Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Το τικ-τακ της αντίστροφης μέτρησης

Τα αποτελέσματα τριών μεγάλων τραπεζών από Ελλάδα και Κύπρο θα δώσουν μια πρώτη γεύση του τι θα πρέπει να περιμένουμε φέτος. Όμως, το ερώτημα είναι αν το ρολόι της αντίστροφης μέτρησης για την ανάκαμψη έχει αρχίσει να χτυπάει και ποιοι το ακούνε.

Τράπεζες: Το τικ-τακ της αντίστροφης  μέτρησης
Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν τιμωρηθεί αρκετά.

Ακόμη κι αν μερικές δεν καταγράφουν τις απώλειες του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, οι απώλειές τους είναι σημαντικές.

Η μετοχή της Eurobank, η οποία ανακοινώνει σήμερα τα αποτελέσματα του 2007, έκλεισε στα 18,80 ευρώ την Παρασκευή, καταγράφοντας απώλειες ύψους 32% περίπου από τα υψηλά των 27,54 ευρώ του τελευταίου 12μήνου.

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία θα κάνει το ίδιο την Τετάρτη, έκλεισε στα 21,40 ευρώ την Παρασκευή. Η μετοχή υποχωρεί 25% περίπου από τα υψηλά των 28,5 ευρώ του τελευταίου 12μήνου σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Για λόγους σύγκρισης αξίζει να αναφερθεί ότι οι απώλειες του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου ξεπερνάνε το 32%, μετρώντας την απόσταση από την κορυφή στο χαμηλότερο σημείο κατά τη διάρκεια της κρίσης που ξεκίνησε το 2007.

Μόνο στην κρίση του 2002-2003 και στην κατάρρευση του Hedge Fund LTCM το 1998 οι απώλειες ήταν μεγαλύτερες, αφού ανήλθαν σε 46% και 45% αντίστοιχα.

Σ’ όλες τις άλλες περιπτώσεις οι απώλειες κυμαίνονταν από 19% την περίοδο 1991-1992 μέχρι 33% στο κραχ του 1987, σύμφωνα με τα στοιχεία της Datastream.

Aκόμη λοιπόν κι αν δεχτούμε ότι θα ξαναζήσουμε το χειρότερο σενάριο των τελευταίων 30 χρόνων, το χαμηλότερο σημείο απέχει 12% περίπου από τα σημερινά επίπεδα τιμών.

Με άλλα λόγια, οι μετοχές των ελληνικών και κατ’ επέκταση των ευρωπαϊκών τραπεζών ενσωματώνουν πολλά άσχημα νέα.

Αυτό ίσως έχει μεγαλύτερη σημασία από το γεγονός ότι το Ρ/Ε της Eurobank ή της Πειραιώς είναι μονοψήφιο με βάση τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2009 και παίζει μεταξύ 9,5 και 10,8 για τα προβλεπόμενα κέρδη του 2008.

Άλλωστε υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα για τα κέρδη του 2008. Κάτι που εξηγεί γιατί το Ρ/Ε του ευρωπαϊκού κλάδου για τα κέρδη του 2008 έχει πέσει στο 8,5.

Όμως, η αβεβαιότητα για τα κέρδη δεν δικαιολογεί ούτε μερισματικές αποδόσεις πάνω από 5% όταν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων πέφτουν ούτε να υπάρχουν τράπεζες που διαπραγματεύονται 1,0 έως 1,5 φορά τη λογιστική τους αξία.

Ακόμη κι αν κάποιος δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στα κέρδη των τραπεζών επειδή αναμένεται επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ, στις χώρες της ευρωζώνης -συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας-, στη Ρουμανία, στη Βουλγαρία κι αλλού ή ζημίες από επενδύσεις σε σύνθετα προϊόντα, είναι αδύνατο να μην αποδεχτεί κάτι άλλο.

Ότι υπάρχουν τράπεζες στην ευρωζώνη σήμερα που αξίζουν όσο η λογιστική τους αξία.

Αυτό δεν είναι λογικό ακόμη κι αν είναι φυσιολογικό να υπάρχουν δισταγμοί και ανησυχίες για την πιθανότητα ο πάτος των τραπεζικών μετοχών να βρίσκεται 12% χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα.

Όμως, στη ζωή υπάρχει δούναι και λαβείν.

Αξίζει κανείς να ρισκάρει μια χασούρα της τάξης του 10% όταν η ανάκαμψη θα κυμαίνεται από +40% μέχρι +60%;

Για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές αλά Warren Buffet που γνωρίζουν από αξίες και τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια της Μέσης Ανατολής, η απάντηση είναι προφανώς αρνητική.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v