Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Φαινόμενο της Παρασκευής”;

Είθισται οι Παρασκευές να ”κλείνουν” καλύτερα για τις αγορές και το ΧΑ, τουλάχιστον στις συνεδριάσεις του φετινού Ιανουαρίου. Αφορμή για να… τεταρτώσει το καλό, υπάρχουν. Για να δούμε τι μπορεί να συμβεί σήμερα, καθώς πραγματοποιούνται τοποθετήσεις ενόψει της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων 2007.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και οι αγορές δίνουν αφορμή για ανοδική αντίδραση.

Όχι βέβαια ανάλογης αυτής που… ζήσαμε χθες προς το κλείσιμο, ειδικότερα δε με τη διαδικασία των δημοπρασιών, αλλά κάτι προς το πιο… φυσιολογικό.

Αποδίδει πολύ εύγλωττα και χαρακτηριστικά την πραγματικότητα ο Θ. Σταυρόπουλος, αναφερόμενος χθες για ”Θαύμα! Θαύμα! Θαύμα!” (*).

Οι ειδικοί της αγοράς σημειώνουν πως αναζητείται κατεύθυνση στην αγορά, εν όψει της έναρξης της περιόδου ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2007.

Σ’ αυτή τη λογική κινείται η πρωινή προσέγγιση της Marfin Analysis, η Proton Securities περιμένει αντίδραση από υψηλότερο επίπεδο, εκτίμηση που δείχνει να συμμερίζεται και η Alpha Finance.

Εμείς να σημειώσουμε πως την Δευτέρα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα της Eurobank (δες σχετικό θέμα για δημοσκόπηση του Euro2day.gr και Thomson Financial), ακολουθούν η Πειραιώς (δες επίσης σχετικό θέμα), Coca Cola 3E (δες σχετικό θέμα με δημοσκόπηση του Euro2day.gr).

Στην περίπτωση που η αγορά ”κρατήσει” σήμερα βραχυπρόθεσμες πλην όμως σημαντικές περιοχές στήριξης δεν αποκλείεται να υπάρξει ανοδική αντίδραση για επιμέρους δείκτες και μετοχές.

Θεωρούμε ως ικανή, σε αυτή τη φάση, τη στήριξη των 2.265-2.280 μονάδων για τον FTSE 20, ποντάρουμε στο ενδεχόμενο μιας αντίδρασης προς τις 2.360 μονάδες (στις επόμενες συνεδριάσεις) και μιας συνακόλουθης πορείας του Γενικού Δείκτη υψηλότερα των 4.400 μονάδων.

Στην Εθνική θα μπορούσε να υπάρξει συνέχεια στην τελευταία αντίδραση από τα χαμηλά των 39,92 ευρώ, θεωρώντας ως κορυφή το ενδοσυνεδριακά υψηλό των 43,02 ευρώ (4/2).

Ενδιαφέρον θα μπορούσε να παρουσιάσει η συμπεριφορά των μετοχών της Eurobank, που με ένα ανοδικό σερί 4 στα 4 αντιδρά από τα 18,20 ευρώ (4/2) μέχρι το χθεσινό υψηλό (και σε τιμή κλεισίματος) των 19,18 ευρώ.

Ενδεχομένως ανάλογη κίνηση να υπάρξει και για την Πειραιώς και πιθανόν για την 3E (θεωρώντας τα 28,10 ευρώ σημείο εκκίνησης για αυτή την περίοδο).

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μετοχές των εταιρειών που εμπλέκονται στον κλάδο της ενέργειας.

Να σημειωθεί πως η ΔΕΗ υποχωρεί για πέντε συνεχόμενες συνεδριάσεις με υψηλό περιόδου τα 32,20 ευρώ και χαμηλό χθες στα 28,10 ευρώ (ενδοσυνεδριακό 28 ευρώ).

Ο Μυτιληναίος στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις εμφανίζει μια αρνητική (5/2) και δείχνει πως μπορεί να αντιδράσει προς το ενδοσυνεδριακά υψηλό των 10,72 ευρώ (30/1).

Για την Τέρνα Ενεργειακή, παρατηρούμε πως γίνονται σημαντικές αγορές σε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις (από 1-5/2) και χαμηλός τζίρος στις δυο τελευταίες πτωτικές.

Για τα τεκταινόμενα στον κλάδο και το πώς εννοεί η ευνομούμενη πολιτεία την… απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, έχουμε ξεκάθαρη και δηλωμένη θέση.

Με βάση την εικόνα της αγοράς τις τελευταίες συνεδριάσεις, πέραν της Crown Hellas (Hellas Can) όπου ο διορατικός Ι. Τζιβέλης δείχνει να πετυχαίνει ακόμη μια νίκη στο… ταμπλό, παρουσιάζουν ενδιαφέρον, από τεχνικής πλευράς, η μετοχή του ΔΟΛ (2,42 ευρώ), θα επιμείνουμε σε Olympic Catering-Everest (στα 2,48 ευρώ και 2,85 ευρώ αντίστοιχα), Intralot (στα 12,48 ευρώ), Αττικάτ (στα 0,81 ευρώ) και ορισμένων ακόμη.

Με βάση τη χθεσινή εικόνα τους, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι Σαράντης (11,20 ευρώ), Ζήνων (2,94 ευρώ), Κυριακούλης (1,24 ευρώ), Reds (3,38 ευρώ), Folli Follie (21,38 ευρώ), Παρνασσός (2,78 ευρώ), Αεροπορία Αιγαίου (5,74 ευρώ), Singular Logic (2,45 ευρώ) και ορισμένες ακόμη.

(*) Από το πρώτο κιόλας… κρούσμα στρέβλωσης στη διαμόρφωση της τιμής μιας μετοχής που είχε παρουσιαστεί με τη διαδικασία της δημοπρασίας, αρκετοί συνάδελφοι, παράγοντες της αγοράς και άνθρωποι της ”πιάτσας”, είχαν επικρίνει τη συγκεκριμένη μέθοδο.

Πλειστάκις έχουμε αναφερθεί στην κατά την εκτίμησή μας νομιμοποίηση της μεθόδευσης διαμόρφωσης της τιμής που ουσιαστικά συνιστά χειραγώγηση.

Είναι απορίας άξιον πως και γιατί οι αρμόδιες αρχές που γνωρίζουν πολύ καλά τι ακριβώς συμβαίνει, παραμένουν απαθείς και αδιάφορες σε αυτό το ”εξωτικό” φαινόμενο.

Αυτό διότι συμπτώσεις που συμβαίνουν πολλές φορές παύουν να αποτελούν τυχαίες κινήσεις και γεγονότα.

Σημείωση: Ακόμη και κατά τη δύσκολη περίοδο του Ιανουαρίου οι συνεδριάσεις της Παρασκευής (τουλάχιστον οι δυο τελευταίες) ήταν φιλικές προς τους επενδυτές. Στη συνεδρίαση της 18/1 ο Γενικός Δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 4.587,1 μονάδες (1,2%). Στις 25/1 αντιδρούσε κατά 2% στις 4.516,8 μονάδες, ενώ στην πρώτη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου κέρδιζε άλλο ένα 1,7% στις 4.436,4 μονάδες.

Από αυτή την άποψη θα έχει ενδιαφέρον και στατιστικά η σημερινή συνεδρίαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v