Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημοσκόπηση του euro2day για κέρδη ’07 της ΕFG

Στα 842 εκατ. € θα ανέλθουν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της Eurobank το 2007, σημειώνοντας άνοδο 40% σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 10 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day και του Thomson Financial News. Οι εκτιμήσεις για τα καθαρά έσοδα από τόκους, πού θα εστιάσουν οι αναλυτές.

Δημοσκόπηση του euro2day για κέρδη ’07 της ΕFG
Στα 842 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της Eurobank το 2007, σημειώνοντας άνοδο 40% σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις 10 αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day και του Thomson Financial News.

Προβλέψεις παρείχαν οι: Alpha Bank, Dresdner Kleinwort, HSBC, UBS, KBW, Merrill Lynch, Marfin Analysis, National Sec. – P&K, Piraeus Sec. και Proton.

To εύρος των εκτιμήσεων κυμαίνεται μεταξύ 827 και 853 εκατ. ευρώ, με τους αναλυτές να τονίζουν τις προβλέψεις για την ενίσχυση των χορηγήσεων και την αυξημένη συνεισφορά των δραστηριοτήτων από τη ΝΑ. Ευρώπη.

Ο κ. Λιανέρης της Proton επισήμανε ότι η Eurobank θα ανακοινώσει πρώτη αποτελέσματα μεταξύ των τραπεζών, παρέχοντας ένα ”δείγμα γραφής” για το πώς θα κινηθεί ο υπόλοιπος κλάδος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα κόστη της Eurobank θα επιβαρυνθούν κατά 20 εκατ. ευρώ λόγω της δωρεάς στους πυρόπληκτους. Τα καθαρά έσοδα από τόκους προβλέπεται να αυξηθούν λόγω της ενίσχυσης κατά 31,6% του όγκου των χορηγήσεων στο δ΄ τρίμηνο, εκτίμησε ο κ. Λιανέρης.

Ο κ. A. Ramirez της KBW υπογράμμισε ότι η Eurobank εκπλήσσει θετικά με τα αποτελέσματά της, ιδιαίτερα στο κομμάτι των εσόδων. Ωστόσο θεωρεί ότι η τράπεζα πιθανόν να πληγεί περισσότερο έναντι των υπόλοιπων τραπεζών από τις ανησυχίες για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες των κρατών της ΝΑ. Ευρώπης, υπογραμμίζοντας ότι τα υποκαταστήματα στο εξωτερικό αντιπροσωπεύουν τα 2/3 του ομίλου και προβλέπεται να συμβάλλουν το 30% της κερδοφορίας έως το 2010.

Ο κ. Κ. Μανωλόπουλος της Marfin Analysis αναμένει ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα ευνοηθούν από την ΑΜΚ ύψους 1,2 δισ. που πραγματοποίησε η τράπεζα στο γ΄ τρίμηνο, επισημαίνοντας παράλληλα την υψηλότερη φορολογία στο δ΄ τρίμηνο λόγω της αλλαγής νομοθεσίας για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους της Eurobank προβλέπεται να ανέλθουν στο 1,984 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 24,2% το 2007, ενώ το εύρος των εκτιμήσεων κυμαίνεται από 1,967 δισ. έως 1,999 δισ. ευρώ.

Ο κ. Αλ. Κίρτσης της UBS εκτιμά διατήρηση των ισχυρών τάσεων στα καθαρά έσοδα από τόκους λόγω της ενίσχυσης των χορηγήσεων στην Ελλάδα αλλά και στη ΝΑ. Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εγχώριες τράπεζες δεν θα καταγράψουν μείωση των περιθωρίων (spreads) στα μεγέθη του 2007, ενώ αναμένει ότι στο μέλλον τα περιθώρια των χορηγήσεων θα παραμείνουν ανθεκτικά.

Ωστόσο εκτιμά ότι θα υπάρχουν πιέσεις στα περιθώρια των καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών.

Τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν κατά 26%, στα 562,5 εκατ. ευρώ, με τις προβλέψεις να διαμορφώνονται μεταξύ 549 και 574 εκατ. ευρώ.

Η κ. Τ. Gold της Dresdner Kleinwort τόνισε ότι θα εστιάσει την προσοχή στο κόστος των καταθέσεων (cost of deposits) αλλά και στις δραστηριότητες στη Ρουμανία.

Ο κ. Π. Τσούρτης τόνισε πως οι επενδυτές θα στρέψουν την προσοχή τους στο κόστος της χρηματοδότησης στο δ΄ τρίμηνο αλλά και στις προβλέψεις της τράπεζας για το 2008.

Η κ. Σ. Σκούρτη της HSBC θα εστιάσει στις προοπτικές για το τρέχον έτος, ιδιαίτερα για πιθανές νέες ανάγκες χρηματοδότησης, αλλά και στην πορεία των περιθωρίων (spreads). Οι επενδυτές θα στρέψουν την προσοχή τους στις δραστηριότητες στην ανατολική Ευρώπη αλλά και στην πορεία των χορηγήσεων.

Ο κ. Ν. Κοσκολέτος της National Sec. – P&K εκτίμησε ότι το δ΄ τρίμηνο θα είναι ισχυρό για το κομμάτι των χορηγήσεων και των καταθέσεων της τράπεζας.

Για το δ΄ τρίμηνο του 2007 τα καθαρά κέρδη, τα καθαρά έσοδα από τόκους και τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες της Eurobank προβλέπεται να ανέλθουν στα 207, 540 και 155 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Αναλυτής που διατήρησε την ανωνυμία του διατύπωσε την εκτίμηση για χαμηλότερα έσοδα από χρηματοοικονομικές συναλλαγές λόγω του ότι οι αγορές είναι ευμετάβλητες και τα κόστη υψηλότερα, τονίζοντας ωστόσο ότι η μετοχή της Eurobank βρίσκεται σε υπερπουλημένα επίπεδα εξαιτίας της έκθεσης της τράπεζας στη ΝΑ. Ευρώπη. Ωστόσο, συνεχίζει, οι μακροχρόνιες προοπτικές παραμένουν ”ανέπαφες”.

Η Eurobank ανακοινώνει αποτελέσματα για το 2007 στις 11 Φεβρουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v