Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΔΕΗ δίνει... ρεύμα στην άνοδο

Οι πωλήσεις, έστω και ελαφρώς περισσότερες, συνεχίζονται για αρκετές τραπεζικές μετοχές. Από τον κλάδο υπεραποδίδουν Marfin και MIG. Τα… φώτα της σε ένα μεγάλο μέρος του ταμπλό δίνει όμως η ΔΕΗ. Με αρωγό και τις ξένες αγορές και τη μετοχή να υπεραντιδρά μέχρι και 5,4% διαμορφώνεται στο… πράσινο η θέση 120-125 μετοχών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Έχει… ακούσει πολλά τις τελευταίες εβδομάδες η ΔΕΗ, όσον αφορά στο πως εννοεί η διοίκησή της την ”απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας”.

Σήμερα όμως, με το +5,4% της μετοχής που πιάνει τα 29,68 ευρώ, φαίνεται να δίνει ρεύμα σε μια κατά τα άλλα περίεργη συνεδρίαση.

Σε μια συνεδρίαση όπου η κατοχύρωση θέσεων από την πλευρά ορισμένων ξένων σε τραπεζικές μετοχές συνεχίζεται, συντηρούνται η μεν Eurobank χαμηλότερα στα 18,05 ευρώ, η δε Κύπρου στα 10,26 ευρώ.

Και αν εξαιρεθούν οι δυο μετοχές του ομίλου Marfin που υπεραποδίδουν μέχρι και 2,8%, η αντίδραση των Εθνικής, Alpha Bank και Πειραιώς, περιορίζεται σε ένα ποσοστό της τάξεως του 0,15%.

Όμως, η… ρευματοδότηση της ΔΕΗ ”ζωηρεύει” ένα μεγάλο μέρος του ταμπλό, τόσο από την κατηγορία της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης, όσο και της μεσαίας-χαμηλότερης.

Για παράδειγμα η μετοχή της Σιδενόρ αντιδρά κατά 2,9% προς τα 9,84 ευρώ, του Μυτιληναίου κατά 1,8% προς τα 10,22 ευρώ, της ΕΥΔΑΠ με 2,9% προς τα 10,90 ευρώ (δες σχετικό θέμα), ΕΥΑΘ (δες σχετικό θέμα για κάλυψη από Alpha Finance), αλλά και για Σαράντη, Jumbo, Ελληνική Τεχνοδομική, ΕΧΑΕ, Intralot (με 3,7% στα 12,40 ευρώ), Νεοχημική, ΔΟΛ (με 3,7%), Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Frigoglass.

Είναι θετική όμως, λίγο μετά τις 14:00 η σχέση ανοδικών προς καθοδικές, με περίπου 120 μετοχές στο ”πράσινο”.

Αυτά τα ενθαρρυντικά συμβαίνουν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την ΔΕΗ να… τροφοδοτεί ένα μεγάλο μέρος του ταμπλό, ωστόσο η αντίδραση δεν θα ήταν εφικτή κάτω από διαφορετικές συνθήκες στα ξένα χρηματιστήρια.

Μέχρι 1,3% υψηλότερα αντιδρά ο DAX στη Φρανκφούρτη, έδαφος κερδίζουν αρκετές ευρωπαϊκές αγορές, ενώ και τα συμβόλαια του S&P 50 στη Wall Street παραπέμπουν σε ανοδικό ”άνοιγμα” του συγκεκριμένου δείκτη.

Εν πάση περιπτώσει αυτό που μετρά, κατά την εκτίμησή μας, είναι πως ο Γενικός Δείκτης κυμαίνεται και πάλι πέριξ των 4.310 μονάδων και ο FTSE 20 κοντά στις 2.270 μονάδες.

Και παρά το ότι δεν επιτυγχάνεται ο αρχικός μας στόχος (δες προσυνεδριακό σχόλιο, 09:56) για το ενδεχόμενο αντίδρασης της Εθνικής προς τα 39,90 ευρώ, ο Γενικός Δείκτης κινείται κοντά στον στόχο των 4.314,5 μονάδων και ο FTSE 20 λίγο χαμηλότερα των 2.274 μονάδων.

Και αυτό κυρίως χάρη στην υπεραντίδραση της ΔΕΗ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v