Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ησυχία, η Σοφοκλέους... κοιμάται!

Συνεδρίαση ελάχιστων συναλλαγών, ακόμη πιο περιορισμένου ενδιαφέροντος και με εμφανή έλλειψη κατεύθυνσης. Η συσσώρευση βασικών δεικτών και μετοχών οδηγεί παραδοσιακά σε εκτόνωση. Είτε ανοδική είτε καθοδική. Περιορισμένο το ενδιαφέρον ακόμη και για την πλειονότητα των μετοχών, από τις 110-115 που αντιδρούν ανοδικά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Τι να πεις για την αγορά μας, όταν λίγο μετά τις 14:00 οι συναλλαγές δεν ξεπερνούν τα 125 εκατ. ευρώ.

Εάν μάλιστα αφαιρέσεις τα 18 εκατ. ευρώ που είναι η αξία σε πακέτα και προσυμφωνημένες πράξεις, ο καθαρός τζίρος που απομένει κρίνεται, επιεικώς, απογοητευτικός.

Χωρίς κατεύθυνση η ελληνική αγορά, όπως άλλωστε οι περισσότερες ξένες. Με τους βασικούς δείκτες να ”κοιμίζουν”, δηλαδή να μην επιβεβαιώνουν τα τελευταία χαμηλά, αλλά και να μην δείχνουν τάση για υψηλότερα.

Είναι προφανές πως στις αγορές αναζητείται εκτόνωση στην συσσώρευση των τελευταίων ημερών. Το εάν αυτή θα είναι ανοδική ή καθοδική, οι περισσότεροι δεν μπορούν να απαντήσουν με βεβαιότητα.

Αυτό όμως που φαίνεται ότι γίνεται και στην αγορά μας είναι η περιορισμένης έκτασης δραστηριοποίηση ορισμένων παικτών σε κύκλους της αγοράς.

Εκτιμούν πως η μετοχή της Εθνικής κινείται μεταξύ των 40 παρά κάτι και 43 και κάτι ευρώ και μέσα σε αυτό το εύρος ανάλογα την συγκυρία αγοράζουν ή πωλούν.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σήμερα, με τον Γενικό Δείκτη λίγο χαμηλότερα των 4.350 μονάδων, τις μετοχές της Marfin, Πειραιώς, Κύπρου και Ελληνικών Χρηματιστηρίων στο ”συν”, τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ λίγο υψηλότερα και μετρημένων περιπτώσεων από τη μεσαία-χαμηλότερη αποτίμηση.

Ακόμη και μεταξύ των 115 μετοχών που διαμορφώνονταν ανοδικά, λίγες είναι οι περιπτώσεις που παραπέμπουν σε ουσιαστική αντίδραση.

Για παράδειγμα η ΕΧΑΕ δικαιολογημένα αντιδρά προς τα 22,64 ευρώ, ο ΔΟΛ από τεχνικής πλευράς ”έβλεπε” τα 2,6 ευρώ, ο Κυριακίδης μετά τις τελευταίες επιχειρηματικές κινήσεις φθάνει στα 1,14 ευρώ, ο Νηρέας περνά τα 2,08 ευρώ και περαν αυτών ελάχιστα ακόμα.

Δεν είναι τυχαίο, σημείωνε φίλος, πως ακόμη και σε μετοχές του FTSE 20 χρειάζεται να περάσουν 15 και 20 λεπτά για να γίνει μια πράξη.

Το τελευταίο ημίωρο ενδεικτική είναι η περίπτωση του ΟΠΑΠ, ενώ ανάλογες περιπτώσεις είχαν προηγηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v