθμό εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΘ.

Κατά την εκτίμηση επιχειρηματικών παραγόντων, οι ”εξελίξεις στα λιμάνια είναι η μόνη ουσιαστική επιχειρηματική δραστηριότητα που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο από κυβερνητικής πλευράς και ακριβώς για αυτό το λόγο αποτελεί πρόκριμα για τη συνέχεια”. Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν εκ των ων ουκ άνευ την επιτυχή τελεσφόρηση του εγχειρήματος.

Από την επιχειρηματική κοινότητα, συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές υποστηρίζουν πως βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες σε δυο εισηγμένους ομίλους.

Ο ένας είναι τα Folli Follie, που αναπροσαρμόζουν την τακτική τους στην ιαπωνική αγορά, φέρεται να συζητούν για το ενδεχόμενο μιας εξαγοράς, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνεται από την εταιρεία το παραμικρό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές κινητικότητα παρατηρείται και από τον χώρο των ταχυφαγείων, όπου ”παίζει” και πάλι το όνομα των Everest. Η επιχείρηση έχει διαψεύσει κατηγορηματικά στο παρελθόν την διενέργεια συζητήσεων με οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, ωστόσο η… πληροφορία για νέο γύρο συνομιλιών επανέρχεται.

Κινητικότητα, σε πιο προχωρημένο και σίγουρο βαθμό, σημειώνεται στον ευρύτερο χώρο των χημικών και φαίνεται να αφορά έναν ιδιαίτερο δραστήριο όμιλο.

Θα επιμείνουμε επίσης πως στα Ελληνικά Χρηματιστήρια συνεχίζονται οι με μεθοδικό ρυθμό σταθερές αγορές που γίνονται μέσω λονδρέζικου χαρτοφυλακίου, προφανώς για λογαριασμό τελικού (ή τελικών) πελατών. Κατά την εκτίμησή μας τα ΕΧΑΕ αποτελούν από καιρό εν δυνάμει αξιόλογο παίκτη που θα δικαιολογούσε το ενδιαφέρον ξένων ομίλων.

Από τεχνικής πλευράς, η αρχή της συνεδρίασης ”κρύβει” παγίδες που θα μπορούσαν να γίνουν σοβαρότερες εάν ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε χαμηλότερα των 4.450 μονάδων. Καλοδεχούμενη βέβαια θα ήταν μια πιθανή επιβεβαίωση της περιοχής των 4.470 μονάδων και της περιοχής των 2.350 μονάδων για τον FTSE 20.

Ζητούμενο, κατά την εκτίμησή μας, είναι η αντοχή της Εθνικής που χθες έκλεισε στα 41,22 ευρώ, έχει στήριξη λίγο χαμηλότερα στα 41-41,10 ευρώ, εύρος που προεξοφλεί ότι θα δοκιμαστεί από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v