Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eβδομάδα ”κρίσεων” για τράπεζες και Χ.Α.

Την πρώτη, μετά την επιδείνωση της διεθνούς κρίσης, δοκιμασία θα περάσει την τρέχουσα εβδομάδα το βασικό story του Χ.Α., καθώς στις τηλεδιασκέψεις που θα ακολουθήσουν των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου 2007, οι διοικήσεις των τραπεζών θα δώσουν απαντήσεις για την πορεία των επιχειρησιακών τους πλάνων εν μέσω των συμπληγάδων που δημιουργούν η απειλή της ύφεσης και η σοβούσα πιστωτική κρίση.

Eβδομάδα ”κρίσεων” για τράπεζες και Χ.Α.
του Χρήστου Κίτσιου

Την πρώτη, μετά την επιδείνωση της διεθνούς κρίσης, δοκιμασία θα περάσει την τρέχουσα εβδομάδα το βασικό story του Χ. Α. με την Eurobank να ανοίγει σήμερα πρώτη τον χορό των αποτελεσμάτων και να ακολουθεί αύριο Τρίτη η Πειραιώς.



Κι αυτό καθώς στις τηλεδιασκέψεις που θα ακολουθήσουν των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου 2007, οι διοικήσεις των τραπεζών θα δώσουν απαντήσεις για την πορεία των επιχειρησιακών τους πλάνων εν μέσω των συμπληγάδων που δημιουργούν η απειλή της ύφεσης και η σοβούσα πιστωτική κρίση.

Εν μέσω ανησυχιών για αύξηση του κόστους χρηματοδότησης των χορηγήσεων, μείωσης των ρυθμών ανάπτυξης σε αγορές της Νέας Ευρώπης και μετάστασης της κρίσης σε άλλες κατηγορίες χορηγήσεων, τα ραντεβού των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών με τους αναλυτές θα κρίνουν εν πολλοίς και τη συνολική αντίληψη των επενδυτών για την πορεία των ελληνικών τραπεζών.

Και κατ επέκταση του Χ. Α με δεδομένο τον τραπεζοκεντρικό του χαρακτήρα.

Ο ένας μετά τον άλλον οι κρίσιμοι κρίκοι της αλυσίδας, δηλαδή οι μεγάλοι ξένοι οίκοι προχώρησαν κατά το προηγούμενο 20ήμερο σε περικοπές τιμών στόχων για τις ελληνικές τράπεζες και σε κάποιες περιπτώσεις και σε υποβάθμιση συστάσεων.

Διαδικασία, που αποτελεί σύμφωνα με χρηματιστές αλλά και τραπεζίτες, περίπου... αυτοματισμό καθώς η βίαιη πτώση των αποτιμήσεων είχε επιβάλει την αλλαγή των τιμών στόχων.

Πέραν, όμως, του αυτοματισμού οι ανησυχίες που πρώτα η Deutsche και μετά οι Goldman Sachs και Citigroup διατύπωσαν για ενδεχόμενο επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης εταιρικών κερδών από τις δραστηριότητες στην Νέα Ευρώπη δείχνουν ότι η συγκυρία δεν είναι και η καλύτερη.

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των Ρουμανία και Βουλγαρία από την Fitch η σημαντική υποτίμηση του ρουμανικού νομίσματος τους τελευταίους μήνες και η αύξηση των επιτοκίων στην Πολωνία δείχνουν ότι υπάρχουν ήδη ενδείξεις για αύξηση του κόστους κεφαλαίων σε αυτές τις οικονομίες.

Αύξηση κόστους, που δεν θα επηρεάσει βέβαια άμεσα τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών καθώς την χρηματοδότηση για την επέκταση των χορηγήσεών τους την εξασφαλίζουν οι μητρικές, αλλά εκτιμάται ότι θα επιβραδύνει το ρυθμό ανάπτυξης των οικονομιών και επομένως της εσωτερικής ζήτησης και των χορηγήσεων.



Εξ ου και η εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς οι δύο πρώτες ελληνικές τράπεζες, που δημοσιεύουν αποτελέσματα, οι EFG Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς, δέχθηκαν και ασύμμετρα πυρά από εκθέσεις αλλά και στο ταμπλό, ως οι τράπεζες με τους επιθετικότερους ρυθμούς αύξησης των χορηγήσεων τα προηγούμενα έτη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Deutsche Bank ξανακτύπησε πριν από μερικές ημέρες, περικόπτοντας την τιμή στόχο για την EFG Eurobank από τις ελληνικές τράπεζες και την Erste Bank από τις αυστριακές.

Από την επιδείνωση της πιστωτικής κρίσης στις αρχές του Ιανουαρίου η σχέση δανείων προς καταθέσεις έχει αναχθεί σε έναν από τους κρισιμότερους δείκτες που παρακολουθούν οι επενδυτές.

Γι αυτό και σύμφωνα με χρηματιστές που εκτελούν εντολές ξένων, η Alpha Bank που τα προηγούμενα χρόνια είχε συντηρητικότερη πολιτική επέκτασης των χορηγήσεων εμφανίζει καλύτερη συμπεριφορά από τις EFG Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς που είχαν επιθετικότερους ρυθμούς επέκτασης χορηγήσεων.

Καλύτερη συμπεριφορά μέχρι τουλάχιστον και τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, εμφάνιζε και η Εθνική Τράπεζα καθώς η μείωση του πληθωρισμού στην Τουρκία και η πτώση των επιτοκίων συντηρούν μια ισχυρή τοπική ζήτηση που αντισταθμίζει – προς το παρόν- τις όποιες ανησυχίες για μείωση των άμεσων εισροών λόγω επιβράδυνσης των ξένων επενδύσεων.

Στο εσωτερικό οι ελληνικές τράπεζες καλούνται να αντιμετωπίσουν την αύξηση του καταθετικού κόστους καθώς ο ανταγωνισμός για την εξεύρεση χρηματοδότησης εντείνεται.

Ήδη οι τράπεζες καλούν τους καταθέτες να τοποθετήσουν τα χρήματά τους με επιτόκια που κυμαίνονται από 5% και πάνω στις προθεσμιακές καταθέσεις, ενώ μικρές τράπεζες δίνουν 5% επιτόκιο για απλές καταθέσεις ταμιευτηρίου ή όψεως (!!)

Στο μέτωπο των χορηγήσεων η μόνη προς το παρόν συγκράτηση του ανταγωνισμού προκύπτει από την απόσυρση των προσφορών και το νέο στίγμα της διοίκησης του Τ. Τ. ότι δεν θα ακολουθήσει την επιθετική πολιτική του προηγούμενου management.

Την ίδια στιγμή στο εξωτερικό οι τράπεζες αρχίζουν να κόβουν ”κακούς” πελάτες και έκθεση σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι το 8% των καταναλωτικών δανείων είναι σε καθυστέρηση ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα στεγαστικά δάνεια – που αποτελούν και το μεγαλύτερο πονοκέφαλο - φθάνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο 4,5%-5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v