Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεταβλητότητα και προσπάθειες ανόδου

Με μικρά προσεκτικά βήματα αντιδρά οριακά θετικά ο ΓΔ σε μια συνεδρίαση που χαρακτηρίζεται από μεταβλητότητα και μικρό τζίρο, την ώρα που κατά 0,8% χαμηλότερα κινείται ο DAX στη Φρανκφούρτη. Κερδίζουν πόντους περίπου 100 μετοχές στο… ταμπλό.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Παραμένει 0,8% χαμηλότερα ο DAX στη Φρανκφούρτη. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών περισσότερες από 100 μετοχές κερδίζουν… πόντους στο ταμπλό και βασικοί δείκτες επανέρχονται έστω και οριακά υψηλότερα βραχυπρόθεσμων αντιστάσεων.

Αυτά σε μια συνεδρίαση μάλλον μέτριων συναλλαγών, καθώς δεν ξεπερνούν τα 90 εκατ. ευρώ (στις 12:40), με τον FTSE 20 στην περιοχή των 2.300 μονάδων.

Αναλυτές θεωρούν ως πιθανή, με τον δείκτη σε αυτή την περιοχή, μια μικρή ανοδική αντίδραση προς τη ζώνη των 2.330 μονάδων.

Σε αυτή την περίπτωση ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να βρεθεί λίγο υψηλότερα των 4.400 μονάδων.

Πρόκειται για κινήσεις καθαρά τεχνικού χαρακτήρα, αφού για παράδειγμα η Εθνική τις τελευταίες συνεδριάσεις ακολουθεί την λίγο ως πολύ γνωστή… διαδρομή μεταξύ 39,9 και 43,10 ευρώ.

Όμως αυτό το κλίμα σταθεροποίησης, που έστω και μετ’ εμποδίων, κερδίζει έδαφος, επιτρέπει τη ”μόχλευση” μετοχών επιμέρους εταιρειών.

Μετοχές εταιρειών που για διάφορους λόγους βρίσκονται, έστω και βραχυπρόθεσμα, στην επικαιρότητα, ελκύουν ”βραχυπρόθεσμο χρήμα”.

Για παράδειγμα η μετοχή της Crown Hellas (δες σχετικό θέμα με δηλώσεις Ιωάννη Τζιβέλη για αμερικανούς), αντιδρά κατά 15,5% στα 7,74 ευρώ, με συναλλαγές 37.000 τεμαχίων.

Η μετοχή της Olympic Catering παραμένει σταθερά κατά 4,9% υψηλότερα στα 2,59 ευρώ.

Αντιδρούν όμως Παρνασσός-Αττικάτ προς τα 2,83 και 0,84 ευρώ αντίστοιχα (με αφορμή τις κυοφορούμενες εξελίξεις).

Η Alapis (με τον όμιλο δραστήριο και πάλι στα επιχειρηματικά, τελευταία), κατά 2,9% υψηλότερα στα 2,15 ευρώ.

Η μετοχή του Marfin Investment Group (δες σχετική έκθεση Citigroup) αντιδρά στα 4,56 ευρώ.

Σε μετοχές εταιρειών όπως ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, 3E, ΔΟΛ, Ελληνικά Πετρέλαια, Intralot, ΜΕΤΚΑ, συνεχίζονται οι περιορισμένης έκτασης τοποθετήσεις.

Με βάση τα στοιχεία του ΧΑ για τον Ιανουάριο, έχουμε μια αρκετά ευκρινή εικόνα για την στάση που τήρησαν ξένοι και… ξένοι, αλλά και ημεδαποί επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v