Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Microsoft αλλάζει τα δεδομένα στις αγορές

Η πρόθεση της Microsoft να εξαγοράσει την Yahoo με premium 62% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής, δεν έχει μόνο επιχειρηματική σημασία. Περισσότερο δείχνει να τονώνει την ψυχολογική παράμετρο σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη και δύσκολη για τις αγορές περίοδο. Υπεραπόδοση για το σύνολο των μετοχών εταιρειών Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης, σημαντικά κέρδη για περίπου 200 μετοχές του… ταμπλό.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Θα ξεκινήσουμε από την είδηση που, κατά την εκτίμησή μας, αποτελεί περίπτωση ενδεικτική του τι γίνεται στις αγορές εν μέσω κρίσης και μετά από μια γενναία διόρθωση των αποτιμήσεων.

Η πρόθεση της Microsoft να εξαγοράσει την Yahoo έναντι του ποσού των 44,6 δισ. δολαρίων, τιμή κατά 62% υψηλότερη σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής, δείχνει πολλά.

Στο σχετικό θέμα (δικαιωματικά πρώτο στα top stories), αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες για αυτή την σημαντική κίνηση τόσο από επιχειρηματικής πλευράς όσο κυρίως όμως ψυχολογίας.

Και συνεχίζουμε με τα καθ’ ημάς και αφού έχουμε κάνει ήδη μια καλή αρχή με τον Φεβρουάριο να δείχνει ένα μέρος των προθέσεών του.

Οι αγοραστές των πρώτων 30-45 λεπτών της συνεδρίασης σε τραπεζικές μετοχές, τίτλους εταιρειών Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης, ενός ευρύτερου μέρους του… ταμπλό, επανήλθαν ενεργότεροι σταδιακά από τα μέσα και μετά της ημέρας.

Οδηγώντας και πάλι υψηλότερα των 42 ευρώ τη μετοχή της Εθνικής (4,6%), το σύνολο των τραπεζικών τίτλων, μετοχές του FTSE 20, τον ΟΠΑΠ στα 24,42 ευρώ, τον μεθοδικό αγοραστή στα Ελληνικά Χρηματιστήρια να επιμένει στα 23,30 ευρώ, τους ”παίκτες” που παρακολουθούν τους βραχυπρόθεσμους κύκλους του Μυτιληναίου προς τα 10,3 ευρώ. Και ένα μεγάλο μέρος του… ταμπλό για περισσότερες των 200 μετοχών, η ”μόχλευση” να αποκτά ουσιαστικότερο ενδιαφέρον.

Σταδιακά μετά τις 14:00 η υπεραπόδοση μετοχών εταιρειών μεσαίας-χαμηλότερης αποτίμησης ισχυροποιούνταν, ξεπερνούσε τις 4 ποσοστιαίες μονάδες και για περίπου 50 μετοχές η μεταβολή αυτή πραγματοποιούνταν με υψηλό τζίρο.

Παρακολουθώντας σταθερά την εξέλιξη της συνεδρίασης θα θυμηθούμε την χθεσινή αναφορά, που δείχνει για ακόμη μια φορά πόσο δίκιο έχουν εκείνοι οι αναλυτές οι οποίοι κινούνται με γνώμονα και την τεχνική ανάλυση.

Οι εν λόγω αναλυτές-πηγές μας σημείωναν χθες μετά το κλείσιμο της απογοητευτικής συνεδρίασης πως ”παρά την απογοητευτική εικόνα της αγοράς, οι ’εραστές’ της τεχνικής ανάλυσης επέμεναν πως ’σώθηκε το εύρος στήριξης των 4.368-4.365 μονάδων. Αναλογικά, σώθηκε και η στήριξη για τον FTSE 20 στις 2.290 μονάδες, που θεωρητικά σημαίνει ότι αυτές οι δυο στηρίξεις υφίστανται, μέχρι νεωτέρας”.

Είναι οι ίδιοι φίλοι που εκτιμούν πως μια καθαρά τεχνικής μορφής αντίδραση θα μπορούσε σε αυτή τη φάση να έχει συνέχεια προς την περιοχή των 4.550 μονάδων. Και βλέπουμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v