Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα τρίμηνα οι ελπίδες της αγοράς

Τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τραπεζών και blue chips περιμένει η αγορά, ευελπιστώντας σε μια ανεξαρτητοποίηση από το διεθνές κλίμα. Ωστόσο, ακόμη και τα καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσματα ίσως δεν επαρκούν για να βγάλουν την αγορά από την φάση συσσώρευσης. Τι λέει ο Μάνος Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Αγορά χωρίς κίνητρο και καταλύτες παραμένει το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με απώλειες της τάξεως του 2,7% η προηγούμενη εβδομάδα οδήγησε στη διαμόρφωση χαμηλότερων αποτιμήσεων (προς τις 4.300 μονάδες σε επίπεδο Γενικού Δείκτη) με μέτριες συναλλαγές που δείχνουν το περιορισμένο ενδιαφέρον και των ξένων αλλά και την απουσία των Ελλήνων διαχειριστών.

Θα έλεγε κάποιος πως, εάν δεν συνέβαιναν τα… ακραία χρηματιστηριακά φαινόμενα στη διάρκεια της δημοπρασίας (στη συνεδρίαση της 7/2), η εβδομάδα θα περνούσε απαρατήρητη.

Η θέση των ξένων παραμένει συγκρατημένα θετική αλλά με επιφυλάξεις, τουλάχιστον όπως καταγράφεται στις τελευταίες εκθέσεις της Deutsche Bank, Merrill Lynch για τον τραπεζικό κλάδο.

Όσον αφορά στους ξένους και τους Έλληνες που κινούνται από προορισμούς του εξωτερικού, οι βραχυπρόθεσμοι φαίνεται πως έχουν κατοχυρώσει μεγάλο μέρος των θέσεών τους το δεύτερο διήμερο του Ιανουαρίου σε σαφώς υψηλότερες τιμές.

Διαθέτουν αυτήν την περίοδο ρευστότητα, πλην όμως έχουν την πολυτέλεια χρόνου και την ευχέρεια ρευστότητας να επιλέξουν τα επίπεδα τιμών στα οποία θα επανατοποθετηθούν.

Ορισμένα χαρτοφυλάκια, κυρίως αμερικανικών συμφερόντων, φαίνεται να λαβαίνουν θέσεις (ή να ενισχύουν υπάρχουσες) χωρίς ωστόσο και αυτοί να βιάζονται.

Είναι λογικό προσφορά μέτριου μεγέθους να ”ταλαιπωρεί” μετοχές εταιριών του FTSE 20 ελλείψει ισχυρού αγοραστικού ενδιαφέροντος.

Το χειρότερο όμως είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων ιδιωτών επενδυτών και εγχώριων επενδυτικών σχημάτων δείχνει εγκλωβισμένο σε θέσεις που έχει αποκτήσει σε υψηλότερες τιμές, κυρίως σε μετοχές εταιριών μεσαίας – χαμηλότερης αποτίμησης. Γεγονός που ”ακυρώνει” την όποια προσπάθεια ενεργότερης παρουσίας τους στα της αγοράς.

Όσον αφορά στην βραχυπρόθεσμη τάση, ορισμένοι περιμένουν την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τραπεζικών ομίλων και ισχυρών επιχειρήσεων για να εκτιμήσουν προς τα πού θα κινηθεί η αγορά.

Ωστόσο είναι εμφανές πως ακόμη και τα καλύτερα των προβλέψεων αποτελέσματα δεν επαρκούν για να βγάλουν την αγορά από την φάση συσσώρευσης, που βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες. Συσσώρευσης σε ένα σχετικά λογικό εύρος 200 – 250 μονάδων και τίποτα περισσότερο.

Αναλυτές υποστηρίζουν πως η συσσώρευση αυτή και μάλιστα με μέτριες συναλλαγές παραπέμπει σε… εκτόνωση βασικών δεικτών, μετοχών είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Αλλά ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση μία αγορά που ”σέρνεται” χρειάζεται ισχυρούς καταλύτες για να κινηθεί. Και προς ώρας αυτοί (οι καταλύτες) δεν υπάρχουν.

Μ. Γελ.

--------

Όπως αναφέρει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, ”από την Δευτέρα που θα ξεκινήσει η δημοσίευση των αποτελεσμάτων χρήσης για το 2007, εκτιμάται ότι το περιεχόμενο θα εμπλουτιστεί και από τις πρώτες εκτιμήσεις των διοικήσεων δίνοντας περισσότερη ”ορατότητα” στην φετινή χρονιά, ενθαρρύνοντας κάποιες κινήσεις εξισορρόπησης, αν όχι αντίδρασης στις υπερβολικές πιέσεις των τελευταίων ημερών.

Τεχνικά, μοναδικό σημείο στήριξης πριν ο Γενικός Δείκτης αποχαιρετήσει διαγραμματικά την μακροπρόθεσμη τάση είναι οι 4.100 μονάδες. Πλέον οι αγοραστές, εκτός από χρήμα, θα χρειαστούν πολύ ισχυρότερο μίγμα ειδήσεων και επιχειρηματικών κινήσεων για να ανατρέψουν την βαριά ατμόσφαιρα που πλανάται πάνω και από το Ελληνικό χρηματιστήριο”.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.316,33 μονάδες, με εβδομαδιαίες απώλειες 2,71%, με αποτέλεσμα από την αρχή του χρόνου να εμφανίζει πτώση της τάξης του 16,65%. Ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 2,85%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 2,72%, ενώ ο Small Cap 80 κατέγραψε απώλειες 0,90%.

Από τους επιμέρους κλάδους, με κέρδη ολοκλήρωσαν την εβδομάδα μόνον οι κλάδοι των Μέσων Ενημέρωσης (3,89%), του Εμπορίου (1,62%) και των Ταξιδιών και Αναψυχής (0,35%), ενώ όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι κινήθηκαν πτωτικά.



Εξ αυτών, τις υψηλότερες απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-7,11%), ενώ αξιοσημείωτες απώλειες εμφάνισαν οι κλάδοι των Προσωπικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (-5,42%), της Τεχνολογίας (-3,67%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-3,54%), των Τραπεζών (-3,27%) και των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (-3,23%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Κυριακούλης (27,10%), Crown Hellas Can (23,96%), Εμπορικός Δεσμός (17,39%), Ιπποτούρ (14,81%), ΔΟΛ (14,16%), Ζήνων (13,96%), Μπενρουμπή (13,13%), Ελφίκο (13,08%), ΑΤΤΙΚΑΤ (11,11%) και Μπουτάρης (ΠΑ 10,38%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Βιοσώλ (ΠΟ -24,44%), Τζιρακιάν Προφίλ (-16,33%), Πετζετάκις (-14,55%), Plias (-13,89%), Αλλατίνη (-12,68%), Elbisco (-12,60%), Jumbo (-11,56%), Νηρεύς (-11,54%), Έλτον (-11,49%) και Δομική Κρήτης (-11,29%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v