Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι: Οι αρκούδες συμφωνούν με τους ταύρους

Η μειοψηφία των ταύρων βλέπει την αγορά να πιάνει πάτο και προεξοφλεί ράλι. Οι αρκούδες πιστεύουν ότι έχουμε μπει σε μακρύ λούκι αλλά κι αυτές βλέπουν ράλι να έρχεται. Δυο κομμάτια του παζλ καθορίζουν αν πρόκειται για ράλι διαρκείας ή απλώς το ”τίναγμα της ψόφιας γάτας.”

Ράλι:  Οι αρκούδες  συμφωνούν με τους ταύρους
Oι μετοχές ανέβηκαν χθες για 3η συνεχόμενη συνεδρίαση στις ΗΠΑ και δεύτερη στην Ευρώπη, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στις προβλέψεις των λίγων που πάνε κόντρα στο ρεύμα, μιλώντας για πάτο της αγοράς.

Σ’ αυτούς κατατάσσονται γκουρού των διεθνών αγορών, όπως ο Barton Biggs, και ασφαλώς μερικά παραδοσιακά θεσμικά χαρτοφυλάκια, τα οποία πιστά στη φιλοσοφία ”αγοράζω και διακρατώ” μακροχρόνια, έχουν ξεκινήσει επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μετοχές εδώ και μερικές εβδομάδες.

Όμως, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των συμμετεχόντων στις αγορές θέλουν τις μετοχές να παραμένουν σε τούνελ τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο.

Πρόσφατη έρευνα ανάμεσα σε χρήστες του πρακτορείου Bloomberg πάει την ανάκαμψη ακόμη πιο πίσω αφού θέλει τις μετοχές να ανακάμπτουν μετά από ένα εξάμηνο.

Ακόμη όμως και οι απαισιόδοξοι, όπως ο στρατηγικός αναλυτής Teun Draaisma της Morgan Stanley, οι οποίοι αισθάνονται ότι θα πρέπει να παραβλέψουν τα σήματα αγορών που στέλνουν τα μοντέλα τους λόγω του δυσμενούς κλίματος προβλέπουν ράλι.

Μόνο που έχουν στο νου τους το κλασσικό ράλι (bear market rally) που λαμβάνει χώρα κατά την διάρκεια μιας πτωτικής αγοράς γνωστό με το προσωνύμιο ”το τίναγμα της ψόφιας γάτας.”

Eπομένως, ταύροι και αρκούδες συμφωνούν από την δική του σκοπιά ο καθένας ότι έρχεται ράλι.

Εκεί που διαφωνούν είναι στη διάρκεια του ράλι γιατί άλλο πράγμα είναι ένα ράλι μερικών χρόνων κι άλλο ένα ράλι λίγων ημερών η έστω εβδομάδων και τούμπαλιν.

Η κάθε πλευρά μπορεί να επικαλεσθεί τα δικά της επιχειρήματα για να υποστηρίξει την μια η την άλλη άποψη.

Υπάρχουν όμως δυο κομμάτια του παζλ που μπορεί να βοηθήσουν στην επίλυση του παζλ.

Από το 1970 μέχρι σήμερα έχει αποδειχθεί ότι ένα χρηματιστηριακό ράλι κρατά πολύ καιρό αν προηγουμένως η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου έχει ξεπεράσει την απόδοση του βασικού επιτοκίου (Fed Funds Rate) που χρεώνει η μια αμερικανική εμπορική τράπεζα στην άλλη.

Με βάση τα χθεσινά στοιχεία, η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε στο 1,91% ενώ το παρεμβατικό επιτόκιο βρίσκεται στο 3%.

Επομένως, η ανωτέρω συνθήκη που θεωρείται απαραίτητη για ράλι διαρκείας δεν ισχύει ακόμη αν και η κατάσταση είναι καλύτερη από τότε που η απόδοση του 2ετούς ομολόγου είχε πέσει στο 1,82%.

Ένα ακόμη κομμάτι του παζλ που ιστορικά κρίνει αν ένα ράλι είναι διαρκείας η όχι δεν είναι ακόμη στη θέση του.

Η ψαλίδα που χωρίζει την απόδοση ενός 10ετούς ομολόγου που εκδίδουν εταιρείες με χαμηλό βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας από το αντίστοιχο 10ετές κρατικό ομόλογο έχει μεν ανοίξει αλλά δεν είναι ακόμη σε ακραία επίπεδα.

Επομένως, προς το παρόν τουλάχιστον, οι αρκούδες έχουν λόγο να είναι ευχαριστημένες.

Είναι φυσιολογικό η απαισιοδοξία να περισσεύει σε περιπτώσεις, όπως η σημερινή, που οι αβεβαιότητες για το μέγεθος των ζημιών από την πιστωτική κρίση και οι επιπτώσεις στα επιχειρηματικά κέρδη από την οικονομική επιβράδυνση ζουν και βασιλεύουν.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v