Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ιστορία ενός ξεχασμένου αγοραστή…

Νομίζετε ότι με τα ”κουδουνιάσματα και τα ”τραβήγματα” του τελευταίου λεπτού θα πάμε μακριά; Να είστε καλά, πάντως, γιατί τα παιδιά πίσω από τα απανταχού μόνιτορ γέλαγαν για ώρα. Ακούς εκεί να κλείσουν το μαγαζί θετικό με τις δημοπρασίες…

Η ιστορία ενός ξεχασμένου αγοραστή…
Η ιστορία ενός ξεχασμένου αγοραστή…

Να είστε καλά, βρε παιδιά. Μου θυμίσατε τα νιάτα μου. Τότε που έβλεπα τα ”κουδουνιάσματα” και τα ”τραβήγματα” του τελευταίου δευτερολέπτου στη Σοφοκλέους και τους υπευθύνους να χαμογελούν πίσω από τα μόνιτορ. Αυτές ήταν εποχές. Ό,τι ήθελες έκανες στο ”ταμπλό”.

Καλά το περιέγραψε ως ”θαύμα – θαύμα” χθες ο Θανάσης, αφού τέτοιο ήταν.

Ακούς εκεί να κλείσει θετικό το μαγαζί… στις δημοπρασίες. Έλα όμως που τώρα οι ”υπεύθυνοι” είναι στο απυρόβλητο…

Το μόνο βέβαιο είναι ότι την έχετε βαρεθεί την κοπέλα. Χωρίς ουσιαστικά νέα το μαγαζί δεν μπορεί να βρει καμία κατεύθυνση. Μέχρι να αρχίσουν τα αποτελέσματα, από την άλλη εβδομάδα, ένθεν - κακείθεν του 4.350 παίζει το πράγμα.

Όπως λέγει και επιφανής χρηματιστής, με στεντόρεια φωνή, ”σουρρρρρώνει η αγορά”.

Α, μια που μιλάμε και για χρηματιστές, να ευχηθούμε ”σιδηροκέφαλος” και στον κ. Α. Μωραϊτάκη για την επανεκλογή του.

Πάντως, αν και το τοπίο παραμένει ομιχλώδες, με ακόμη και τις πλέον ισχνές ειδήσεις εξ αλλοδαπής να επηρεάζουν την αγορά σε υπερθετικό βαθμό, η εξαιρετική ανάλυση του φίλτατου κ. Μανώλη Χατζηδάκη καταδεικνύει πόσο φθηνά είναι στην πραγματικότητα τα χαρτιά. Αξίζει τον κόπο να τη διαβάσετε.

Τα χαρτιά όμως δεν είναι φθηνά μόνον στην Ελλάδα. Η αβεβαιότητα είναι διάχυτη σε όλες τις αγορές και το ”volatility” (είχαν σκουριάσει λίγο τα αγγλικά μου και είπα να τα φρεσκάρω) έντονο.

Ότι έχουμε εισέλθει σε τροχιά ύφεσης είναι προφανές. Εξίσου προφανές είναι όμως ότι οι μονεταριστικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, όπως η χθεσινή εκ μέρους της Bank of England, και όπως αυτή που οι περισσότεροι περιμένουν από την ECB, αναχαιτίζουν τις αρνητικές εξελίξεις.

Για την ακρίβεια, όπως μου περιέγραφε χθες ”μάγιστρος” του ”ταμπλό” (τον οποίο πέτυχα σε –σπάνιο- οίστρο), οι κύκλοι έχουν γίνει πολύ μικρότεροι, με αποτέλεσμα η παρούσα ύφεση να αποδειχτεί σύντομη και ρηχή, με χρονικό ορίζοντα το τέλος του εξαμήνου.



Το γεγονός τούτο, σε συνδυασμό με την αυξημένη ρευστότητα που διαθέτει το σύστημα και η οποία αρνείται πεισματικά να κατευθυνθεί μέχρι στιγμής στην αγορά, θα αλλάξει ριζικά το τοπίο.

Έως τότε όμως

Α, ναι. Ξέχασα. Για το τέλος σας άφησα ένα καλό και ένα αρνητικό.

Το αρνητικό πρώτα. Αν επιβεβαιωθούν όσα αναφέρει ο Θανάσης για την Deutsche Bank, μαύρο φίδι που μας έφαγε…

Το θετικό αφορά στο σενάριο ανόδου από Δευτέρα (χλομό) σε περίπτωση που τα αποτελέσματα που θα αρχίσουν να βγαίνουν είναι θετικότερα των προσδοκιών της αγοράς. Τότε να δείτε πόσο γρήγορα θα τρέχουν όσοι έχουν ανοιχτές short θέσεις.

Τρεχάτε ποδαράκια μου

Το ίδιο θα συμβεί και αν βγει ένα ντιλάκι που κυοφορείται το τελευταίο διάστημα και αναμένεται να βάλει φωτιά σε ένα κομμάτι του ταμπλό

Ν.Γ. Δρόσος

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v