Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Να οργανωθούμε στην άμυνα, παιδιά!

Σε εμφανή καθοδική τροχιά οι αγορές, προεξοφλείται ότι θα παρασύρουν χαμηλότερα και την ελληνική. Αναζητούνται στηρίξεις και αντοχές μέσα σε ένα μάλλον ”τραυματισμένο” περιβάλλον. Και με τη γενικότερη περιρρέουσα ρευστότητα να πλανάται από την πολιτική σκηνή μέχρι τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Για ”καμπανάκι ύφεσης στις ΗΠΑ” κάνει λόγο ο Lex στους ”Financial Times”, την ίδια ώρα που διορθώνουν οι βασικοί δείκτες στη Wall, εν μέσω ρευστού πολιτικού σκηνικού.

Η κρίση όμως είναι προφανές πως έχει περάσει στις ασιατικές αγορές, κυρίως όμως, όσο μας αφορά, στην Ευρώπη.

Τα στοιχεία λιανικής για τον μήνα Δεκέμβριο που ανακοινώθηκαν χθες δείχνουν καταρχήν τη διαμόρφωση μιας τάσης η οποία αφορά άμεσα στην κατανάλωση - σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό αφορά στην παραγωγή.

Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 14 χρόνια που παρατηρείται τέτοιου μεγέθους μείωση στην ευρωζώνη.

Μηνύματα ανησυχητικά κατά την εκτίμηση ορισμένων, προειδοποιητικά για άλλους οι οποίοι παραμένουν επικεντρωμένοι στην κερδοφορία των εταιριών. Που εκτιμούν ότι στα χαμηλά των αγορών βρίσκεται σε εξέλιξη ένας κύκλος αναδιάρθρωσης οικονομικών και επιχειρηματικών δυνάμεων, συμφερόντων.

Όσον αφορά στα της αγοράς μας, μια ενδιαφέρουσα, καθότι αρκετά αιρετική, προσέγγιση επιχειρείται από τον Πάτροκλο Κουδούνη. Σε αυτό το περιβάλλον κινείται, καλώς ή κακώς, το επιχειρείν στην Ελλάδα.

Από τη μια πλευρά οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα αποτελέσματα των εισηγμένων (με ενδεικτική τη δημοσκόπηση του Euro2day.gr για τα κέρδη 2007 της Τράπεζας Πειραιώς), η προσέγγιση της Citigroup για τις ελληνικές τράπεζες, η εστίαση των Αμερικανών σε Κύπρου, Marfin και η αναμενόμενη έγκριση συμπαραγωγής για την Endesa Hellas από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Από την άλλη, η παθογένεια της αγοράς μας, τώρα που η αυξημένη συμμετοχή των ξένων και ”ξένων” μετατρέπεται σε ”βαρίδι”, από πλεονέκτημα που ήταν μέχρι πριν από έξι - οκτώ μήνες.

Πολύ σωστά μας υπενθυμίζει ο φίλος Νίκος Γ. Δρόσος πως είμαστε ένα ”μαγαζί μικρό, ρηχό σε ξένα χέρια... που ψάχνει”.

Κινητικότητα παρατηρείται σε επιμέρους κλάδους, με τα τρόφιμα - ταχυφαγεία να έχουν την τιμητική τους αυτήν την περίοδο.

Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα η σε ισχύ πτωτική τάση οδηγείται εκ των πραγμάτων στην κατ’ αρχάς επιβεβαίωση των πρώτων περιοχών στήριξης. Ο Θ. Σταυρόπουλος αναφέρεται πολύ συγκεκριμένα σε αυτές τις περιοχές.

Κατά την εκτίμησή μας, η φάση ταλαιπωρίας δείχνει να έχει συνέχεια πέραν της σημερινής συνεδρίασης, καθώς η Εθνική υποχώρησε χθες χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση με συγκριτικά αυξημένο τζίρο προς τα 41 ευρώ (-4,3%). Τροχιά προδιαγεγραμμένη μετά τα υψηλά των 43,02 ευρώ, που είτε σήμερα είτε αύριο κινδυνεύει να βρεθεί προς την προσέγγιση των 39,50 ευρώ (χαμηλών της 24ης/1).

Σε αυτήν την περίπτωση ο FTSE 20, τεχνικά αδύναμος και με τους πωλητές να υπερισχύουν, ”κινδυνεύει” να υποχωρήσει προς τις 2.280 μονάδες χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση, ”ανοίγοντας” έτσι το ενδεχόμενο περαιτέρω διόρθωσης προς τις 2.220 μονάδες (χαμηλό 24ης/1).

Σημείωση: Τα χθεσινά αποτελέσματα για την εκλογή νέου Δ.Σ. του ΣΜΕΧΑ έρχονται να επιβεβαιώσουν το αυτονόητο. Την πρωτιά του Αλέξανδρου Μωραϊτάκη με 31 ψήφους, το καλό ”πλασάρισμα” των υπόλοιπων δραστήριων ιδιωτών χρηματιστών και μαχητών, όπως αποδείχτηκε σε δύσκολες στιγμές, με σημαντικότερη όμως την ανάδειξη της συνοχής, ομοψυχίας μεταξύ των επαγγελματιών.

Έχουμε την αίσθηση πως είναι η πρώτη φορά που το μπλοκ των ιδιωτών χρηματιστών έχει και συνοχή και έξωθεν καλή μαρτυρία και τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί με τους ”τραπεζικούς” έναν έντιμο συμβιβασμό. Αρκεί οι δεύτεροι να διανύσουν τη... μισή απόσταση που τους αναλογεί.

Ήδη από το μέτωπο των ”τραπεζιτών” ο Ιάκωβος Γεωργάνας έκανε μια κίνηση που αν μη τι άλλο δείχνει καλή θέληση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v