Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αγορές και τα σημάδια ύφεσης στις ΗΠΑ

Αντίδοτο μέσα από τη μερική επαναφορά της θεωρίας του decoupling αναζητούν οι αγορές μετά τα χθεσινά απογοητευτικά στοιχεία του ISM για τον αμερικανικό κλάδο υπηρεσιών και τον πανικό που πυροδότησαν. Οι εκτιμήσεις των ξένων.

Οι αγορές και τα σημάδια ύφεσης στις ΗΠΑ
του Χρήστου Κίτσιου

Στη μερική επαναφορά της θεωρίας του decoupling αναζητούν το... αντίδοτο οι αγορές, μετά τα χθεσινά απογοητευτικά στοιχεία από τη μέτρηση του ISM για τον αμερικανικό κλάδο υπηρεσιών και τον πανικό πωλήσεων που πυροδότησαν.

Η κατακόρυφη πτώση του δείκτη υπηρεσιών ISM τον Ιανουάριο στο 41,9 από 54,4 τον Δεκέμβριο αποτελεί το πιο ισχυρό μέχρι σήμερα σημάδι ύφεσης στην αμερικανική οικονομία, καθώς επέστρεψε σε επίπεδα που είχε να δει από τον Οκτώβριο του 2001, έναν μήνα δηλαδή μετά το χτύπημα στους δίδυμους πύργους.

Το γεγονός ότι ο δείκτης υπηρεσιών γκρεμίζεται, σε συνδυασμό με το ότι τα credit spreads επιμένουν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι η ρευστότητα που διοχετεύεται στην αγορά όχι μόνο δεν περνά προς το παρόν στον καταναλωτή, λόγω της κρίσης εμπιστοσύνης μεταξύ των τραπεζών, αλλά θα πάρει χρόνο προκειμένου να συμβεί αυτό, τονίζει επικεφαλής εγχώριας ΑΕΔΑΚ, επισημαίνοντας ότι εκεί ακριβώς εντοπίζεται το πρόβλημα.

Ταυτόχρονα, η διατήρηση των credit spreads σε υψηλά επίπεδα αποτυπώνει και την ανησυχία για ενδεχόμενες επιπτώσεις και σε άλλες κατηγορίες χορηγήσεων. Ανησυχία που πλήττει ήδη την επενδυτική ψυχολογία όσον αφορά στις ευρωπαϊκές τράπεζες, σημειώνει ο ίδιος.



Την ίδια στιγμή, όμως, η καλή πορεία του ISM βιομηχανίας την περασμένη Παρασκευή επαναφέρει από την πίσω πόρτα τη θεωρία του decoupling με άλλη μορφή.

Η ψυχολογία για τη βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ διατηρείται θετική λόγω της καλής πορείας των εξαγωγών. Εξέλιξη που σύμφωνα με αναλυτές οφείλεται είτε στην καθυστέρηση εξαγωγής της ύφεσης είτε στην αποσύνδεση κάποιων αναδυόμενων οικονομιών από τις εξελίξεις στην οικονομία των ΗΠΑ.

Ο ένας μετά τον άλλον οι μεγάλοι ξένοι οίκοι διαχωρίζουν τις αναδυόμενες οικονομίες με κριτήριο τον δυναμισμό τους. Έτσι, η Κίνα, η Ινδία και κάποιες μικρότερες αναδυόμενες αγορές μαζί με τις οικονομίες που στηρίζονται στα πετροδολάρια διαχωρίζονται πλέον από την άμεσα εξαρτημένη από την πορεία των ΗΠΑ Λατινική Αμερική, όπως επίσης διαχωρίζεται η οικονομία της Ρωσίας από τις υπόλοιπες της Νέας Ευρώπης.

Μετά τις Deutsche Bank και Goldman Sachs και η Citigroup διαχώρισε χθες την αγορά της Ρωσίας από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αναδυόμενες αγορές, ξεχωρίζοντας έτσι και τις MPB και Τράπεζα Κύπρου που διαθέτουν έκθεση κυρίως σε Ρωσία και Ουκρανία από τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες. Θετικά από τις Ρουμανία, Βουλγαρία, Πολωνία και τις υπόλοιπες αναδυόμενες ευρωπαϊκές αγορές διαχωρίζεται από τους ξένους brokers και η οικονομία της Τουρκίας.

Η κατακόρυφη πτώση όμως του ISM υπηρεσιών ίσως οδηγήσει σε άρδην αλλαγή των εκτιμήσεων. Το τελευταίο διάστημα η Morgan Stanley, η Societe Generale και η JP Morgan, οι οποίες στις αρχές του χρόνου ήταν απαισιόδοξες για την πορεία των αγορών, μεταστράφηκαν σε συγκρατημένα αισιόδοξες, ενώ ”μουδιασμένα” αισιόδοξη παραμένει και η Citigroup (σε βάθος έτους).



Κοινό τόπο της μεταστροφής τους αποτέλεσε η εκτίμηση, μετά τα μακροοικονομικά στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδας, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ, αν και σημαντικά επιβραδυνόμενος, θα παραμείνει σε αποδεκτά επίπεδα, και βέβαια η μερική επάνοδος του decoupling.

Υπό το παραπάνω πρίσμα και με δεδομένο ότι τα προβλήματα των ασφαλιστών ομολόγων αντιμετωπίζονται, δημιουργήθηκε η συγκλίνουσα εκτίμηση ότι ενδεχόμενη επιστροφή στα πρόσφατα χαμηλά θα αποτελέσει αγοραστική ευκαιρία.

Εκτίμηση προς την οποία συνάδει και η μέχρι τούδε περικοπή τιμών-στόχων που σε συνδυασμό με την πτώση των αποτιμήσεων δημιουργεί περιθώρια ανόδου υψηλότερα του 15%. Όλα αυτά, όμως, προ του δείκτη ISM υπηρεσιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v