Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H ανυπαρξία της ελληνικής κυβέρνησης

Εγκλωβισμένη μεταξύ σκανδάλων και ισχνής πλειοψηφίας η κυβέρνηση αδυνατεί να προωθήσει το μεταρρυθμιστικό της σχέδιο. Είναι επόμενο λοιπόν σ’ αυτό το κλίμα όλες οι αναγγελίες της να μοιάζουν περισσότερο με σχέδια επί χάρτου.

H ανυπαρξία της ελληνικής κυβέρνησης
Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, λέει ο λαός και η ιστορία δείχνει ότι έχει δίκιο.

Όμως, η σημερινή κυβέρνηση μοιάζει να έχει ξεχάσει αυτό το ρητό.

Σε 10 μέρες συμπληρώνονται 5 μήνες από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών που οδήγησαν στην επανεκλογή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με σημαία τις μεταρρυθμίσεις.

Όμως, όσο κι αν ψάξει κανείς δύσκολα θα βρει κάποιες σημαντικές μεταρρυθμίσεις που να έγιναν το προηγούμενο διάστημα.

Κάποιες αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων και η εξομοίωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης που πρόσφατα άρχισε να εφαρμόζεται, κι αυτό μετ’ εμποδίων, είναι από τα λίγα που έρχονται στον νου.

Απομένουν οι γνωστές από το παρελθόν διακηρύξεις για την είσοδο του αεροδρομίου ”Ελ. Βενιζέλος” στο Χρηματιστήριο Αθηνών που έχει διανθιστεί με τις αποκρατικοποιήσεις κι άλλων αεροδρομίων και φυσικά η χρόνια μίσθωση κάποιων προβλητών στα μεγάλα λιμάνια της χώρας.

Η περίφημη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των διαβουλεύσεων με τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Εν τω μεταξύ έχει ήδη αλλάξει ένας αρμόδιος υπουργός που παραιτήθηκε υπό το βήμα των αποκαλύψεων ότι η βίλα του είχε χτιστεί με άδεια για αναψυκτήριο.

Η εξεύρεση του ξένου δυτικοευρωπαϊκού στρατηγικού επενδυτή στον ΟΤΕ έχει πέσει θύμα της χρηματοοικονομικής κρίσης και πιθανόν της ανυπαρξίας ενός τηλεπικοινωνιακού οργανισμού που θα έβαζε τα λεφτά του χωρίς να έχει τον έλεγχο.

Ακόμη και η προσπάθεια της διοίκησης της ΔΕΗ να προωθήσει μια μορφή κολοβής απελευθέρωσης της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για να συνεχίσει να έχει η ΔΕΗ τον πρώτο λόγο συναντά μεγάλες αλλά προβλέψιμες δυσκολίες.

Στον χώρο των τραπεζών δεν κινείται φύλλο παρά τις επαναλαμβανόμενες διακηρύξεις για αποκρατικοποίηση της Τράπεζας Αττικής τα τελευταία χρόνια και την απροθυμία της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιηθεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Η ιστορία των πολιτικών κύκλων διδάσκει ότι μια κυβέρνηση οφείλει να παίρνει τα μη δημοφιλή μέτρα νωρίς κατά τη διάρκεια της θητείας της ώστε να έχει αρκετό χρόνο να απολαύσει τους καρπούς προς το τέλος.

Όμως, η σημερινή κυβέρνηση μοιάζει να ακολουθεί την πεπατημένη της πρώτης κυβέρνησης Καραμανλή το 2004 και της δεύτερης κυβέρνησης Σημίτη το 2000.

Το γεγονός ότι αισθάνεται πως δεν απειλείται από το ΠΑΣΟΚ πιθανόν έχει συμβάλει σ’ αυτό.

Το ίδιο και η σκανδαλολογία μαζί με την ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που δεν επιτρέπει τη λήψη γενναίων αποφάσεων με πολιτικό κόστος.

Όμως, η αδυναμία της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες εξελέγη δεν κάνει κακό μόνο στην ίδια μεσοπρόθεσμα, αφού η κοινωνία δεν θα της το συγχωρήσει.

Κάνει ακόμη μεγαλύτερο κακό στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v