Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με το... δεξί μπήκε ο Φεβρουάριος

Με ανοδική αντίδραση περίπου 2% υποδέχεται η αγορά μας τον Φεβρουάριο. Ανοδικά κινούνται οι τράπεζες, παρά την επιφυλακτική στάση ορισμένων ξένων επενδυτικών οίκων, με την ακραία μεταβλητότητα να αποτελεί πλέον στοιχείο του καθημερινού παιχνιδιού. Αγελαία, αλλά καλοδεχούμενη, η ανοδική αντίδραση 170 - 180 μετοχών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με ανοδική αντίδραση ξεκινά ο Φεβρουάριος. Βασικοί δείκτες και μετοχές ”ανταποκρίνονται” από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης στο ανοδικό έναυσμα και αφορμή.

Αγοραστές επανακάμπτουν σε τραπεζικές μετοχές, παρά την αναθεώρηση της στάσης της Goldman Sachs απέναντι στους πέντε μεγαλύτερους ελληνικούς ομίλους.

Μπροστάρης και σε αυτήν την αντίδραση η Εθνική, που με ενδοσυνεδριακά υψηλή τιμή τα 41,68 ευρώ ισορροπεί στη συνέχεια κατά 2,6% υψηλότερα, στα 41,26 ευρώ.

Στα πρώτα 30-35 λεπτά της συνεδρίασης είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές αξίας 12,5 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Εθνικής.

Θεωρούμε χρήσιμη ένδειξη για τη συνέχεια το ότι και οι δέκα πρώτες, από πλευράς συναλλαγών, μετοχές διαμορφώνονταν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό ανοδικά.

Και αναφερόμαστε πέραν της Εθνικής στις μετοχές των Alpha Bank, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Eurobank, MIG, MPB, Πειραιώς και Κύπρου.

Επίσης, από τα περίπου 42 εκατ. ευρώ, περί τα 32 εκατ. ευρώ έχουν πραγματοποιηθεί σε αυτήν τη δεκάδα μετοχών.

Κατά συνέπεια, η υπεραντίδραση κατά 1,8% του FTSE 20, που κυμαίνεται προς τις 2.340 μονάδες, θεωρείται απόλυτα αναμενόμενη.

Είναι μεγαλύτερη, δε, από αυτήν των FTSEM 40 (1,5%) και FTSES 80 (0,9%).

Μετοχές εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης, μετά την πίεση και τη σημαντική υποχώρηση των προηγούμενων συνεδριάσεων, αντιδρούν σήμερα με επίσης υψηλό ποσοστό μεταβολής.

Αποτελεί κοινή εκτίμηση πως το ενδοσυνεδριακό ”παιχνίδι”, που το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά κυρίως οι ξένοι, μπορεί να αποφέρει σημαντικές υπεραξίες. Ένα ”παιχνίδι” που βεβαίως και δεν αφορά μόνο στο ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά παρατηρείται στα περισσότερα ανεπτυγμένα διεθνώς.

Δεν είναι τυχαίο πως με βάση τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα, ένα πολύ σημαντικό μερίδιο από τα κέρδη των επενδυτικών τραπεζών (κοντά στο 20%) οφείλεται στο ”ενδοσυνεδριακό παιχνίδι”.

Πρόκειται, σύμφωνα με την εκτίμηση διορατικών αναλυτών, για μια νέα τάση –τουλάχιστον την περίοδο της ανόδου των αγορών- που εν μέρει δικαιολογεί τις ακραίες μεταβολές δεικτών, μετοχών. Και βεβαίως την προσαρμογή των παικτών στη νέα κατάσταση.

Θεωρούμε απόλυτα καλοδεχούμενη και θεμιτή την ”αγελαία”, καθότι ανοδική αυτήν τη φορά αντίδραση ενός ευρύτερου μέρους του… ταμπλό.

Στις 11:10 ανοδικά αντιδρούσαν 180 μετοχές και με απώλειες 16.

Μας αρέσει αυτή η ”αγελαία” συμπεριφορά και μας χαροποιεί ιδιαίτερα που η πρώτη μέρα του Φεβρουαρίου ξεκινά με αυτόν τον τρόπο, έπειτα από έναν ιδιαίτερα μίζερο Ιανουάριο.

Μετοχές εταιριών από τη μεσαία - χαμηλότερη αποτίμηση που είχαν πιεστεί σημαντικά τις προηγούμενες συνεδριάσεις κινούνται σημαντικά υψηλότερα. Είναι ενδεικτικό πως για 48 μετοχές το ποσοστό της μεταβολής είναι μεγαλύτερο του 4% και σε ορισμένες περιπτώσεις θα λέγαμε ότι παρουσιάζει και τεχνικά ενδιαφέρον.

Η Sprider, με σημαντικές απώλειες τον Ιανουάριο, φτάνει στα 3,82 ευρώ. Ο Κούμπας κερδίζει 6,6% από το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ημερών. Το Everest, μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις και τις επιχειρηματικές εξελίξεις που κυοφορούνται, φτάνει τα 2,74 ευρώ. Ακολουθεί η Olympic Catering στα 2,39 ευρώ.

Σε ομολογουμένως ελκυστικά επίπεδα η Ελληνική Τεχνοδομική προσελκύει αγοραστές και πάλι προς τα 8,98 ευρώ, ενώ ανοδικά αντιδρά η Ιμπέριο στα 2,74 ευρώ, η Centric στο 1,57 ευρώ, ο Πετρόπουλος στα 6,80 ευρώ, η Σίδμα στα 4,72 ευρώ, το Υγεία στα 4,10 ευρώ.

Για την τελευταία έχουμε να παρατηρήσουμε πως ακόμα και στις δύσκολες συνεδριάσεις έδειχνε συγκριτικά ανθεκτική συμπεριφορά, με την προσφορά να απορροφάται σε τιμές χαμηλότερα των 4 ευρώ.

Θα επιμείνουμε πως και από τεχνικής πλευράς η μετοχή δικαιολογεί ανοδική αντίδραση και μέχρι τα 4,5 - 4,6 ευρώ.

Ανοδική αντίδραση, μετά την πίεση των προηγούμενων ημερών, δίνουν η Lavipharm στα 3,04 ευρώ, ο Καλπίνης στο 1,48 ευρώ, η ΕΥΑΘ στα 6,52 ευρώ, η Yalco στα 2,22 ευρώ και αρκετές ακόμα μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v