Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο ”κοστίζει” μια... ύφεση στις ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί που μελετούν τα πάντα έχουν υπολογίσει τι συμβαίνει στις άλλες αγορές όταν η δική τους οικονομία μπαίνει σε ύφεση. Τα νούμερα έχουν ενδιαφέρον, είναι αποκαλυπτικά και επιτρέπουν την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων.

Πόσο ”κοστίζει” μια... ύφεση στις ΗΠΑ
Πρώτα τα άσχημα νέα:

Αν η αμερικανική οικονομία έχει μπει σε ύφεση, κάτι που πολλοί αναλυτές θεωρούν από πολύ πιθανό έως σίγουρο, οι επενδυτές στις άλλες αγορές του πλανήτη θα πρέπει να φορέσουν ζώνη ασφαλείας.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς (ΙΒΕS) θέλουν τα κέρδη ανά μετοχή των εταιριών που απαρτίζουν τον παγκόσμιο χρηματιστηριακό δείκτη MSCI-World να αυξάνουν κατά 13% τη φετινή χρονιά.

Όμως, τις προηγούμενες φορές που η αμερικανική οικονομία εισήλθε σε ύφεση τα επιχειρηματικά κέρδη σε παγκόσμιο επίπεδο υποχώρησαν από 20% μέχρι 40%.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μια αναθεώρηση των εκτιμήσεων για μείωση των κερδών της τάξης του 33% (13%+20%) δεν θα πρέπει να θεωρηθεί απίθανη.



Ακόμη και αν οι επιπτώσεις της αμερικανικής ύφεσης στα κέρδη των επιχειρήσεων αποδειχτούν μικρότερες, πολλές μετοχές δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν τις υποβαθμίσεις τους επόμενους 6 - 18 μήνες.

Μια μείωση των κερδών θα συμβάλει στην υποχώρηση του δείκτη αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων διεθνώς σε χαμηλότερα επίπεδα από το 16% περίπου όπου βρίσκεται σήμερα.

Η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων βρίσκεται ιστορικά κοντά στο 12%, ενώ μειώνεται κάτω από το 10% όταν η αμερικανική οικονομία μπαίνει σε ύφεση.

Όπως είναι φυσιολογικό, η μείωση των κερδών σε παγκόσμια κλίμακα συνοδεύεται από υποχώρηση των τιμών των μετοχών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις η υποχώρηση των τιμών των μετοχών ξεπερνά τη μείωση των κερδών.

Τα παγκόσμια εταιρικά κέρδη υποχωρούν γύρω στο 31% την περίοδο της αμερικανικής ύφεσης και οι μετοχές 36%.

Αν μάλιστα εξετάσει κάποιος την ύφεση του 2001, η εικόνα είναι ακόμη χειρότερη αν στηριχτούμε στα στοιχεία της βάσης δεδομένων Datastream. Τα κέρδη έπεσαν 37% και οι μετοχές 52%.

Και τώρα η ώρα των καλύτερων νέων:

Από τα υψηλά του Ιουλίου μέχρι σήμερα ο δείκτης MSCI-World έχει πέσει 15%.

Επομένως, οι τιμές των μετοχών βρίσκονται στο μέσο του δρόμου μέχρι είτε να βρεθούν στο -31% για να ευθυγραμμιστούν με τον ιστορικό μέσο όρο είτε για να υποχωρήσουν σε ποσοστό επιπλέον 4% για να φτάσουν το -19% που ήταν η καλύτερη επίδοση των αρχών της δεκαετίας του 1980.

Σε κάθε περίπτωση, το Ρ/Ε των μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο με βάση τα κέρδη του τελευταίου 12μήνου είναι φθηνό αν συγκριθεί με το ίδιο Ρ/Ε σε αντίστοιχες περιπτώσεις ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας στο παρελθόν.

Με το trailing Ρ/Ε στο 15, οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές έχουν προεξοφλήσει σημαντικό μέρος της πιθανής πτώσης των επιχειρηματικών κερδών.

Ακόμη καλύτερη είναι η εικόνα αν ρίξει κανείς μια ματιά στη συμπεριφορά των παγκόσμιων χρηματιστηριακών αγορών κατά τη διάρκεια ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας που διαρκεί περίπου 11 μήνες κατά μέσο όρο.

Στη διάρκεια του πρώτου μισού της περιόδου ύφεσης οι μετοχές υποχωρούν 10% κατά μέσο όρο εκτός ΗΠΑ, με το -17% της περιόδου Αύγουστος 1990 - Μάρτιος 1991 να αποτελεί τη χειρότερη επίδοση.

Αν λοιπόν κάποιος θεωρήσει ότι η ύφεση ξεκίνησε το 2008 και επιπλέον λάβει υπόψη του ότι οι αγορές έχουν πέσει 10% ή και περισσότερο από τις αρχές Ιανουαρίου, τότε μπορεί να συμπεράνει ότι οι μετοχές έχουν φάει τον γάιδαρο ή τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος του.

Όμως, τα στοιχεία της Datastream δείχνουν επίσης ότι οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές δεν περιμένουν να τελειώσει η ύφεση για να κάνουν ράλι.

Το αντίθετο. Καταγράφουν κέρδη της τάξης του 8,5% κατά μέσο όρο στη διάρκεια του δεύτερου μισού της ύφεσης.

Μάλιστα, η άνοδος ήταν 17% στις αρχές του 1990 και την περίοδο 1981 - 1982 που υπήρχε ύφεση.

Οι ένορκοι δεν έχουν βγάλει ακόμη την απόφασή τους.

Όμως, τα ανωτέρω στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες για χρηματιστηριακό ράλι το δεύτερο εξάμηνο του 2008.

Ένας ακόμη λόγος, λοιπόν, για να μην ξεγράψει κανείς από τώρα το 2008.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v