Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ώρα... ΗΠΑ

Πρέπει να προσαρμόσουμε τα ρολόγια μας σε ώρα ΗΠΑ ή να διαβάζουμε τα ”νέα” της επομένης; Τι πρέπει να κάνουμε για να μην αισθανόμαστε συνέχεια ”χαμένοι”;

Ώρα... ΗΠΑ
Κυρίες και κύριοι, πολύ καλημέρα σας.

Ένα από τα μεγαλύτερα ”ελλείμματα” των εφημερίδων, οικονομικών τε και υπολοίπων, είναι ότι ασχολούνται, κατά κύριο λόγο, με τα ”νέα” της ”προηγουμένης”.

Τι είπε ο τάδε ή ο δείνα πολιτικός, για το άλφα ή το βήτα θέμα. Πώς τα πήγε η μία ή η άλλη αγορά και ούτω καθεξής…



Βεβαίως, θα μου πείτε, αυτές είναι οι δυνατότητες και εν τέλει αν οι εφημερίδες ασχολούνταν με τα νέα της ”επομένης” ενδεχομένως να είχαν και τις τιμές ”κλεισίματος” και να μη χρειαζόταν να ασχολούμεθα με τίποτε άλλο…

Μια απλή ανάγνωση στον πίνακα των ”κερδισμένων” της ”επομένης” θα ήταν αρκετή για σίγουρα και ασφαλή κέρδη.

Τι κρίμα που δεν έχουν έτσι τα πράγματα, όμως. Τι κρίμα που πρέπει να σκεπτόμεθα ολίγον τι πριν κάνουμε τις επιλογές μας. Και όπως μονολογούσε ενίοτε συμπαθής πλην οξύθυμος τηλεπαρουσιάστρια, ”όλοι κάποτε ερχόμαστε αντιμέτωποι με τα επίχειρα των επιλογών μας”. Συμπεριλαμβανομένων των επενδυτικών τοιούτων, θα συμπληρώσω.

Έτσι, όταν ο ”Δηκτικός” φίλος μου διετύπωνε τις επισημάνσεις του για το πώς κυνηγούμε τα ”πράσινα” χαρτιά, ή πώς προσπαθούμε να αποστασιοποιηθούμε από τα ”κόκκινα”, οφείλω να ομολογήσω ότι ήξερε για τι πράγμα ομιλούσε.

Η αγελαία συμπεριφορά είναι ενδεικτική μίας αγέλης. Ήτοι, μίας ομάδος όντων που στηρίζουν τη συμπεριφορά τους στα υπόλοιπα μέλη της ιδίας ομάδος.

Βεβαίως, θα υπάρξουν ορισμένοι που θα υποστηρίξουν ότι η πλεύση ενάντια στο ρεύμα (για να παραφράσω γνωστό Κινέζο ηγέτη) είναι ανώφελη. Τα χαρτιά δεν τελειώνουν ποτέ και ακόμη περισσότερο όταν τα... τρως κατακούτελα… (για να παραφράσω άλλον ηγέτη, που ουδεμία σχέση με την Κίνα έχει, αλλά ούτε και με την οικογένεια το επώνυμο της οποίας φέρει…).

Ωστόσο, κάποτε, η επιστροφή στη νηφαλιότητα και η έξοδος από την ”αγελαία” προσέγγιση είναι απαραίτητη. Είναι ίσως το πρώτο και ιδιαίτερα απαραίτητο βήμα για μία ”επιστροφή στα θεμελιώδη”.

Θεμελιώδη; Yes. Θεμελιώδη.

Θυμάστε;

Τότε που κοιτούσαμε πράγματα όπως το P/E, το P/BV ή ακόμη - ακόμη και το πρόσωπο των ιδιοκτητών μίας επιχείρησης πριν κάνουμε τις επενδυτικές επιλογές μας και όχι μόνον εάν ο διπλανός μας πουλάει ή αν αγοράζει.

Σε μία τέτοια στιγμή, η πάλαι ποτέ Σοφοκλέους, νυν Καβάλας, ή εν τέλει η οιαδήποτε άυλη ή ηλεκτρονική χρηματιστηριακή αγορά, αποκτά ένα εντελώς διαφορετικό νόημα. Και τούτο διότι δεν την προσεγγίζεις με λογική trader, αλλά με σκεπτικό επενδυτή.

Κάποιου ο οποίος τοποθετεί το περίσσευμα των κεφαλαίων του, σε βάθος χρόνου, σε μετοχές εταιριών με στέρεα θεμελιώδη και ικανούς τιμονιέρηδες.

Διότι τότε και μόνον τότε τα σκαμπανεβάσματα του Δείκτη, από τη μία ημέρα ή τη μία εβδομάδα στην άλλη, θα σας αφήνουν απολύτως αδιάφορο.

Ψυχρά έως και παγερά αδιάφορο.

Και εν τέλει, αν όλα αυτά είναι κάπως δύσκολα ή δύσπεπτα, προσαρμόστε τα ρολόγια σας να ”γράφουν” ώρα ΗΠΑ

Διότι εκείνη την ώρα το μαγαζί ανέβαινε και οι χθεσινοί πωλητές γίνονταν σημερινοί χαμένοι.

Ν.Γ. Δρόσος

[email protected]




Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v