Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορές: Το ένα στα δύο σενάρια κερδίζει

Οι μεγάλες απώλειες των μετοχών από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα έχουν δημιουργήσει την αίσθηση ότι οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν μπει σε καθοδικό τούνελ. Όταν όμως δύο αντίρροπες δυνάμεις μάχονται δεν είναι πάντοτε αυτό που φαίνεται.

Αγορές:  Το ένα στα δύο σενάρια κερδίζει
Πολλοί χρηματιστηριακοί δείκτες έχουν υποχωρήσει άνω του 20% από τα υψηλά τους επίπεδα.

Αυτό μαζί με όλα τα αρνητικά νέα που βγαίνουν στην επιφάνεια το τελευταίο διάστημα έχει σταθεί αρκετό για να πειστούν πολλοί ότι οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν μπει σε καθοδική αγορά (bear market).

Πιθανόν να έχουν δίκιο.

Πιθανόν όμως να έχουν άδικο και η μεγάλη πτώση να μην είναι τίποτε άλλο από μια βαθιά και επίπονη διόρθωση στα πλαίσια του ράλι που ξεκίνησε το 2003.

Η απάντηση στο ερώτημα αν πρόκειται για καθοδική αγορά ή απλώς για διόρθωση εξαρτάται από την έκβαση μιας μεγάλης μάχης που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό μεταξύ της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της παγκόσμιας οικονομίας.

Κι αν η έκβαση της μάχης στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι γνωστή και απλώς δεν είναι γνωστά το βάθος και η έκταση της ύφεσης στην οικονομία και στα επιχειρηματικά κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων, δεν συμβαίνει το ίδιο στην ήπειρό μας.

Δεν ισχύει το ίδιο στην ευρωζώνη.

Αν η παγκόσμια οικονομία αποδειχτεί αρκετά ισχυρή ώστε να απαλύνει τις επιπτώσεις επί της οικονομίας της ευρωζώνης και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από τη χρηματοοικονομική κρίση, τότε η μεγάλη πτώση συνιστά διόρθωση και μεγάλη ευκαιρία για αγορές μετοχών.

Αν η χρηματοοικονομική κρίση αποδειχτεί ισχυρότερη, τότε οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν μπει σε βαθύ τούνελ.

Επειδή όμως κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποιο από τα δύο σενάρια θα βγει αληθινό, είναι πιο χρήσιμο να επιλέξει κάποιος τη χειρότερη περίπτωση και να δει πού βρίσκεται η ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της Datastream, το Ρ/Ε των ευρωπαϊκών αγορών με βάση τα ανακοινωθέντα επιχειρηματικά κέρδη του τελευταίου 12μήνου έχει υποχωρήσει στο 11,3 - 11,5.

Το μέσο αντίστοιχο Ρ/Ε των ευρωπαϊκών αγορών ήταν 15,8 φορές την τελευταία 25ετία.

Κοινώς, το τωρινό Ρ/Ε είναι κάπου 25% με 30% χαμηλότερο από το μέσο Ρ/Ε των τελευταίων 25 χρόνων.

Επίσης, η μέση μείωση των εταιρικών κερδών στην Ευρώπη σε περιόδους οικονομικής ύφεσης ανήλθε σε 33% από το ανώτατο στο κατώτατο σημείο τη δεκαετία του 1990.

Αν βάλει κάποιος αυτά τα δύο νούμερα μαζί, δηλαδή το discount στο Ρ/Ε και τη μέση μείωση των κερδών, θα συμπεράνει, όπως κάνουν οι αναλυτές της Merrill Lynch, ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές προεξοφλούν σήμερα το 85% με 90% της μέσης πτώσης των κερδών των εταιριών σε περίοδο ύφεσης.

Χωρίς αμφιβολία κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η μείωση των κερδών να είναι ακόμη μεγαλύτερη αυτήν τη φορά.

Σ’ αυτήν την περίπτωση υπάρχουν κι άλλα περιθώρια υποχώρησης των τιμών των μετοχών και προφανώς δεν έχουμε δει όλο το έργο.

Αυτό όμως είναι το χειρότερο σενάριο.

Αν λοιπόν στο χειρότερο δυνατό σενάριο τα πράγματα έχουν έτσι, τα περιθώρια να βγουν πολλά λεφτά είναι πολύ μεγαλύτερα σε περίπτωση που η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας αποδειχτεί ισχυρότερη από τη χρηματοοικονομική κρίση.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v