Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητούμενο η συνέχεια της τεχνικής αντίδρασης...

Επιφυλακτικοί παραμένουν οι αναλυτές για τη συνέχεια, σημειώνοντας ότι η ενδεχόμενη συνέχιση της αντίδρασης στη Σοφοκλέους, θα παραμείνει τεχνικής μορφής. Θετικά τα σινιάλα από το μέτωπο των εξαγορών και της εταιρικής κερδοφορίας. ”Παραμένει ο στόχος των 4.700 μονάδων”, λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Μία καλή αρχή για την δυσκολότερη συνέχεια έγινε χθες και στο χρηματιστήριο Αθηνών.

Με τις ξένες αγορές να επηρεάζονται ανάλογα από την ανακοίνωση οικονομικών δεικτών, οικονομικών αποτελεσμάτων εταιριών, αλλά με την προσφορά εξαγοράς της Yahoo από τη Microsoft να ξαφνιάζει θετικά τους επενδυτές.

Προσφορά εξαγοράς που για πολλούς και διάφορους λόγους, που αναλύονται από ειδικότερους και εγκυρότερους ημών, αποτελεί κίνηση σηματωρό για τη συνέχεια.

Εμείς θα σταθούμε σε επιμέρους στοιχεία που ενισχύουν την εκτίμηση έγκριτων παραγόντων πως εν μέσω κρίσης, σε περιόδους διόρθωσης το ”επιχειρείν” συνεχίζεται.

Παρουσιάζει, κατά την εκτίμησή μας, ενδιαφέρον η τάση των εξαγορών όπως διαμορφώνεται διεθνώς.

Οι εξαγορές – συγχωνεύσεις, που πραγματοποιήθηκαν διεθνώς τον Ιανουάριο μπορεί να υστερούν κατά 32% σε αξία, καθώς αποτιμώνται σε 182 δισ. ευρώ, ωστόσο είναι 8% περισσότερες από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Στοιχείο που δείχνει πως στο χώρο των μεσαίων επιχειρήσεων συντελούνται σημαντικές κινήσεις.

Εξίσου ενδιαφέροντα θεωρούμε τα στοιχεία που δημοσιεύονται στο Reuters και αφορούν στην οικονομική κατάσταση των εταιριών του S&P 500, του κατά γενική ομολογία αντιπροσωπευτικότερου δείκτη της αμερικανικής οικονομίας.

Σύμφωνα με το Reuters έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα χρήσης 2007 το 60% των εταιριών. Το μεγαλύτερο μέρος του δείγματος υπερβαίνει την αρχική πρόβλεψη των αναλυτών, το περίπου 1/5 την επαληθεύει και άλλο 1/5 τις… διαψεύδει.

Στοιχεία, που μπορεί να μας βοηθούν στη χάραξη μίας πιο μεσοπρόθεσμης τακτικής και να καθιστούν για ορισμένους σημεία επανεισόδου τα επίπεδα που βρίσκονται υψηλότερα των χαμηλών του Ιανουαρίου.

Δεδομένης της μεταβλητότητας, των έντονων διακυμάνσεων ελάχιστοι είναι αυτοί που θεωρούν πως θα εκλείψουν στη συνέχεια. Αυτό κατά την εκτίμησή τους δικαιολογεί την στροφή αρκετών επενδυτικών κύκλων σε πιο βραχυπρόθεσμες κινήσεις.

Τάση που επιβεβαιώνεται και από τον αυξημένο τζίρο που πραγματοποιούν τους τελευταίους μήνες οι επενδυτικές τράπεζες από αυτής της ταχύτητας τις κινήσεις.

Οι αναλυτές στην πλειονότητά τους παραμένουν ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί, θεωρούν πως η αντίδραση και η ενδεχόμενη συνέχισή της έχουν καθαρά και μόνο χαρακτηριστικά τεχνικής μορφής.

Περιμένουν δε με ενδιαφέρον τις πρώτες δύο συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας για να δουν κατά πόσο οι αγορές μετοχών, που πραγματοποιήθηκαν χθες για να καλυφθούν θέσεις ”πώλησης” που είχαν ανοιχθεί στα παράγωγα, μπορεί να έχουν συνέχεια.

Κατά πόσον δηλαδή μία τακτικής μορφής κίνηση, αντασφάλισης θέσεων, μπορεί να έχει συνέχεια με τοποθετήσεις βραχυμεσοπρόθεσμου χαρακτήρα.

Μ. Γελ.

Όπως αναφέρει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ: ”Ο πρώτος στόχος των 4.700 μονάδων της ανοδικής αντίδρασης παραμένει σε ισχύ καθώς οι ενδιάμεσες διορθώσεις δεν αλλοίωσαν ιδιαίτερα την μορφή της αντίδρασης διατηρώντας ωστόσο την απότομη γωνία ανόδου που αργότερα θα πρέπει να τύχει κάποιας εξομάλυνσης.

Σε ελαφρώς υποτιμημένες ζώνες τιμών κινούνται και οι ταλαντωτές οι οποίοι πλέον και στα εβδομαδιαία διαγράμματα ακούμπησαν τις ζώνες υπερβολών με αποτέλεσμα να διατηρούνται αυξημένες πιθανότητες αντίδρασης για το Γενικό Δείκτη και την επόμενη εβδομάδα.

Αν και οι χαμηλοί τζίροι δεν εμπνέουν ακόμα εμπιστοσύνη, ο ορίζοντας νέων έχει ένα θετικό παράθυρο ευκαιρίας αφού την μεθεπόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των κυριοτέρων εμπορικών τραπεζών.

Οι προεξόφληση των επιδόσεων, των κερδών, των μερισμάτων και ενδεχομένως των αναθεωρημένων προβλέψεων για το 2008 εκτιμούμε ότι θα βοηθήσει την αγορά να κινηθεί υψηλότερα”.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.436,36 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 1,78%, με αποτέλεσμα από την αρχή του χρόνου να εμφανίζει πτώση της τάξης του 14,34%. Ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 2,64%, ο Mid 40 ενισχύθηκε κατά 0,98%, ενώ ο Small Cap 80 σημείωσε άνοδο κατά 0,30%.

Από τους επιμέρους κλάδους, με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσαν την εβδομάδα ο κλάδος των Χημικών (7,17%), των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (4,67%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (2,52%) και των Τροφίμων και Ποτών (2,15%).

Αντίθετα, σημαντικές απώλειες κατέγραψαν ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (-5,60%), των Ταξιδιών και Αναψυχής (-3,24%), των Τραπεζών (-3,18%), του Εμπορίου (-2,92%) και του Πετρελαίου και Αερίου (-2,76%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Βιοσώλ (45,45%), Πετζετάκις (35,80%), Βιοσώλ (ΠΟ 32,35%), Paperpack (26%), Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (25%), Sciens (21,78%), Κλωνατέξ (ΠΟ 21,05%), Ελεύθερη Τηλεόραση (18,86%), Olympic Catering (18,69%) και Νίκας (18,41%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Επίλεκτος (-15,15%), Interfish (-13,82%), Sprider (-12,50%), Ιμπέριο (-12,25%), Vivere (-11,11%), Μαΐλλης (-10,87%), Ρόκας (-10,81%), Τρία Άλφα (-10,73%), Κατσέλης (-10,28%) και Profile (-9,02%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v