Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ένα Πλαίσιο αρχών και κανόνων

Μακράν ημών ισχυρισμοί περί παροχής επενδυτικών συμβουλών. Είμεθα και θα παραμείνουμε ποταποί δημοσιογραφίσκοι. Οφείλουμε όμως, το θεωρούμε καθήκον μας, να επισημάνουμε τα αξιόλογα εξ όσων καθημερινώς παρατηρούμε. Και βλέπουμε πολλά... Σήμερα θα σας δώσουμε ένα Πλαίσιο.

Ένα Πλαίσιο αρχών και κανόνων
Φίλτατοι, πολύ καλημέρα σας.

Στην αέναη προσπάθειά σας για την εξεύρεση της πλέον αποδοτικής τοποθετήσεως, των –μυθωδών ή μη- κεφαλαίων σας, η στήλη τούτη, κατά τρόπο σεμνό και ταπεινό, επιχειρεί να προσφέρει σε καθημερινή βάση ”τροφή για σκέψη”.

Τα σαββατοκύριακα αργούμε. Εκ πεποιθήσεως.

Μακράν ημών ισχυρισμοί περί παροχής επενδυτικών συμβουλών. Είμεθα και θα παραμείνουμε ποταποί δημοσιογραφίσκοι. Πέραν τούτου ουδέν.

Οφείλουμε όμως, το θεωρούμε καθήκον μας, να επισημάνουμε τα αξιόλογα εξ όσων καθημερινώς παρατηρούμε.

Στο πλαίσιο τούτο, εάν παρατηρούσαμε, λόγου χάριν, μία εταιρία η οποία κατά τη διάρκεια της τελευταίας οκταετίας παρουσίαζε αύξηση πωλήσεων 1.200%, κατέγραφε δηλαδή μέσον όρο ετήσιας αύξησης τζίρου 32%, ή με άλλα λόγια διπλασίαζε τα μεγέθη της κάθε 2,5 χρόνια, δεν θα οφείλαμε να σας το επισημάνουμε;

Απαντάτε εν χορώ ”ναι” (προαιρετικόν).

Εάν, ταυτόχρονα, η μετοχή της εταιρίας αυτής, που σήμερα διαπραγματεύεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό με πολλαπλασιαστή κερδών 18 φορές βάσει κερδών ’07 και με 15-16 φορές βάσει προσδοκώμενων κερδών ’08, παρουσίαζε αύξηση τιμής από την εισαγωγή της προ οκταετίας έως σήμερα της τάξης του 230%, δεν θα οφείλαμε να σας το επισημάνουμε;

Απαντάτε εν χορώ ”ναι” (προαιρετικόν).

Ε, λοιπόν, εμείς δεν θα το κάνουμε. Οι λογιστικές καταστάσεις είναι εκεί, το Euro2day φιλοξενεί άρθρα και αναλύσεις κορυφαίων του χώρου και κατά συνέπεια αφήνουμε αυτού του είδους τις επισημάνσεις στους ειδικούς.

Εξάλλου, η ίδια η εταιρία –και στο σημείο αυτό πρέπει να την ονοματίσουμε- η ΠΛΑΙΣΙΟ Computers Α.Ε., παρουσίασε πρόσφατα τα μεγέθη της ενώπιον κοινού θεσμικών επενδυτών και αναλυτών και το Euro2day τα ανήρτησε και στην ιστοσελίδα του, υπηρετώντας με προσήλωση το καθήκον του στην ενημέρωση.

Αυτό που θα κάνουμε, όμως, είναι να σας μιλήσουμε, περιληπτικά, για τον άνθρωπο. Διότι, πέραν των θεμελιωδών στοιχείων μίας εταιρίας, πέραν των προοπτικών ανάπτυξης που καταγράφει (και που εσείς προεξοφλείτε στο χρηματιστηριακό ταμπλό) υπάρχει και η παράμετρος άνθρωπος. Αυτός δηλαδή που κρατά τα ηνία της εταιρίας και την κουμαντάρει.

Για τον άνθρωπο, ο οποίος αφουγκράστηκε την ανάγκη των συμφοιτητών του και άρχισε να βγάζει χρήματα πουλώντας μολύβια, μοιρογνωμόνια και γομολάστιχες, σε έναν ξύλινο πάγκο κάτω από μία σκάλα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Και όταν είδε, πτυχιούχος μηχανικός, πλέον, ότι ”το πράγμα πήγαινε καλά” διότι το κοινό αγόραζε, άνοιξε ένα μικρό μαγαζάκι στη Στουρνάρη 24. Και όταν και αυτό τα πήγε ακόμη καλύτερα, άνοιξε ένα δεύτερο κ.λπ. κ.λπ. και σήμερα είναι η αλυσίδα που όλοι γνωρίζουμε και πιθανότατα έχουμε κάποια στιγμή επισκεφτεί. Την έχτισε και την πονά την εταιρία ο κ. Γιώργος Γεράρδος και η αείμνηστη σύζυγός του. Με τα χέρια τους. Και έχουν και άξια διαδοχή.

Αυτά για τον άνθρωπο και για την εταιρία που όπως αποδείχτηκε ξέρει να ”αφουγκράζεται” τις ανάγκες της αγοράς.

Θα υπάρξουν ορισμένοι που ενδεχομένως να αντιτείνουν ότι με πολλαπλασιαστή κερδών 18 φορές σήμερα και 15-16 με κέρδη ’08 ”το χαρτί είναι ακριβούτσικο” όταν το σύνολο της αγοράς διαπραγματεύεται με Ρ/Ε 14. Σύμφωνοι. Όμως αυτό αγοράζεις. Αγοράζεις management αρχών και αξιών, αγοράζεις σαφέστατη προοπτική ανάπτυξης, αγοράζεις μερισματική απόδοση 3,34%, αγοράζεις μία υγιή εταιρία που θα υπάρχει και αύριο.

Και εν τέλει, να θυμηθούμε και περιπτώσεις όπως αυτήν του κ. Warren Buffet, ο οποίος σνόμπαρε μια ζωή την Coca Cola, λέγοντας ότι είναι υπερτιμημένη, και όταν τελικά αποφάσισε να αγοράσει στις αρχές της δεκαετίας του 1960 έκανε την τοποθέτηση της ζωής του.

Ν.Γ. Δρόσος

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v