Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορές: Η σύγκρουση δύο κόσμων

Πάντοτε δημιουργείται σύγχυση και αβεβαιότητα όταν συγκρούονται δύο κόσμοι. Το ίδιο ισχύει σήμερα όπου το ”παλιό” χρήμα συγκρούεται με το ”νέο” με έπαθλο τις αποδόσεις.

Αγορές:  Η σύγκρουση δύο κόσμων
Όταν κανείς δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει είναι επιφυλακτικός.

Οι επισκέψεις των στρατηγικών αναλυτών των μεγάλων οίκων του εξωτερικού σε πελάτες τους, δηλαδή σε Αμοιβαία Κεφάλαια, εταιρίες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, Hedge Funds και άλλους ανά τον κόσμο το επιβεβαιώνει.

Οι άνθρωποι που διαχειρίζονται δισ. ευρώ δεν μπορούν να εκτιμήσουν το ύψος των απομειώσεων (write downs) περιουσιακών στοιχείων που θα πρέπει να κάνουν οι τράπεζες, τα επίπεδα στα οποία θα πρέπει να μειωθεί ο δανεισμός του συστήματος (deleveraging) και πολλούς άλλους παράγοντες, π.χ. πετρέλαιο, Κίνα.

Είναι επόμενο λοιπόν αρκετοί να περιμένουν στο περιθώριο μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Παρ’ όλα αυτά δεν φαίνεται να συμμερίζονται όλοι τις ίδιες ιδέες.

Τα πιο παραδοσιακά Funds που ενστερνίζονται την τακτική της αγοράς και διακράτησης (buy and hold) σε περιόδους όπου τα χρηματιστήρια πνέουν τα λοίσθια, όπως σήμερα, χτίζουν σταδιακά θέσεις σε μετοχές.

Ακόμη πιο επιθετική είναι η συμπεριφορά των insiders, δηλαδή των υψηλόβαθμων στελεχών των επιχειρήσεων, που αγοράζουν επιθετικά μετοχές των εταιριών τους τις τελευταίες εβδομάδες αποσπώντας την προσοχή έγκυρων μέσων του εξωτερικού όπως η ”Financial Times”.

Όμως δεν συμβαίνει το ίδιο με τα Hedge Funds και άλλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια που έχουν την τάση να σορτάρουν τις μετοχές όταν δεν τηρούν ουδέτερη στάση.

Αυτό δεν είναι απαραίτητα απόρροια της άποψης που έχουν οι διαχειριστές τους για τα τεκταινόμενα και την πορεία των αγορών.

Είναι απλώς θέμα ανάγκης και συχνά επιβίωσης.

Όταν οι μέχρι πρόσφατα δανειστές τους, π.χ. οι prime brokers των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών, σφίγγουν τη στρόφιγγα της ρευστότητας, τα Hedge Funds θα πρέπει να πουλήσουν μετοχές και άλλες κινητές αξίες που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους για να βρουν ρευστότητα.

Το ίδιο θα κάνουν αν βρίσκονται αντιμέτωπα με πολυάριθμα αιτήματα μεριδιούχων τους που ζητάνε επιτακτικά τα λεφτά τους πίσω, γεγονός στο οποίο συνέβαλαν οι μεγάλες απώλειες του Ιανουαρίου.

Η μεσοσταθμική απόδοση του κλάδου των Hedge Funds ήταν αρνητική και ίση με 2,75% περίπου τον προηγούμενο μήνα σύμφωνα με διαχειριστή από το Λονδίνο.

Η απώλεια φαντάζει μεγάλη, αλλά είναι λογική αν σκεφτεί κανείς ότι οι μετοχές υποχώρησαν 15% περίπου τον προηγούμενο μήνα.

Όμως, οι άσχημες αποδόσεις οδηγούν ήδη μερικά Hedge Funds στο κλείσιμο κι αυτό μεταφράζεται σε ρευστοποίηση του χαρτοφυλακίου τους.

Το 5% του συνόλου των Hedge Funds αναμένεται να κλείσει σύντομα σύμφωνα με τον ίδιο διαχειριστή και το ποσοστό θα ανέβει ακόμη περισσότερο αν οι αγορές συνεχίσουν να έχουν τα μαύρα τους τα χάλια επί μακρόν.

Έχουμε λοιπόν την αντιπαράθεση δύο κόσμων, είτε λόγω πεποίθησης, είτε λόγω ανάγκης, είτε και για τους δύο λόγους. Του ”παλιού” χρήματος και του ”νέου” που αντιπροσωπεύουν τα Hedge Funds και τα άλλα επενδυτικά οχήματα.

Αυτή η σύγκρουση ενισχύει τις διακυμάνσεις των αγορών και αυξάνει την αβεβαιότητα.

Ο μόνος τρόπος για να καταλαγιάσει η σύγκρουση και να μειωθεί η αβεβαιότητα είναι να αποκατασταθεί η ορατότητα για τα κέρδη των επιχειρήσεων, τις απομειώσεις σύνθετων προϊόντων, τις επιπτώσεις στη μακροοικονομία και άλλα.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v