Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EFG: Θετικά σχόλια αναλυτών (upd)

Θετική υποδοχή επιφυλάσσουν οι ξένοι και εγχώριοι αναλυτές στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες για το 2007 η EFG Eurobank, τονίζοντας τη θετική συμβολή των δραστηριοτήτων στη ΝΑ Ευρώπη, τη μείωση των προβλέψεων (provisions) αλλά και τα καθαρά έσοδα από τόκους.

EFG: Θετικά σχόλια αναλυτών (upd)
Θετική υποδοχή επιφυλάσσουν οι ξένοι και εγχώριοι αναλυτές στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες για το 2007 η EFG Eurobank, τονίζοντας τη θετική συμβολή των δραστηριοτήτων στη ΝΑ Ευρώπη, τη μείωση των προβλέψεων (provisions) αλλά και τα καθαρά έσοδα από τόκους.

Επιφυλακτικότερη η Deutsche Bank, μειώνουν την τιμή – στόχο οι Lehman Brothers, Marfin και Proton παραμένοντας ωστόσο θετική για την τράπεζα.

Η τράπεζα ανακοίνωσε αύξηση κερδών της τάξης του 32,1% έως τα 851 εκατ. ευρώ. Εάν αφαιρεθούν η έκτακτη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών κερδών (16,6 εκατ. ευρώ) και η συνεισφορά προς τους πυρόπληκτους (20 εκατ. ευρώ) τότε τα καθαρά κέρδη διαμορφώνονται στα 815 εκατ. ευρώ.

---Lehman Βrothers

Η Lehman Βrothers σε έκθεση (12/2) ανακοίνωσε ότι μείωσε την τιμή-στόχο για τη μετοχή της EFG Eurobank στα 34 ευρώ από τα 36 ευρώ, διατηρώντας την αξιολόγηση ”overweight”.

Ο διεθνής οίκος περικόπτει κατά 3% τις εκτιμήσεις, προβλέποντας ωστόσο ότι η Eurobank θα συνεχίσει να καταγράφει κέρδη άνω του μέσου όρου.

Παράλληλα επισημαίνει πως τη διαφορά στα αποτελέσματα της τράπεζας ”έκαναν” οι προβλέψεις (provisions) και τα περιθώρια (margins)

---Goldman Sachs

Θετική στάση έναντι της EFG Eurobank εξακολουθεί να διατηρεί η Goldman Sachs, σε έκθεσή της στις 12/02, στην οποία διατηρεί αμετάβλητη τη τιμή στόχο στα 22,2 ευρώ και τη σύσταση ”neutral”.

Όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος τα αποτελέσματα 2007 της ελληνικής τράπεζας ήταν εντός των προβλέψεών του, με την EFG Eurobank, όπως και τις περισσότερες ελληνικές τράπεζες, να εμφανίζεται ικανή να διαχειριστεί τους όποιους κινδύνους, κυρίως από την έκθεσή της στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Τα βασικά ρίσκα που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική τράπεζα, σημειώνει η Goldman Sachs, είναι α) ενδεχόμενη πίεση στην εύρεση νέων κεφαλαίων και β) αυξημένοι κίνδυνοι, κυρίως σε ό,τι αφορά τις δραστηριότητές της στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Εν γένει η Goldman Sachs, πάντως, υποστηρίζει ότι τόσο η EFG Eurobank όσο και οι υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες διαθέτουν τη δυνατότητα επίτευξης διψήφιας αύξησης κερδών σε μεσοπρόθεσμο διάστημα. Για την EFG Eurobank, προβλέπει, δε, ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα ενισχυθούν φέτος κατά 14%.

Στα θετικά των αποτελεσμάτων η Goldman Sachs ξεχωρίζει τα καθαρά έσοδα από τόκους αλλά και τις προβλέψεις.

---UBS

Τα οικονομικά αποτελέσματα της Eurobank ήταν καλά, αν και ορισμένα ”απροσδόκητα” έκτακτα στοιχεία οδήγησαν στη διαμόρφωση των καθαρών κερδών της τράπεζας σε επίπεδα χαμηλότερα του consensus κατά 5% και των προβλέψεών της UBS κατά 10%, σχολιάζει ο διεθνής οίκος (11/2).

Η UBS, ωστόσο, τονίζει πως η ποιότητα των αποτελεσμάτων ήταν υψηλή.

Όπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, ο οποίος διατηρεί την σύσταση ”buy” και την τιμή-στόχο των 29 ευρώ ανά μετοχή, η Eurobank διαπραγματεύεται 9,3 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2008, δηλαδή με discount 10% έναντι των ελληνικών τραπεζών, παρά το σημαντικό momentum που εμφανίζουν οι όγκοι της τράπεζας, την επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης του κύκλου εργασιών της και τις ”συνετές” προβλέψεις για επισφάλειες.

---Deutsche Bank

Επιφυλακτικότητα εκφράζει από την πλευρά της η Deutsche Bank (11/2), η οποία διατηρεί την σύσταση ”hold” και την τιμή στόχο των 25 ευρώ για την μετοχή της Eurobank.

Όπως σημειώνει, τα καθαρά κέρδη του δ’ τριμήνου που ανακοινώθηκαν ”ευθυγραμμίστηκαν” με τις εκτιμήσεις της Deutsche Bank, ενώ η διοίκηση του ομίλου επανέλαβε το guidance για το 2010 καθώς και τους στόχους για καθαρά κέρδη ύψους 1,030 δισ. ευρώ το 2008, ποσό 3% υψηλότερο των προβλέψεων του οίκου.

Ωστόσο, αναφέρει χαρακτηριστικά η Deutsche Bank, δεδομένης της αβεβαιότητας για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ”προτιμούμε να διατηρούμε επιφυλακτική στάση για την μετοχή και ως εκ τούτου δεν αλλάζουμε τις προβλέψεις μας για την κερδοφορία του ομίλου”.

Επισημαίνει ακόμη πως το μήνυμα της διοίκησης σε ό,τι αφορά μια πιθανή επιβράδυνση στη ΝΑ Ευρώπη δεν ήταν ξεκάθαρο, ενώ δεν παρείχε ενδείξεις τι επιπτώσεις θα έχει στις εκτιμήσεις για την περίοδο 2008-10.

---Μerrill Lynch

Η Merrill Lynch σε ανάλυσή της (12/02) επισημαίνει ότι τόσο τα δάνεια όσο και οι χορηγήσεις της τράπεζας κινήθηκαν ανώτερα των προβλέψεων τόσο στην ΝΑ Ευρώπη όσο και στην εγχώρια αγορά.

Ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι οι εκτιμήσεις του κυμαίνονται κατά 4,5% χαμηλότερα από τις εκείνες της τράπεζας, ενώ διατηρεί τη σύσταση ”neutral” για τη μετοχή της τράπεζας.

---Citigroup

Ο διεθνής οίκος στέκεται στην υποχώρηση των spreads το 2007 επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο όμιλος σημείωσε ισχυρή ανάπτυξη στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης.

Παράλληλα διατηρεί την τιμή – στόχο των 30 ευρώ και τη σύσταση ”buy” για τη μετοχή της εισηγμένης, ενώ αναβαθμίζει κατά 1,2% τις εκτιμήσεις για το 2009.

Τονίζει δε ότι οι ανησυχίες για την οικονομία της Ρουμανίας παραμένουν αλλά η Eurobank έχει αρκετά κεφάλαια στην περίπτωση μιας σημαντικής επιβράδυνσης.

---Dresdner Kleinwort

Ισχυρά χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα του δ΄ τριμήνου επισημαίνοντας την άνοδο των δαπανών αλλά και τη μείωση των προβλέψεων.

Διατηρεί την τιμή – στόχο των 27,5 ευρώ και τη σύσταση ”buy”, ενώ υπογραμμίζει ότι τα θεμελιώδη είναι ”ανέπαφα” και η μακροχρόνια ανάπτυξη φανερή.

---Ελληνικές χρηματιστηριακές

Στα 26,3 ευρώ, από 29,8 ευρώ πριν μειώνει την τιμή – στόχο για τη μετοχή της Eurobank η Μarfin Analysis αναβαθμίζοντας παράλληλα τη σύσταση σε ”buy” από ”Αccumulate”.

Η χρηματιστηριακή σε ξεχωριστή έκθεση (12/02) χαρακτηρίζει ισχυρά τα κέρδη της τράπεζας, θεωρώντας καταλύτη για τα αποτελέσματα τις δραστηριότητες στη ΝΑ Ευρώπη.

Για συνολικά καλά αποτελέσματα ”παρά το ότι ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων, λόγω των υψηλότερων του αναμενομένου μειοψηφιών και της φορολογίας σε κεφαλαιακά κέρδη” κάνει λόγο η Alpha Finance. Στα θετικά των αποτελεσμάτων η χρηματιστηριακή επισημαίνει την ταχεία αύξηση καταθέσεων και δανείων, ενώ καταθέτει την άποψή της περί του μέλλοντος των καταθέσεων, οι οποίες ”θα συνεχίσουν να αυξάνονται γοργά” δεδομένου και του ότι το δίκτυο στη Νέα Ευρώπη είναι ακόμη ανώριμο.

Ακόμα, τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν οριακά πάνω από τις προβλέψεις της Alpha Finance, ενώ τα καθαρά έσοδα από τόκους που προέρχονται από τη Νέα Ευρώπη σημείωσαν εντυπωσιακή τριμηνιαία αύξηση.

Στον αντίποδα, τα δάνεια στην Ελλάδα αυξήθηκαν σε αντιστοιχία με το όλο σύστημα, τα spreads διαβρώθηκαν σε όλους τους κλάδους, πλην του επιχειρηματικού δανεισμού - κάτι που κατά τη χρηματιστηριακή θα αλλάξει από το πρώτο τρίμηνο του 2008. Ο καταναλωτικός δανεισμός ακόμα αντιστοιχεί σε ένα μεγάλο μέρος του δανειακού χαρτοφυλακίου. Συνολικά, αναφέρει η χρηματιστηριακή, τα σοβαρότερα ρίσκα που αντιμετωπίζει η εταιρία αφορούν στις προβλέψεις, στις προμήθειες και στα έσοδα από συναλλαγές.

Ισχυρά χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της Eurobank η Εθνική - P&K σε ξεχωριστή έκθεση (12/02), παρά την παγκόσμια αναταραχή και το δύσκολο διεθνές περιβάλλον. Και η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι παρατηρήθηκε μία ακόμη τριμηνιαία σημαντική αύξηση των δανείων στη Νέα Ευρώπη, ενώ και το μέτωπο των καταθέσεων απέδωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Εκτίμηση της χρηματιστηριακής είναι ότι η Eurobank διαθέτει προς το παρόν αρκετή ρευστότητα και ότι δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα χρηματοδότησης της μελλοντικής δανειακής της επέκτασης.

Η National Sec - P&K διατηρεί την τιμή - στόχο των 31,7 ευρώ και τη σύσταση ”Overweight”, ενώ τονίζει ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις είναι ελκυστικές καθώς η τράπεζα διαπραγματεύεται 9,4 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2008.

Καθησυχαστικά των κατά την εκτίμησή της ”υπερβολικών” ανησυχιών χαρακτηρίζει η HSBC τόσο τα αποτελέσματα του 2007 της τράπεζας όσο και τις προβλέψεις της διοίκησης για το 2008. Στα τρέχοντα επίπεδα πεποίθηση της χρηματιστηριακής είναι ότι η αγορά έχει ήδη προεξοφλήσει σημαντικά πιο αδύναμες προοπτικές απ’ ό,τι θα ήταν δικαιολογημένο. Οι νέες προβλέψεις της Eurobank αντιστοιχούν σε P/E 9,5 με βάση τις εκτιμήσεις για το 2008, έναντι του μέσου όρου της ελληνικής αγοράς στο 10.

Η Proton αναπροσαρμόζει την τιμή – στόχο στα 31 απο 33,2 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τους αυξημένους οικονομικούς κινδύνους στη ΝΑ Ευρώπη.

Ωστόσο στην έκθεση (12/02) με τίτλο ”Nothing worrying so far” παραμένει ”outperform”, χαρακτηρίζει θετικά τα αποτελέσματα της τράπεζας και τονίζει ότι διαπραγματεύεται με πολλαπλασιαστές σε ιστορικά χαμηλά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v