Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πωλήσεις (έστω) και με μικρό τζίρο

Με τους δεικτοβαρείς τίτλους να αποτελούν στόχο πωλήσεων και στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας ο ΓΔ κινήθηκε μόνιμα πτωτικά και έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας. Εξαίρεση από τις τράπεζες η MPB, στο 1 προς 2,5 η τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών τίτλων.

του Θ. Σταυρόπουλου

Ανεξαρτήτως τζίρου που παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα η πωλητές συνεχίζουν την επίδειξη ισχύος στους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους.

Έτσι στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας και παρά το γεγονός ότι εικόνα των μεγάλων ευρωαγορών συνηγορούσε για κάτι καλύτερο ο ΓΔ κινήθηκε σε ένα εύρος 50 μονάδων αλλά μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και μάλιστα έκλεισε κοντά στο χαμηλό ημέρας.

Πολλοί από τους επαγγελματίες του χώρου ποντάρουν στα αποτελέσματα των εισηγμένων όμως με την ψυχολογία και τη διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου να προσεγγίζουν το ναδίρ θεωρείται δύσκολα ακόμα και οι θετικές εκπλήξεις να δώσουν μακρά διάρκεια εξαργύρωσης στο ταμπλό.

Αντίθετα θεωρείται βέβαιο ότι σε περίπτωση αρνητικών εκπλήξεων αυτές δεν αποκλείεται να έχουν πολλαπλάσια απήχηση ιδιαίτερα αν σε αυτό συνηγορήσει και το διεθνές κλίμα.

Ο ΓΔ κινήθηκε μόνιμα πτωτικά αλλά και αρκετές διακυμάνσεις και έκλεισε τελικά πολύ κοντά στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό και συγκεκριμένα στις 4.268,58 μονάδες με πτώση 1,11%, ενώ ο τζίρος σε χαμηλά επίπεδα πλησίασε τα 267 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 11,6 αφορούσαν πακέτα.

Ξεκινώντας από τις μετοχές του FT 20 ιδιαίτερης μνείας αξίζει η MPB (+3,44%) όχι μόνο λόγω μόνο των κερδών αλλά πολύ περισσότερο σε ένα γενικότερα αρνητικό περιβάλλον δεν κινήθηκε ούτε στιγμή με αρνητικό πρόσημο.

Από εκεί και πέρα οι δημοπρασίες έστειλαν στο υψηλό ημέρας και σε άνοδο τα ΕΛΠΕ, ενώ αμετάβλητοι έκλεισαν τη συνεδρίας η οι τίτλοι των 3ε, Κύπρου και MIG. Αντίθετα πτώση για ”όλα τα γούστα” σε όλες τις υπόλοιπες θεωρούμενες δεικτοβαρείς μετοχές. Έτσι με απώλειες άνω του 4% η Βιοχάλκο, σχετικά κοντά η ΑΤΕ (-3,95%) μετά την υποβάθμιση σύστασης και τιμής – στόχου από τη UBS σε sell και 3 ευρώ αντίστοιχα, ενώ με πτώση του 2% έκλεισαν ΕΛΤΕΧ, Motor Oil, Αlpha, Εθνική.

Επίσης αξιοσημείωτες απώλειες για ΔΕΗ, Intralot, Μυτιληναίο, Εurobank, Πειραιώς και ΤΤ και πτώση για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Τιτάν.

Στο ίδιο κλίμα απαισιοδοξίας και τα παράγωγα με τους εκεί εμπλεκόμενους στερούμενους κάθε δυνατότητα πρόβλεψης αναφορικά με τη βραχυπρόθεσμη τάση να ακολουθούν ουσιαστικά την κίνηση της υποκείμενης.

Δε συνηγορεί για κάτι καλύτερο όσον αφορά την ψυχολογία των εμπλεκομένων η τελική εικόνα με 72 ανοδικές μετοχές, έναντι 172 πτωτικών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι 33 τίτλοι κατέγραψαν ημερήσια πτώση από 4 – 14,63%.

Από τους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές ξεχώρισε η Κυριακούλης, συνεχίσουν σε παράλληλη κίνηση Everest και Οlympic Catering, ενώ σχετική κινητικότητα που συνδυάστηκε με αξιοσημείωτα κέρδη επέδειξαν Κυλινδρομυλοι Σαραντόπουλου, Χατζηιωάννου, Αλλατίνη και ελάχιστες ακόμη μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v