Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι προσδοκίες ανάκαμψης σε τράπεζες- τρίμηνα

Η πλειονότητα των παικτών περιμένει την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων προσβλέποντας σε αποσαφήνιση της τάσης, που ωστόσο βραχυπρόθεσμα δείχνει πτωτική. Μπορούν οι τράπεζες να κάνουν τη θετική έκπληξη ή μήπως αυτή θα έρθει από μεμονωμένες εταιρείες; Σταθερά αγοραστές, και χωρίς να βιάζονται, φέρονται αμερικανικά χαρτοφυλάκια.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Εβδομάδα αποτελεσμάτων, και μάλιστα του ”σκληρού πυρήνα” της αγοράς μας, αυτή που ξεκινά σήμερα.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 4.316,3 μονάδες, τον FTSE 20 στην περιοχή των 2.270 μονάδων και την βραχυπρόθεσμη τάση πτωτική.

Συνεδρίαση Eurobank η σημερινή, καθώς ανακοινώνονται τα αποτελέσματα χρήσης 2007, κάτι που μπορεί να αποτελέσει πρόκριμα, σύμφωνα με την εκτίμηση αρκετών αναλυτών.

Η μετοχή της Eurobank ”έρχεται” από μια αντίδραση (χαμηλά της 1ης/2 στα 18,38 ευρώ) στα υψηλά των 19,44 ευρώ (ενδοσυνεδριακά στις 8/2), για να διαμορφωθεί τελικά σε κλείσιμο στα 18,80 ευρώ.

Τόσο σε σχετική δημοσκόπηση του Euro2day.gr, όσο και σε εκτιμήσεις επιμέρους οίκων, τα μεγέθη της Eurobank αναμένεται να αυξηθούν σε ικανοποιητικό ρυθμό.

Σύμφωνα με την Marfin Analysis, τα καθαρά κέρδη εκτιμάται πως θα ανέλθουν στα 840,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 39,9%, με τον οίκο να διατηρεί την τιμή-στόχο στα 29,8 ευρώ.

Στο σύνολό τους οι ειδικοί της αγοράς προβλέπουν με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής υπεραπόδοση της τάξεως του 30% και πλέον.

Όμως η εβδομάδα αυτή αποτελεί πρόκριμα όχι μόνο για την Eurobank, για τον τραπεζικό κλάδο ευρύτερα, καθώς μεθαύριο σειρά έχει η Πειραιώς, αλλά και για ένα μεγάλο μέρος της βιομηχανικής παραγωγής αυτής της χώρας.

Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Coca Cola 3E αποδίδεται επίσης ιδιαίτερη σημασία από μερίδα αναλυτών.

Όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς, διορατικοί παίκτες παρατηρούν πως ”σερί έξι πτωτικών εβδομάδων” έχει χρόνια να... δει το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Πρακτικά αυτή η ταλαιπωρία της αγοράς δικαιολογεί πάντα μια καθαρά τεχνικής μορφής αντίδραση σε αυτή ή στην επόμενη φάση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεδομένου του ειδικού βάρους των τραπεζών, το ενδεχόμενο αντίδρασης θα μπορούσε να προέλθει από εταιρείες της μεγάλης-μεσαίας αποτίμησης που διατηρούν υψηλό ρυθμό ανάπτυξης τα τελευταία 2-3 χρόνια, αποφέρουν ικανοποιητική μερισματική απόδοση και η αποτίμησή τους διαμορφώνεται πλέον σε επίπεδα... μονοψήφιων Ρ/Ε.

Για ορισμένους στην αγορά διαμορφώνονται ευκαιρίες, με βάση την περιοχή στήριξης λίγο χαμηλότερα των 4.100 μονάδων.

Αναμφίβολα και αυτή η εβδομάδα αναμένεται δύσκολη, ωστόσο δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας πως τις τελευταίες ημέρες ικανό μέρος του καλούμενου ”έξυπνου χρήματος” απορροφά την υπερβάλλουσα προσφορά όσων κλείνουν θέσεις.

Παρουσιάζει ενδιαφέρον, κατά την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς, πως ένα μέρος από την προσφορά που βγαίνει σταθερά από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι σήμερα, για λογαριασμό κωδικών με έδρα το Λουξεμβούργο, τα Νησιά Κέυμαν, τη Γαλλία, απορροφάται από παίκτες που εδρεύουν κυρίως στη Νέα Υόρκη.

Δεδομένου ότι είναι λίγο ως πολύ γνωστό ποιοι κυρίως κινούνται μέσω Λουξεμβούργου και… διαφόρων νήσων, έχουμε μια εικόνα του τι συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες στην αγορά μας. Κυρίως όμως ποιοι αγοράζουν σε τιμές χαμηλότερα των 4.400 (μέχρι τις 4.100 μονάδες).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v