Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Πέμπτης

Οι εξελίξεις από το μέτωπο της ΔΕΗ και από την υπόθεση Siemens, η μείωση των επιτοκίων της Fed, οι επενδύσεις του ομίλου Φουρλή, η αναχρηματοδότηση του δανεισμού της Πετζετάκις, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Πέμπτη.

Ο Τύπος της Πέμπτης
Οι εξελίξεις από το μέτωπο της ΔΕΗ και από την υπόθεση Siemens, η μείωση των επιτοκίων της Fed, οι επενδύσεις του ομίλου Φουρλή, η αναχρηματοδότηση του δανεισμού της Πετζετάκις, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Πέμπτη.

ΔΕΗ: Μερίδιο όχι μόνο της αγοράς ηλεκτρισμού, αλλά και της αγοράς φυσικού αερίου προσφέρει δωρεάν η ΔΕΗ στη Γερμανική RWE, σύμφωνα με την ”Ελευθεροτυπία”, η οποία επικαλείται το οριστικό κείμενο του μνημονίου που θα κληθεί να επικυρώσει το ΔΣ της Επιχείρησης.

Εν τω μεταξύ, τις διαδικασίες απαλλοτριώσεως κτηματικής περιουσίας ιδιοκτητών που συνορεύουν με το λιγνιτικό κοίτασμα Πτολεμαΐδας, προχωράει η ΔΕΗ για την επάρκεια της τροφοδοσίας του λιγνιτικού σταθμού της περιοχής, σύμφωνα με την ”Καθημερινή”.

Τράπεζα της Ελλάδος: Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με την εγγραφή υπεραξιών ακινήτων και τη διανομή μιας νέας δωρεάν μετοχής για κάθε τέσσερις παλαιές, γράφει η ”Καθημερινή”.

Siemens: Η Siemens προκαλεί πολιτικούς κλυδωνισμούς, γράφει η ”Καθημερινή”, η οποία σημειώνει ότι το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, ενώ αρνητική εμφανίζεται η κυβέρνηση.

Φουρλής: Επενδύσεις 35 εκατ. ευρώ προγραμματίζει σύμφωνα με πληροφορίες για το 2008 ο όμιλος Φουρλή, στο πλαίσιο της υλοποίησης των στρατηγικών του σχεδίων ανάπτυξης. Σύμφωνα με την ”Ημερησία”, οι επενδύσεις αφορούν στην ολοκλήρωση του δεύτερου καταστήματος ΙΚΕΑ στην Αθήνα, του logistic center της House Market που θα είναι έτοιμο στα τέλη Μαΐου 2008 και για μέρος των εργασιών για το πρώτο ΙΚΕΑ στη Βουλγαρία που θα ολοκληρωθεί το 2009.

Πετζετάκις: Τη χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση του συνόλου των δανειακών οφειλών της Πετζετάκις, ύψους 104,41 εκατ. ευρώ, αλλά και τη χρηματοδότηση και ενίσχυση της ρευστότητάς της με νέα κεφάλαια ύψους 17,5 εκατ. ευρώ πέτυχε η εισηγμένη με τη συμφωνία που σύνηψε με τις Πιστώτριες Τράπεζες και Επενδυτικές Εταιρείες του εξωτερικού, που είναι κάτοχοι δανειακών και συναφών απαιτήσεων απέναντί της, γράφει η ”Ημερησία”.

Εθνική Τράπεζα: Τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας, τα οποία θα ανακοινωθούν περί τα τέλη Φεβρουαρίου, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν περίπου σε 1,7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 73% σε σχέση με τα 990 εκατ. ευρώ της χρήσης 2006, σύμφωνα με την εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”. Η εφημερίδα σημειώνει οτι το μέρισμα που θα διανεμηθεί προβλέπεται ότι θα ανέλθει σε 1,55 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 1 ευρώ για τη χρήση του 2006.

Kavala Oil: Παράταση για πέντε χρόνια των αδειών λειτουργίας της πήρε η Kavala Oil από το υπουργείο Ανάπτυξης, που θα επιτρέψουν την υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου ύψους έως και 100 εκατ. ευρώ για την εκμετάλλευση του Πεδίου Ε, σύμφωνα με την ”Ημερησία”.

Σοφοκλέους: Με τρεις εταιρείες (Epsilon Net, Evnitec, Mediterra) θα πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα της Εναλλακτικής Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Χρονικά, ο γενικός διευθυντής της ΕΧΑΕ, κ. Γκίκας Μάναλης, τοποθετεί την πρεμιέρα αυτή έως τις 15 Φεβρουαρίου, όπως αναφέρει το ”Βήμα”.

ΔΕΚΟ: Για πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου σε πέντε ΔΕΚΟ κάνει λόγο η ”Ημερησία”, η οποία αναφέρει ότι το σχέδιο προβλέπει την αποχώρηση 2000 με εθελουσία και 1000 με υποχρεωτική μετάταξη από τον ΟΣΕ, ενώ από την Ολυμπιακή θα φύγουν 2300, από τον ΟΤΕ 900 και 300 από τα λιμάνια.

Ενέργεια: Για ”φωτογραφικές” διατάξεις στο διαγωνισμό για τη μελέτη του ελληνοϊταλικού αγωγού φυσικού αερίου καταγγέλλει το ΤΕΕ τον Διαχειριστή του Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, αναφέροντας ότι αποκλείει από τον διαγωνισμό τους έλληνες μηχανικούς, αλλά και την Ασπροφός και καλεί τον ΔΕΣΦΑ να επαναλάβει το διαγωνισμό, σύμφωνα με το ”Βήμα”.

Διεθνείς αγορές: Η απόφαση της Fed να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, κατά 50 μονάδες βάσης αυτή τη φορά, στο 3%, και η αντίδραση των διεθνών αγορών στην απόφαση αυτή, απασχολεί τα πρωτοσέλιδα του οικονομικού Τύπου σήμερα.

Υπόθεση Ζαχόπουλου: Σε γαλλικό μπλόκο έπεσε ο Θέμος Αναστασιάδης στις 29 Οκτωβρίου 2007 όταν προσπάθησε να περάσει από την Ελβετία στη Γαλλία μεταφέροντας επιταγές ύψους 1.136.597 ευρώ, γράφουν τα ”Νέα”.

Κοινωνικά: Το τελευταίο αντίο στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο λένε σήμερα θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες καθώς και χιλιάδες πιστοί, αναφέρουν τα ”Νέα”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v