Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θα ”σπάσουν” οι τράπεζες το πτωτικό σερί;

Στα 164 δισ. ευρώ αποτιμάται η κεφαλαιοποίηση των εταιριών του ελληνικού χρηματιστηρίου. Σε αρκετές περιπτώσεις η πραγματική αξία εισηγμένων διαμορφώνεται σε ελκυστικό –ακόμη και εν μέσω κρίσης- επίπεδο. Για τη βραχυπρόθεσμη τάση κλειδί παραμένει το ενδεχόμενο αντίδρασης τραπεζικών μετοχών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ένα από τα χειρότερα, ίσως το… χείριστο, σερί από τον Απρίλη του 2003 που ξεκίνησε η άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες έξι εβδομάδες.

Με την κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς στα 165,4 δισ. ευρώ, δηλαδή σε επίπεδο ως συμμετοχή στο Εθνικό Προϊόν σε τιμές χαμηλότερα και από τις… 3.900 μονάδες, θα λέγαμε πως το μέτρο έχει αρχίσει να χάνεται σε αρκετές περιπτώσεις.

Ο αντίλογος βέβαια, πάντα σεβαστός –πόσο μάλλον όταν αποτελεί την κυρίαρχη, κρατούσα άποψη- κάνει λόγο για προβλήματα στην καρδιά του συστήματος και, μιλώντας για την ελληνική αγορά, για… ρωγμές στην εικόνα των τραπεζών.

Η Eurobank ανακοίνωσε χθες αποτελέσματα χρήσης 2007, η μετοχή όμως υποχώρησε 1,2% έχοντας χάσει άλλο ένα 2% στις 8/2.

Σήμερα είναι η σειρά της Πειραιώς, με τη μετοχή της χθες να υποχωρεί κατά 1,4% στα 21,10 ευρώ.

Η Εθνική, που φαίνεται να μένει μόνη της στη διεκδίκηση της ουκρανικής Kreditprom, χάνει τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις ολόκληρα 2,46 ευρώ ανά μετοχή.

Είναι προφανές πως οι πωλητές, ειδικά σε τραπεζικές μετοχές, προέρχονται από τις τάξεις κυρίως των ξένων, οι οποίοι για διάφορους λόγους ρευστοποιούν ή κατοχυρώνουν θέσεις τους.

Ζήτηση -άρα αγορές- υπάρχει βέβαια, σε τιμές όμως που οι εν δυνάμει αγοραστές θεωρούν ελκυστικές.

Χθες η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε μέχρι το χαμηλό των 38,66 ευρώ, για να ”κλείσει” τελικά στα 39 ευρώ.

Καλά ενημερωμένες χρηματιστηριακές πηγές σημείωναν πως τις τελευταίες τουλάχιστον δύο εβδομάδες σταθερός πωλητής εμφανίζεται ισχυρότατος ευρωπαϊκός επενδυτικός οίκος. Με αμφιλεγόμενες εκτιμήσεις ως προς την προσέγγιση εταιριών και μεγάλα, όπως λέγεται, ανοίγματα που κλείνουν εσπευσμένα από το τέλος Ιανουαρίου.

Εάν πράγματι συμβαίνει κάτι τέτοιο, η ταλαιπωρία της αγοράς μας εξαρτάται από τις πωλήσεις του εν λόγω οίκου, που λέγεται ότι φτάνουν στο τέλος τους.

Σε αυτήν την περίπτωση, θεωρούμε πως η αποτίμηση αρκετών εταιριών είναι με βάση τα θεμελιώδη ελκυστική και χρήζει μεγαλύτερου ενδιαφέροντος.

Δεν αποκλείεται, από αυτήν την άποψη, για τον Γενικό Δείκτη που υποχωρεί συνολικά κατά 17,5% από την αρχή του έτους να υπάρξει μια τεχνικής έστω μορφής αντίδραση από τα χθεσινά χαμηλά των 4.261,6 μονάδων.

Θα ήταν, από τεχνικής πλευράς, ενθαρρυντικό το ενδεχόμενο αντίδρασης του Γενικού Δείκτη προς τις 4.314,5 μονάδες (χαμηλό 8/2).

Σε αυτήν την περίπτωση η μετοχή της Εθνικής μπορεί να αντιδράσει προς τα 39,90 ευρώ και τα 40,20 ευρώ, όπως επίσης ο FTSE 20 υψηλότερα των 2.274 μονάδων.

Εάν επιβεβαιωθεί το ενδεχόμενο μιας τεχνικής αντίδρασης, υπάρχει ”μαγιά” εταιριών με ανοδική τάση σε εξέλιξη.

Από τους Κυριακούλη, Αλλατίνη, Μαξίμ μέχρι Everest, Κυλινδρόμυλους Σαραντόπουλου, Χατζηιωάννου, Olympic Catering και S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Kleemann, Υγεία, ΕΥΑΘ, Αστήρ, Λάμψα, Intracom Κατασκευές, Centric, Μπενρουμπή και ορισμένους ακόμη, είναι ισχυρό το ενδεχόμενο συντήρησης της ”μόχλευσης” που βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v