Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Παρασκευής

Η παρέμβαση της ΔΕΗ για το θέμα της ΑτΕ, η πρόταση της ΕΧΑΕ για το Χρηματιστήριο της Λιουμπλιάνα, τα προβλήματα στον ΟΛΠ λόγω της απεργίας, η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Η παρέμβαση της ΔΕΗ για το θέμα της ΑτΕ, η πρόταση της ΕΧΑΕ για το Χρηματιστήριο της Λιουμπλιάνα, τα προβλήματα στον ΟΛΠ λόγω της απεργίας, η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή.

ΔΕΗ: Υπέρ της ένταξης της μονάδας αυτοπαραγωγής της Αλουμίνιον της Ελλάδος στο σύστημα, αλλά μόνο ως αυτοπαραγωγός, τάσσεται η ΔΕΗ, αναγνωρίζοντας ότι η μη ένταξή της υποχρεώνει την Επιχείρηση να καταβάλει τεράστια ποσά για πανάκριβες εισαγωγές προκειμένου να διασφαλίσει την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος, γράφει η ”Καθημερινή”.

ΟΛΠ: Σημαντικές απώλειες στη διαχείριση εμπορευμάτων στους σταθμούς αυτοκινήτων (-50%) και εμπορευματοκιβωτίων (-80%) κατέγραψε ο ΟΛΠ κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, περίοδο κατά την οποία ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις του συνδικάτου των εργαζομένων, οι οποίοι διαφωνούν με την πολιτική εκχώρησης υπηρεσιών, αναφέρει η ”Καθημερινή”. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, ο ΟΛΠ αναμένεται να μειώσει κατά 85% τα αποθήκευτρα των εισαγόμενων φορτίων, ενώ δεν θα επιβάλλεται επικόμιστρο στα εμπορεύματα των φορτηγών που καθυστέρησαν να προωθηθούν στον προορισμό τους.

MIG: Έως τις 31 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση των μετοχών της Marfin Investment Group από τη Marfin Popular Bank στο Dubai Financial. Όπως αναφέρει η ”Ναυτεμπορική”, πρόκειται για το 6,45% της εταιρίας. Εν τω μεταξύ, στη Βουλή έφτασε το θέμα της εισόδου της Dubai Investment Group στη MIG, σύμφωνα με το ”Κέρδος”, που αναφέρει ότι 4 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν επερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας για το συγκεκριμένο θέμα, αναδεικνύοντας τη σύναψη δανείων της MIG με τράπεζες του εξωτερικού, δίνοντας ως ενέχυρο μετοχές του ΟΤΕ.

ΕΧΑΕ: Κατατέθηκε χθες η επίσημη μη δεσμευτική πρόταση της ΕΧΑΕ για το Χρηματιστήριο της Σλοβενίας, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Χ.Α. κ. Σπύρος Καπράλος, σημειώνοντας πως οι ξένοι θεσμικοί που κατέχουν το 65% του Χρηματιστηρίου της Λιουμπλιάνα έχουν προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό, γράφει η ”Ημερησία”. Σύμφωνα, δε, με την ”Εξπρές”, ο κ. Καπράλος, από το βήμα του συνεδρίου Economist, έστειλε ανοιχτή πρόσκληση συνεργασίας στους επικεφαλής των Χρηματιστηρίων Βουκουρεστίου, Σόφιας και Κωνσταντινούπολης.

Κατασκευές: Άνοιξαν χθες οι οικονομικές προσφορές των 9 επιχειρηματικών σχημάτων που συμμετέχουν στον διαγωνισμό της ΕΤΑ για την αξιοποίηση της Μαρίνας του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει η ”Εξπρές”, όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία, ως καλύτερη προσφορά προκρίνεται σε αυτήν τη φάση η πρόταση της κοινοπραξίας J&P Άβαξ - Βερνίκος - Βιοτέρ, με ετήσιο μίσθωμα 2,75 εκατ. ευρώ και εφάπαξ καταβολή ποσού 2 εκατ. ευρώ.

Μηχανική: Με ποσοστό της τάξης του 70% πρόκειται να συμμετάσχει η Μηχανική στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της στην Αίγυπτο, Michaniki Egypt. Όπως αναφέρει το ”Χρηματιστήριο”, η αύξηση καθορίστηκε στα 13 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τις εταιρίες του ομίλου.

Σελόντα: Αλλαγή στη μετοχική σύνθεση της Fjord Marin Turkey δρομολογεί η Σελόντα με την προοπτική της απόκτησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στην τουρκική εταιρία ιχθυοκαλλιεργειών. Όπως αναφέρει η ”Ναυτεμπορική”, σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική εταιρία θα εξασφαλίσει τον έλεγχο της Fjord Marin Turkey συμμετέχοντας σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που θα είναι της τάξης των 5-6 εκατ. ευρώ.

ΕΒΖ: Καθυστερήσεις στην ψήφιση του νέου θεσμικού πλαισίου για την εγχώρια αγορά βιοαιθανόλης, που επείγει για τις επενδύσεις στα ζαχαρουργεία της ΕΒΖ, παραδέχτηκε χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Α. Κοντός, αναφέρει η ”Ημερησία”, η οποία επισημαίνει παράλληλα ότι ο υπουργός τάχθηκε υπέρ της εισαγωγής της γαλακτοβιομηχανίας ”Δωδώνη” στο Χ.Α., αλλά με την παραχώρηση μετοχών στους κτηνοτρόφους - παραγωγούς.

Ελ. Βενιζέλος: Ξεκινούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με τη γερμανική εταιρία Hochtief για την επέκταση της σύμβασης και τη μερική αποκρατικοποίηση της ”Ελευθέριος Βενιζέλος Α.Ε.”, ενώ παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της ”Ημερησίας”, η κυβέρνηση αναζητά το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον νυν πρόεδρο της εταιρίας κ. Κ. Βαΐτσο.

Τράπεζες: Στις αντοχές των τραπεζών, εν μέσω της κρίσης με τα subprime loans, στις εκτιμήσεις για τα κέρδη τους και στους κινδύνους αναφέρεται το κεντρικό άρθρο της εφημερίδας ”Μέτοχος”, με τίτλο ”Πόσο αντέχουν οι τράπεζες”.

Εκκλησία: Μια νέα σελίδα ανοίγει για την Εκκλησία της Ελλάδος με την πανηγυρική εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου. Όπως αναφέρει το ”Βήμα”, το δόγμα της Εθναρχούσης Ιεραρχίας εγκαταλείπεται και σε όλους τους τόνους διαμηνύεται η ανάγκη τήρησης της αρχής της συνοδικότητας και της ενίσχυσης της ενότητας της Εκκλησίας. Η κυβέρνηση, αναφέρεται στο δημοσίευμα, αιφνιδιάστηκε από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ενώ αντίθετα το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ικανοποιημένο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v