Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρουκέτα ΗΠΑ αναζωπύρωσε τους φόβους

Τα αρνητικά μηνύματα της Wall επέτειναν τη μεταστροφή των διαθέσεων των χθεσινών αγοραστών στα blue chips με αποτέλεσμα η σημερινή συνεδρίαση να αποσβέσει σχεδόν επί 2 τα χθεσινά κέρδη. Από τις μετοχές του 20άρη, μόνοι διασωθέντες ΟΤΕ, Τιτάνας, Αγροτική, Eurobank, σχεδόν συντριπτικές απώλειες για ΔΕΗ, 3Ε και Εθνική.

του Θ. Σταυρόπουλου

Τυπική ημέρα προσαρμογής με τις ξένες αγορές σε μια συνεδρίαση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο ορισμός τους εγκλωβισμού για τους λίγους πρωινούς αγοραστές.

Το χθεσινό ενδιαφέρον για τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης και κυρίως για αυτούς που ανήκουν στον FTSE σήμερα άλλαξε γούστα και είναι βέβαια χαρακτηριστική η έκφραση επαγγελματία του χώρου, σύμφωνα με την οποία, ”τράπεζες (-2,49%) και ΔΕΗ (-5,45) άλλαξαν τα φώτα της αγοράς”.

Η εικόνα που παρουσιάζει η Σοφοκλέους κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις θυμίζει κατά πολύ ένα σχετικά παλαιότερο τραγουδάκι του Λουκιανού Κηλαηδόνη, που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ”φταίμε και εμείς, φταίτε και εσείς, φταίει και ο Χατζηπετρής”.

Φταίμε και εμείς, γιατί τα εγχώρια χαρτοφυλάκια, μεγάλα ή μικρότερα, συνεχίζουν επιδεικτικά να απέχουν της αγοράς, διατηρώντας τη μηδενική διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου.

Ασφαλώς φταίτε και εσείς, δηλαδή τα ξένα χαρτοφυλάκια που παραμένουν ενεργά στη Σοφοκλέους, και τα οποία αλλάζουν διαθέσεις σχεδόν επί καθημερινής βάσεως.

Και βέβαια, φταίει και ο Χατζηπετρής αφού στην πέραν του Ατλαντικού όχθη, ”μην έχοντας τι άλλο να κάνουν”, βγάζουν κάθε μέρα και έναν μακροοικονομικό δείκτη ο οποίος διαμορφώνει κλίμα και διαθέσεις διεθνώς και μάλιστα, τώρα που ολοκληρώθηκαν τα αποτελέσματα του 2007 για την πλειονότητα των εκεί εισηγμένων, θεωρείται βέβαιο ότι τα μακροοικονομικά στοιχεία θα αποτελέσουν ”θερμοκήπιο” μεταβλητότητας.

Πολλοί θα υποστηρίξουν ότι η σημερινή συνεδρίαση επηρεάστηκε κατά πολύ μετά τις 15:30, όταν και ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του δείκτη υπηρεσιών ISM στις ΗΠΑ, ο οποίος υποχώρησε τον Ιανουάριο στο 41,9% από 54,4% το Δεκέμβριο ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για υποχώρηση του εν λόγω δείκτη στο 53%.

Όμως, μια προσεκτικότερη ματιά θα παρατηρούσε ότι η πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη είχε ξεκινήσει από τις 13:49 και είχε αρχίσει να ανεβάζει στροφές από τις 14:46, δηλαδή σαφώς νωρίτερα από την ανακοίνωση των εν λόγω μακροοικονομικών στοιχείων, αφού σταδιακά είχαν αρχίσει να πυκνώνουν οι τάξεις των πωλητών στους περισσότερους από τους θεωρούμενου δεικτοβαρείς τίτλους.

Μάταια αρκετοί υποστηρίζουν ότι σημαντικός αριθμός τίτλων έχει φτάσει σε ελκυστικές αποτιμήσεις. Στο ”παιχνίδι της απληστίας και του φόβου”, όλα αυτά έρχονται σε δεύτερη μοίρα, αφού κυρίαρχο λόγο συνεχίζουν να έχουν, η αγελαία συμπεριφορά και η ευάλωτη ψυχολογία.

Είναι ενδεικτικό ότι από τις μετοχές του FTSE που εχθές είχαν μόλις 5 υστερήσαντες, κατά τη σημερινή συνεδρίαση μόλις 4 τερμάτισαν με πράσινο χρώμα. Συγκεκριμένα, αξιοσημείωτα κέρδη για ΟΤΕ και Τιτάνα και απλά θετικό πρόσημο για Αγροτική και Eurobank.

Αντίθετα, στους ”κόκκινους” του 20άρη, η σημερινή εικόνα επιβεβαιώνει την απόλυτη έλλειψη αμυντικών μηχανισμών.

Άλλωστε, το -5,45% της ΔΕΗ, το -4,49% της Coca Cola, το -4,30% της Εθνικής, το -3,81% της Ελληνικής Τεχνοδομικής και το -3,09% της Alpha Bank δίνουν απλά μια γεύση του τι συνέβη σήμερα στα blue chips αφού και όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι του 20άρη έκλεισαν με μικρότερες απώλειες.

Ο Γενικός Δείκτης, κατά τραγική ειρωνεία, ξεκίνησε με σχετικά ανοδικές διαθέσεις, φλερτάροντας με τις παρυφές των 4.500 μονάδων (ενδοσυνεδριακό υψηλό 4.498,64). Όμως σχετικά γρήγορα απώλεσε θετικό πρόσημο και αρχικά κέρδη, κινήθηκε μόνιμα σε κόκκινο φόντο και τελικά έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 4.389,34 μονάδες με απώλειες 2,26% ενώ ο τζίρος που ξεπέρασε τα 334 εκατ. από τα οποία τα 39,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές, επιβεβαιώνει ότι η σημερινή εξαιρετικά κακή συνεδρίαση, ήταν περισσότερο αποτέλεσμα έλλειψης αγοραστών και λιγότερο επιθετικών διαθέσεων από πλευράς πωλητών.

Χωρίς ιδιαίτερη αύξηση των συναλλαγών, οι εμπλεκόμενοι στην αγορά παραγώγων ακολούθησαν την κίνηση της υποκείμενης, διατηρώντας τις υπάρχουσες υποτιμήσεις στα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι δεν αντέχει σχολιασμού η τελική εικόνα με 67 ανοδικές μετοχές έναντι 197 πτωτικών (αν και η Σοφοκλέους μπορεί να υποστηρίξει ότι έχει δει και χειρότερα κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις) ενώ 25 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 5-10%.

Λίγες μετοχές επέδειξαν διάθεση αναρχοαυτόνομης κίνησης, είτε υποστηριζόμενες από κάποιες πρόσφατες αναλύσεις (Τέρνα Ενεργειακή, Alapis), είτε γιατί επέδειξαν διαθέσεις για κάτι καλύτερο, όπως Χτζηιωάννου (ελαφρύτερος μετά την αποκοπή δικαιώματος), Ζήνων, Γρηγόρης, Κυριακούλης, Ελληνικά Καλώδια, Αττικατ, ΔΟΛ και ΑΒ Βασιλόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v