Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Αιχμή” της ανόδου οι τράπεζες

Απορροφήθηκε η προσφορά στη Eurobank και αντέδρασε ανοδικά η μετοχή, κρατούν τα κέρδη τους Εθνική, Πειραιώς και Κύπρου, ενώ η Π&Κ - Εθνική δίνει ”ψήφο εμπιστοσύνης” στον κλάδο. Αυξημένες συναλλαγές σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, υψηλή απόδοση για Intralot, 3E, κινητικότητα στα ΕΧΑΕ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ψήφο εμπιστοσύνης στις τράπεζες δίνει η Π&Κ - Εθνική. Σε σχετική έκθεση γίνεται αναφορά στα ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου των ελληνικών τραπεζών, με την εκτίμηση πως μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Στο ταμπλό ο κλάδος τα πηγαίνει καλά, με αιχμή την Εθνική που κινείται στο εύρος-στόχο, την Πειραιώς στα 21,64 ευρώ, τη Eurobank όπου απορροφάται η προσφορά με την τιμή να αντιδρά μέχρι τα 18,9 ευρώ και τις Marfin-Κύπρου να βοηθούν.

Ο FTSE 20 παραμένει και αυτός εντός εύρους-στόχου, αντιδρώντας κατά 1,3%, λίγο υψηλότερα των 2.370 μονάδων.

Κινητικότητα σημειώνεται και στη μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, ενώ σε σχετικό θέμα γίνεται αναφορά για υποβολή προσφοράς για το 64% του Χρηματιστηρίου της Λιουμπλιάνας μέσα στην εβδομάδα.

Η μετοχή των ΕΧΑΕ στα 23,16 ευρώ, ενώ σταθερή παραμένει η εισροή κεφαλαίων σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Μυτιληναίο, Coca Cola 3E, Intralot, Folli Follie, ΓΕΚ-Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil.

Η εικόνα στις ξένες αγορές παραμένει σχετικά καλή, με τον Dax στη Φρανκφούρτη να βρ’ισκεται στο +1,2% και οριακά υψηλότερα τα συμβόλαια για τον S&P 500 στη Νέα Υόρκη.

Σε σχετικό θέμα γίνεται αναφορά για το υψηλό δυόμισι εβδομάδων των αγορών και λόγω των επιχειρηματικών συμφωνιών.

Σε ένα άλλο σχετικό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα γίνεται αναφορά σε ”μανιώδεις αγορές insiders…”. Η προσέγγιση που επιχειρείται από την Ντορίνα Παπαγεωργίου έχει τη σημασία της γιατί μπορεί να δείχνει τα χαμηλά των αγορών. Δεν είναι τυχαίο πως σε ανάλογο μήκος κύματος έχουν κινηθεί τις τελευταίες εβδομάδες και στο Χρηματιστήριο Αθηνών αρκετοί ισχυροί οικονομικοί παράγοντες.

Δεν είναι τυχαίο πως κοντά στα χαμηλά ανακοίνωναν αγορές τους από τον Ιωάννη Κωστόπουλο, τον Ανδρέα Βγενόπουλο, τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, μέχρι τον Θεόδωρο Βασιλάκη, Γιώργο Περιστέρη, Νίκο Κάμπα. Κοντά σε αυτούς και αρκετοί μικρότερου μεγέθους παράγοντες - επιχειρηματίες.

Όλα αυτά μπορεί κατά την εκτίμησή μας να αποτελούν ενθαρρυντικές ενδείξεις πως τουλάχιστον σε αυτή τη φάση των αγορών έχουμε δει τα χαμηλά για τον Γενικό Δείκτη.

Να σημειώσουμε πως αυτά είχαν καταγραφεί στο διήμερο 22 - 23 Ιανουαρίου, σε επίπεδο χαμηλότερο των 4.100 μονάδων.

Ήταν επίσης εκείνο το διήμερο που διαδοχικά χαμηλά στις 11.634,8 και στις 11.644,8 μονάδες καταγράφονταν για τον Dow στη Νέα Υόρκη.

Λίγο μετά τις 14:15 όπου τα συμβόλαια του S&P παρέπεμπαν σε οριακή διόρθωση του Δείκτη, 125 μετοχών η τιμή διαμορφωνόταν θετική και 92 τίτλων αρνητική.

Από την πρώτη κατηγορία ξεχώριζαν, κατά την εκτίμησή μας, η αντίδραση του Everest προς τα 2,94 ευρώ με συναλλαγές αξίας περισσότερης του μισού εκατ. ευρώ, η σχεδόν… αντανακλαστική αντίδραση του Γρηγόρη προς το 0,96 ευρώ, οι σταθεροί αγοραστές προς τα 12 ευρώ για την Intralot, η προσέγγιση των 2,8 ευρώ για τη μετοχή του Παρνασσού, η σχεδόν… παράλληλη ανοδική αντίδραση των εταιριών Κρι Κρι και Εβροφάρμα (χωρίς να υπάρχει καμία άλλη μεταξύ των δύο εισηγμένων σχέση), η σταθερότητα του Βασιλόπουλου στα 36,6 - 36,66 ευρώ, η μεθοδική αντίδραση της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά προς τα 9,72 ευρώ, οι σταθεροί αγοραστές σε 3E και ΟΠΑΠ αλλά και η ”μόχλευση” σε επιμέρους μετοχές.

Στην τελευταία κατηγορία συμπεριλαμβάνονται ΟΛΘ, Olympic Catering, Centric, Rilken, Κρέκα και Πλαστικά Θράκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v