Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Πέμπτης

Οι δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ για αυτόνομη ανάπτυξή της, η υπερκάλυψη της έκδοσης ομολογιακού δανείου του ΟΤΕ, οι προσφορές για την αναδιάρθρωση της δομής του ΟΠΑΠ, τα σχέδια της ΕΥΑΘ για τον τομέα της ενέργειας, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Πέμπτη.

Ο Τύπος της Πέμπτης
Οι δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΗ για αυτόνομη ανάπτυξή της, η υπερκάλυψη της έκδοσης ομολογιακού δανείου του ΟΤΕ, οι προσφορές για την αναδιάρθρωση της δομής του ΟΠΑΠ, τα σχέδια της ΕΥΑΘ για τον τομέα της ενέργειας, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Πέμπτη.

ΔΕΗ: Αυτόνομη, χωρίς στρατηγικό επενδυτή, αλλά με επωφελείς συνεργασίες, θα είναι η αναπτυξιακή πορεία της ΔΕΗ, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης Τάκης Αθανασόπουλος, από το βήμα της ημερίδας για τον τομέα της ενέργειας που πραγματοποίησε χθες η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, αναφέρει η εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”. Ο ίδιος επεσήμανε ότι συνεργασίες με άλλες επιχειρήσεις θα συζητηθούν μόνο αν αυτές συμβάλλουν στη συνολική αύξηση παραγωγής της βάσης μέσα από νέα εταιρικά σχήματα που θα λειτουργούν αυτόνομα και παράλληλα προς τη ΔΕΗ και εφόσον οδηγούν σε αύξηση των εσόδων της.

Εν τω μεταξύ, υπέρ της εισαγωγής του λιθάνθρακα στο ενεργειακό ισοζύγιο της ΔΕΗ τάσσεται το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με την ”Καθημερινή”.

ΟΤΕ: Με σημαντική υπερκάλυψη (3,6 φορές), ολοκληρώθηκε η διαδικασία βιβλίου προσφορών του ΟΤΕ για την έκδοση ομολογιών σταθερού επιτοκίου, γράφει το ”Χρηματιστήριο”. Οι εκδόσεις αφορούν τριετείς ομολογίες συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ, με ετήσιο κουπόνι 5,375% και τιμή έκδοσης 99,750% καθώς και επταετείς ομολογίες συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ, με ετήσιο κουπόνι 6% και τιμή έκδοσης 99,705%. Εξάλλου, στο 19,6626% ανέρχεται η συμμετοχή της MIG στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία προς την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αναφέρει η ”Ημερησία”.

ΟΠΑΠ: Κατά περίπου 20 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν τα μεικτά κέρδη του ΟΠΑΠ από το 2008, μετά την απόφαση που σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να λάβει το Δ.Σ. του Οργανισμού για ενίσχυση των ετήσιων κερδών της εταιρείας με το 1% του τζίρου από το ΚΙΝΟ, που, μέχρι πρότινος, κατευθύνονταν στην ΟΠΑΠ Υπηρεσιών, γράφει η ”Ημερησία”. Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, την Παρασκευή αναμένεται να κατατεθούν οι οικονομικές προφορές από τις τρεις εταιρείες (AT Kearney and Planning, Bain & Company Inc και ICAP S.A and McKinsey) που επελέγησαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την αναδιάρθρωση της εταιρικής δομής του ΟΠΑΠ και την ερχόμενη Δευτέρα να επιλεγεί από το Δ.Σ. του ΟΠΑΠ η καλύτερη προσφορά.

ΕΥΑΘ: Στον χώρο της ενέργειας η ΕΥΑΘ σχεδιάζει την έισοδό της με την παραγωγή ενέργειας από λυματολάσπη, αλλά και με τη δημιουργία δυο φωτοβολταϊκών μονάδων, σε Σίνδο και Μηχανιώνα, συνολικής ισχύος 2 MW, σύμφωνα με την ”Εξπρές”, η οποία αναφέρει ότι για τα φωτοβολταϊκά αναμένει την αξιολόγηση της ΡΑΕ. Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης την είσοδό της στις τηλεπικοινωνίες σε συνεργασία με την Ericsson.

Ολυμπιακή:Στην επίσπευση των διαδικασιών για την εξεύρεση λύσης στην Ολυμπιακή εντός του έτους θα επικεντρωθεί η Μικτή Συντονιστική Επιτροπή, που συστάθηκε και ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Μεταφορών. Παράλληλα, όπως αναφέρει το ”Κέρδος”, έγιναν γνωστοί και οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Πρόκειται για τις Lazard & CO Limited και τρεις ελληνικές τράπεζες, τις NBG International Limited, Alpha Bank AE και Εμπορική Τράπεζα Ελλάδος ΑΕ.

Aegean Airlines: Δρομολόγια σε Λονδίνο και Τίρανα ξεκινά η Aegean Airline τον Μάιο, ενώ επίσης θα υπάρξει σύνδεση ελληνικών νησιών με την Κύπρο και πτήσεις σε Λήμνο και Κεφαλονιά, σύμφωνα με την ”Ημερησία”.

Εναλλακτική Αγορά: Σήμερα Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθεί το εύρος τιμών της Epsilon Net, που αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο της στην Εναλλακτική γορά του ΧΑ προς το τέλος Φεβρουαρίου. Όπως αναφέρει το ”Κέρδος”, το εύρος τιμών αναμένται να κυμανθεί μεταξύ 2,9 και 3,06 ευρώ ανά μετοχή.

Crown Hellas: Ακαρπη πριν καν ξεκινήσεις κινδυνεύει να χαρακτηριστεί η δημόσια πρόταση της Societe de Participations Carnaudmetalbox για την απόκτηση τουλάχιστον του 90% της Crown Hellas, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του ιδιοκτήτη της Mitica, Ι. Τζιβέλη ότι η τιμή που προσφέρει ο αμερικανικός όμιλος είναι υποδεέστερη της αξίας της εισηγμένης, γράφει η ”Εξπρές”.

Vivartia: Για άνοιγμα του πρώτου Flocafe στη Σόφια της Βουλγαρίας ενός του πρώτου τριμήνου της φετινής χρονιάς, κάνει λόγο η ”Εξπρές”.

Δ’ ΚΠΣ: Ενίσχυση 50.000 επιχειρήσεων, δημιουργία 20.000 θέσεων εργασίας, αναβάθμιση 75.000 τουριστικών κλινών, χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής, επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στο 43% του πληθυσμού της χώρας, είναι μερικά από τα αποτελέσματα που προσδοκά η κυβέρνηση από τις επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Δ’ ΚΠΣ, σύμφωνα με την ”Ημερησία”. Όπως αναφέρει, τον Μάρτιο θα γίνουν οι πρώτες προκηρύξεις έργων.

Τράπεζες: Το θέμα του ύψους των διατραπεζικών προμηθειών και οι επιπτώσεις τους στον τραπεζικό ανταγωνισμό αρχίζει σήμερα να συζητείται από την Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού στη συνεδρίασή της, σύμφωνα με το ”Κέρδος”. Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, από την έρευνα που πραγματοποίησε και στη γνωμοδότησή της προς την Επιτροπή, αναφέρει ότι μετακυλίεται η διατραπεζική προμήθεια και η αμοιβή της ΔΙΑΣ ΑΕ στον καταναλωτή, ενώ υπάρχει ενιαία προμήθεια που περιορίζει τον ανταγωνισμό.

Διεθνή Χρηματιστήρια: Μια ομάδα από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης ετοιμάζεται να θέσει σε λειτουργία μια νέα πλατφόρμα συναλλαγών για χρηματοοικονομικά παράγωγα. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, που αναπαράγει η ”Ημερησία”, η νέα πλατφόρμα που θα φέρει την κωδική ονομασία Project Rainbow, θα είναι ανταγωνιστική προς τα χρηματιστήρια παραγώγων της περιοχής, όπως το Eurex και το Liffe.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v