Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H αχίλλειος πτέρνα της Σοφοκλέους

Πώς αλλάζουν οι καιροί! Το μέχρι πρότινος ισχυρό χαρτί της Σοφοκλέους γίνεται τώρα η αχίλλειος πτέρνα της, ένα θέμα που αφορά στις τράπεζες και όχι μόνο σε αυτές.

H αχίλλειος πτέρνα της Σοφοκλέους
Μέχρι πριν από λίγο καιρό, ένα από τα πιο ισχυρά χαρτιά της Σοφοκλέους ήταν η επέκταση των δραστηριοτήτων των ελληνικών τραπεζών και επιχειρήσεων στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σε όλες τις παρουσιάσεις των ελληνικών τραπεζών σε ξένους θεσμικούς επενδυτές, η αναφορά στις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης που πρόσφεραν οι αγορές της Νέας ή νοτιοανατολικής Ευρώπης ήταν must.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, κάποιες εγχώριες τράπεζες μπήκαν στον κόπο να φιλοξενήσουν τους αναλυτές των μεγάλων ξένων οίκων στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία κ.λπ. για να τους εξηγήσουν επί τόπου τι ακριβώς συμβαίνει.

Ακόμη και η πρώτη παρουσίαση του business plan των επόμενων ετών από κάποια τράπεζα έγινε σε πρωτεύουσα μίας απ’ αυτές τις χώρες.



Όμως, στις αγορές, όπως και στη ζωή, τα πράγματα αλλάζουν αρκετές φορές. Τα ίδια πράγματα που θεωρούνταν καλά και άγια πριν από μερικούς μήνες ή εβδομάδες, θεωρούνται σχεδόν ανεπιθύμητα τώρα.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα με τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και πιθανόν σε λίγο καιρό με την Τουρκία αν η χρηματοοικονομική κρίση έχει διάρκεια και τα πράγματα δεν πάνε καλά.

Οι συγκεκριμένες χώρες θεωρούνται πλέον υψηλού κινδύνου από τους ίδιους αναλυτές που τις εξυμνούσαν μέχρι πριν από μερικούς μήνες.

Οι τελευταίοι επικαλούνται υπαρκτές μακροοικονομικές ανισορροπίες, όπως τα μεγάλα ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, για να χαμηλώσουν τις τιμές-στόχους που είχαν δώσει σε τραπεζικές μετοχές.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να θεωρηθούν δικαιολογίες αν δεν υπήρχε το άλλοθι των μεγάλων ελλειμμάτων και της πιστωτικής κρίσης που δυσκολεύει τη χρηματοδότησή τους.

Άλλωστε ο πραγματικός λόγος των υποβαθμίσεων είναι ότι θα πρέπει να φέρουν τις τιμές-στόχους πιο κοντά στα σημερινά επίπεδα τιμών της αγοράς.

Είναι επόμενο, λοιπόν, οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται σ’ αυτές τις αγορές να πληρώνουν τη νύφη.

Έστω και με καθυστέρηση, οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες παίρνουν μια γεύση από εκείνη που είχαν πάρει μερικούς μήνες νωρίτερα οι αυστριακές τράπεζες, π.χ. η Erste Bank, οι οποίες αντλούν ένα μεγάλο μέρος των εσόδων τους από τις άλλες αγορές της ευρύτερης περιοχής.

Όμως, το ερώτημα είναι αν όλες αυτές οι μακροοικονομικές ανισορροπίες, π.χ. υψηλός πληθωρισμός, αύξηση επιτοκίων, ασθενές νόμισμα κ.λπ., απειλούν τους προβλεπόμενους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης των γειτονικών οικονομιών.

Η απάντηση θα πρέπει να είναι καταφατική, αλλά μόνο εν μέρει.

Κάποια επιβράδυνση των προβλεπόμενων ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης θα πρέπει να αναμένεται.

Όμως, ο ρυθμός ανάπτυξης θα παραμείνει ισχυρός καθώς οι οικονομίες των γειτονικών χωρών βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση σήμερα σε σχέση με μερικά χρόνια πριν και η Βουλγαρία με τη Ρουμανία είναι μέλη της Ε.Ε.

Επομένως, οι όποιες αρνητικές συνέπειες για τα έσοδα και τα κέρδη των μεγάλων ελληνικών τραπεζών είναι σε μεγάλο βαθμό ελέγξιμες με μικρές επιπτώσεις στην κερδοφορία τους.

Θεωρητικά, η Εθνική θα ήταν πιο ευάλωτη απ’ όλες αν η τουρκική οικονομία και αγορά κατέρρεε και η Finansbank το αισθανόταν. Αυτό το σενάριο όμως συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το αναπτυξιακό στόρι των υπανάπτυκτων και πολλά υποσχόμενων γειτονικών αγορών στο οποίο βασίζουν τη μελλοντική ανάπτυξή τους οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες παραμένει ανέγγιχτο.

Αν λοιπόν η κατάσταση στις οικονομίες της νοτιοανατολικής Ευρώπης δεν είναι τόσο άσχημη από πλευράς ρυθμών ανάπτυξης όσο παρουσιάζεται και η υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών οφείλεται κυρίως σ’ αυτόν τον παράγοντα, ίσως παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία για επενδυτές με ορίζοντα 2ετίας ή 3ετίας.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v