Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλειδί οι τράπεζες για συντήρηση της ανόδου

Η διάθεση αντίδρασης που καταγράφηκε στην πρώτη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου δείχνει να έχει και σήμερα συνέχεια. Κλειδί για το Χ.Α. η στάση των ξένων απέναντι στις ελληνικές τράπεζες. Πιθανή η προσέγγιση των 43,10 ευρώ για την Εθνική και η υπέρβαση των 2.360-2.370 μονάδων για τον FTSE 20.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στην πρώτη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου καταγράφηκε καταρχήν διάθεση αντίδρασης. Μια κίνηση που ξεκινά από τη Wall Street, σε μια εβδομάδα με έντονο πολιτικό χρώμα για τους Αμερικανούς, διαχέεται στις ασιατικές και μεταφέρεται στις ευρωπαϊκές αγορές.

Σε αυτό το κλίμα οι παίκτες, κυρίως διαχειριστές ξένων χαρτοφυλακίων και Έλληνες εφοπλιστές, έχουν κάθε λόγο να συμβάλουν στη συντήρηση της τάσης που διαμορφώθηκε την Παρασκευή.

Τα όρια της υπεραντίδρασης φαίνεται να διχάζουν τους αναλυτές, οι οποίοι ωστόσο συμφωνούν ως προς τον χαρακτήρα αυτής της κίνησης.

Σε μεγάλο βαθμό η τάση θα διαμορφωθεί από τραπεζικές μετοχές και τίτλους του 20άρη.

Ο επενδυτικός οίκος Citigroup εμφανίζεται απαισιόδοξος για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, καθώς προειδοποιεί για επιβάρυνση των επισφαλών δανείων. Διαχωρίζει βέβαια τη θέση του για τις ελληνικές τράπεζες, διατηρώντας σύσταση απόδοσης μεγαλύτερη από αυτήν της αγοράς και συγκαταλέγει Εθνική και Κύπρου στις κορυφαίες επιλογές του.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η Citigroup αλλά και αρκετοί ακόμη ξένοι επενδυτικοί οίκοι δεν έχουν λόγο αυτήν την περίοδο να βγουν πωλητές σε μετοχές ελληνικών τραπεζών.

Αντίθετα, θα λέγαμε πως είναι λογικό να επιχειρήσουν να αντισταθμίσουν μέρος των απωλειών τους από μετοχές ευρωπαϊκών τραπεζών, μέσω μιας υπεραντίδρασης ελληνικών τίτλων.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να κρατήσει στο προσκήνιο, σε αυτήν τη φάση, τις ελληνικές τράπεζες και τον FTSE 20.

Κινητικότητα όμως παρατηρείται από τις τηλεπικοινωνίες (δες σχετικό θέμα για έκδοση ομολογιακού δανείου 2,1 δισ. ευρώ από τον ΟΤΕ) μέχρι την ενέργεια (μετά τη νέα αναβολή του Δ.Σ. της ΔΕΗ).

Συζητήσεις και συμφωνίες φαίνεται πως πραγματοποιούνται σε κλάδους όπως τα τρόφιμα - είδη διατροφής, τα ταχυφαγεία αλλά και σε ακτοπλοΐα, εμπόριο, κατασκευές.

Με βάση την εικόνα της αγοράς στην πρώτη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου, μετοχές εταιριών όπως Centric, Unibrain, Everest, Σιδενόρ, Ελληνική Τεχνοδομική, ΕΥΑΘ, Τέρνα Ενεργειακή, Byte, Υγεία, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Κούμπας και ορισμένες ακόμη που είχαν αντιδράσει με ποσοστό μεγαλύτερο του 2,5%-3% θα μπορούσαν να συνεχίσουν και σήμερα.

Ζητούμενη κατά την εκτίμησή μας είναι η επιβεβαίωση της δυναμικής για τη μετοχή της Εθνικής, που θα πρέπει να περάσει από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης τα 42,30 ευρώ, οδηγώντας πιθανότατα τον FTSE 20 προς τις 2.365 μονάδες.

Ενδεχόμενη υπέρβαση σε ”κλείσιμο” του εύρους των 2.360-2.370 μονάδων (για τον FTSE 20) θα αποτελούσε ενθαρρυντική ένδειξη για τη βραχυπρόθεσμη τάση. Σε αυτήν την περίπτωση θα καθίστατο εφικτή η προσέγγιση των 2.390-2.400 μονάδων.

Σε μια τέτοια κίνηση θα μπορούσαμε να δούμε κυρίως την Εθνική να αντιδρά προς τα 43,10 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v