Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες, ΔΕΗ ”βαρίδι” στη Σοφοκλέους

Η υποχώρηση μέχρι και 3% για τη μετοχή της ΔΕΗ ”βραχυκυκλώνει” τη Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση, ενώ πιέζονται Εθνική, Alpha, Πειραιώς. Ανοδικά αντιδρούν Marfin, ΟΠΑΠ, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί χαμηλότερα από τα επίπεδα των 4.460 μονάδων. Κινητικότητα στον κλάδο τροφίμων - ειδών διατροφής και ταχυφαγείων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Περίπου στα ίδια κινούνται Φρανκφούρτη και Αθήνα. Κατά 0,3%-0,4% χαμηλότερα οι βασικοί δείκτες, με τον Γενικό για το Χ.Α. να υποχωρεί μέχρι τις 4.470 μονάδες.

Για τη Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση θεωρείται καταρχήν ενθαρρυντική ένδειξη ότι η αρχική πίεση για τον FTSE 20 έφερε μεν προς τις 2.354,5 μονάδες τον σχετικό δείκτη, ωστόσο δεν ”απειλήθηκε” η περιοχή των 2.330 μονάδων.

Για τον εν λόγω δείκτη λειτουργούν μέχρι στιγμής εξισορροπητικά οι Eurobank, ΟΠΑΠ, Marfin, καθώς πιέζονται λίγο χαμηλότερα Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, ενώ κατά 2,4% υποχωρεί η ΔΕΗ και 1,2% ο ΟΤΕ.

Οι Αμερικανοί του Citigroup σε μια τελευταία ανάλυσή τους διατηρούν σε γενικές γραμμές την τιμή-στόχο για τις μετοχές ελληνικών τραπεζών, θεωρώντας δε προτιμητέες τη Marfin Popular Bank και την Τράπεζα Κύπρου.

Με αδύναμα… χαρτιά για τον FTSE 20 κυρίως τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ, παραμένουμε σε επιφυλακή για τη συνέχεια και ακόμη περισσότερο στην περίπτωση που ο Γενικός Δείκτης ”δοκιμαστεί” χαμηλότερα των 4.460 μονάδων.

Όμως στα πρώτα 45-50 λεπτά της συνεδρίασης η σχέση προσφοράς - ζήτησης φαίνεται να ελέγχεται.

Η UBS από την πλευρά της ξεκινά την κάλυψη της Τέρνα Ενεργειακής, δίνοντας τιμή-στόχο τα 12 ευρώ.

Σε γενικές γραμμές όμως η εικόνα της αγοράς αποτυπώνεται στην αρνητική σχέση περίπου 1 προς 3 μεταξύ ανοδικών - πτωτικών μετοχών, με ένα μεγάλο μέρος του… ταμπλό να δείχνει εγκλωβισμένο.

Μετοχές εταιριών κυρίως χαμηλότερης αποτίμησης υποχωρούν από 3% μέχρι και 8%, με προσφορά μόλις δεκάδων μετοχών.

Μετοχές εταιριών όπως Ιασώ, Alumil, Axon, Ridenco, ΕΛΒΕ, Πλαστικά Κρήτης, Εκτέρ, Ακρίτας, Ελφίκο υποχωρούν με λιγότερα από 1.000 τεμάχια.

Όσον αφορά στον κλάδο τροφίμων - ειδών διατροφής και ταχυφαγείων, που παραμένει σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας, οι ανακοινώσεις από την πλευρά των Vivartia και Everest έρχονται να επιβεβαιώσουν τα φημολογούμενα και αναγραφόμενα.

Η μετοχή της Everest διαμορφώνεται στα 2,90 ευρώ, ενώ κατά την εκτίμησή μας παρουσιάζει ενδιαφέρον η πορεία της μετοχής τις τελευταίες 8 συνεδριάσεις.

Η ανοδική πορεία, κόντρα στο ρεύμα, ξεκινά με το ”μάζεμα” περίπου 160.000 τεμαχίων από τα χαμηλά των 2,13 ευρώ (23/1) και με ένα θετικό σερί 8 στα 8 διαμορφώνεται χθες στο ενδοσυνεδριακά υψηλό των 2,95 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v