Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα κέφια της η Σοφοκλέους

Συντηρείται πάνω από τις 4.400 μονάδες η αγορά με ενθαρρυντικές ενδείξεις την αύξηση συναλλαγών σε μετοχές εταιριών μεγάλης κεφαλαιοποίησης και την υπεραπόδοση ορισμένων από αυτές. Κέρδη με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές και στον μικρο – μεσαίο χώρο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ανοδική αντίδραση με συναλλαγές περισσότερες από ό,τι χθες κρατά την αγορά πάνω από τις 4.400 μονάδες.

Εν μέσω ήπια θετικού κλίματος σε Ευρώπη και Ν. Υόρκη παρατηρείται εισροή σημαντικών κεφαλαίων σε σημαντικές μετοχές και τίτλους του 20άρη.

Είναι ενδεικτικό πως μετά από καιρό, μάλιστα σε ανοδική αντίδραση της αγοράς, πραγματοποιούνται συναλλαγές περισσότερες του 1 εκατ. τεμαχίων σε Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς.

Επίσης, μετά από καιρό, η αξία των συναλλαγών σε μία ομάδα 8-10 εισηγμένων ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αυτή η εν εξελίξει ανοδική αντίδραση μπορεί να έχει συνέχεια, με τζίρο περίπου 300-320 εκατ. ευρώ, μέχρι την ευρύτερη περιοχή των 4.500 μονάδων.

Μένει βέβαια να επιβεβαιωθούν (ή όχι) μία σειρά τεχνικών παραμέτρων και να ενισχυθεί το ενδεχόμενο της αντίδρασης για μετοχές εταιριών του FTSE και του MID-40 που έχουν πιεστεί σημαντικά από την αρχή του έτους.

Παράγοντες της αγοράς παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την εξελισσόμενη τάση, δίνοντας... πόντους στο ενδεχόμενο συνέχισής της.

Το γεγονός πως σε μετοχές των Εθνικής, Κύπρου, ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Marfin, Eurobank και ορισμένων ακόμη πραγματοποιείται υψηλός τζίρος και μάλιστα σε αυτές τις τιμές, αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη.

Χαρακτηριστική όσον αφορά στο περιθώριο τεχνικής αντίδρασης μίας μετοχής εταιρίας Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης, που έχει πιεστεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, αποτελεί ο Μυτιληναίος.

Περιπτώσεις ανάλογες φαίνεται να υπάρχουν αρκετές στο... ταμπλό.

Μένει μία καλή αφορμή, αυτής που θα έφερνε την αγορά υψηλότερα, για να οδηγηθούμε σε υπεραπόδοση, ακόμη και μετοχών εταιριών Μεγάλης – Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης.

Λίγο μετά τις 14:10 ο Γ.Δ. διαμορφώνεται στις 4.406 μονάδες (1,2%), ο FTSE στις 2.315 (1,2%), ενώ για 190-195 μετοχών η τιμή διαμορφώνονταν ανοδικά.

Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις (Κυριακίδης, Εβροφάρμα, Ελτον, Κυριακούλης, Ridenco, Ιλυδα, Δρομέας, Eurodrip, Πετζετάκις και ορισμένων ακόμη), η αντίδραση μεγαλύτερη της τάξεως του 5% πραγματοποιείται (επιτέλους) με αύξηση συναλλαγών.

Και αυτό αποτελεί ένα διαφοροποιές στοιχείο σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Στοιχείο θετικό, κατά την εκτίμησή μας, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συντήρηση της ”μόχλευσης” σε ένα ευρύ μέρος του ταμπλό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v