Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδρίαση για ”όλα τα γούστα”!

Ανοδική συνεδρίαση που διεξήχθη εν μέσω θετικού διεθνούς κλίματος και θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ήταν για ”όλα τα γούστα” με διάχυση του ενδιαφέροντος σε μεγάλα τμήματα του ταμπλώ, αλλά και με τις ”εφεδρείες” του 20αρη να καλύπτουν επάξια την διαφαινόμενη Τραπεζική ”αδυναμία.

του Θ. Σταυρόπουλου

Ανοδική συνεδρίαση που διεξήχθη εν μέσω θετικού διεθνούς κλίματος και θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ήταν για ”όλα τα γούστα”. Και αυτό γιατί το ενδιαφέρον έπιασε το μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα η τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών να διαμορφωθεί το 5,7 προς 1 ενώ αξιοσημείωτος αριθμός τίτλων έκλεισε με τουλάχιστον ικανοποιητικά ημερήσια κέρδη.

Η μετατόπιση του ενδιαφέροντος προς τα χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό ξεκίνησε από την χθεσινή συνεδρίαση και συνεχίστηκε σήμερα και μάλιστα με εντονότερους ”βηματισμούς”, όμως για να συμβεί αυτό χρειάστηκε και η υποστήριξη από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους.

Εκεί ο Τραπεζικός κλάδος έδειξε κάπως περισσότερο ”βαρύς” με αποτέλεσμα ο Τραπεζικός δείκτης (+1,12%) να υποαποδώσει του Γενικού, όμως οι ”εφεδρείες” του 20αρη κάλυψαν μάλλον επάξια την διαφαινόμενη Τραπεζική ”αδυναμία”.

Ασφαλώς συνεδριάσεις σαν τις δύο τελευταίες, με την σημερινή να έχει και την ”καλή μαρτυρία” της αξιοπρόσεκτης αύξησης του τζίρου, θα βοηθήσουν στο σταδιακό ”ανέβασμα” της ψυχολογίας και αν το ενδιαφέρον συνεχίσει να κινείται βάσει της ειδησεογραφίας και ψάχνοντας ”επενδυτικές ευκαιρίες”, σταδιακά το Χ.Α. θα αποκτήσει και πάλι αντανακλαστικά ”ζωντανής” Αγοράς.

Θετικός ο αντίκτυπος και στην τεχνική εικόνα, με τον FTSE να προσπαθεί και να δείχνει ότι πετυχαίνει να κάνει βάση υψηλότερα των 2290 μονάδων διατηρώντας ”ζωντανά” τα όποια θετικά σημάδια. Οι επόμενες αντιστάσεις στις 2327-35, 2355 και 2363 μονάδες και οι πρώτες στηρίξεις στις 2307, 2299, 2287-83 και 2276 μονάδες.

Σαφώς περισσότερο συγκρατημένοι οι ασχολούμενοι με την Αγορά Παραγώγων, διατηρώντας τις συναλλαγές σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα, έδωσαν στα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδη πολύ μικρότερα από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, ανοίγοντας τις υποτιμήσεις.

Από τις μετοχές του FTSE μόνοι αρνητικοί πρωταγωνιστές οι Πειραιώς (-0,37%) και ΟΠΑΠ (-1,14%).

Αντίθετα ”πρώτο τραπέζι πίστα” ο Μυτιληναίος (+6,8%, μετά και την απόφαση της ΡΑΕ να εγκρίνει άδεια συμπαραγωγού στην Endessa Hellas), κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων για Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια και Intralot και των τριών ποσοστιαίων μονάδων για Αγροτική, Coca-Cola και Motor oil.

Ακολούθησαν με κέρδη μεγαλύτερα του 2% ΔΕΗ, Ελ. Τεχνοδομική, ΟΤΕ, Eurobank, αξιοσημείωτα κέρδη για Εθνική, Κύπρου και MIG, θετικό κλείσιμο για Τιτάνα, MPB, Alpha Bank και αμετάβλητος ο τίτλος του Ταχ. Ταμιευτηρίου.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικό gap, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, στις 16.30 βρέθηκε στις 4411,15 μονάδες, για να έλθουν οι δημοπρασίες και να τον κλείσουν στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 4424,7 μονάδες με κέρδη 1,66%, ενώ ο τζίρος σαφώς ενισχυμένος έφθασε τα 481 εκατ. από τα οποία τα 123,2 αφορούσαν ”πακέτα”.

Τουλάχιστον ικανοποιητική η τελική εικόνα με 213 ανοδικές μετοχές έναντι 37 πτωτικών και 24 τίτλοι με κέρδη από 6 έως 29,38%.

Πολλοί και οι ημερήσιοι πρωταγωνιστές, μιας και το ταμπλό δίνει δυνατότητα επιλογών, ενώ θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ξεχώρισαν Κυριακούλης, Έλτον, Κυριακίδης, Εβροφάρμα, Ίλυδα, Ριντένκο, ΚΛΜ, ΕΛΒΕ, Pasal και Byte.

Συμπερασματικά, αν η ομιλία Bernanke στην Γερουσία κριθεί από την διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι διασκεδάζει κάπως τις ανησυχίες, δεν αποκλείεται να συνεχιστούν οι ”ενδιαφέρουσες” συνεδριάσεις, ενώ άρχισαν να παρατηρούνται οι πρώτες ανησυχίες από όσους συνεχίζουν να διατηρούν αυξημένες θέσεις ”short” (!).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v