Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Οι short θέσεις ξένων στις τράπεζες

Αδυναμίες και …ευκαιρίες μιας ρηχής αγοράς παρουσιάζει κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις το ΧΑ καθώς οι όγκοι συναλλαγών διαρκώς διολισθαίνουν και η εμφανής απουσία αγοραστών στους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους αφήνει ελεύθερο το πεδίο για short πονταρίσματα.

XA: Οι short θέσεις ξένων στις τράπεζες
του Χρήστου Κίτσιου

Αδυναμίες και …ευκαιρίες μιας ρηχής αγοράς παρουσιάζει κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις το ΧΑ καθώς οι όγκοι συναλλαγών διαρκώς διολισθαίνουν και η εμφανής απουσία αγοραστών στους δεικτοβαρείς τραπεζικούς τίτλους αφήνει ελεύθερο το πεδίο για short πονταρίσματα.

Σύμφωνα με χρηματιστές μεγάλες ξένες τράπεζες – που ενεργούν ως θεματοφυλακές - δανείζονται μετοχές ελληνικών τραπεζών από πελάτες τους και βγαίνουν short. Συμβάσεις δανεισμού μέσω άτυπων Over the Counter συναλλαγών – επίσημα οι Over the Counter συναλλαγές ξεκινούν την προσεχή Δευτέρα – επί ελληνικών τραπεζικών τίτλων, ακούγεται ότι διενεργούνται στο εξωτερικό, ενισχύοντας τις ανησυχίες οίκοθεν για το αν οι δανεισθέντες τίτλοι χρησιμοποιούνται για άνοιγμα νέων short θέσεων.

Δύο ξένοι μεγάλοι brokers εμφανίζονται ως οι πρωταγωνιστές των short πονταρισμάτων. Ο ένας έχει, ανεπισήμως, δώσει εδώ και καιρό σήμα στους πελάτες τους ”πουλήστε Ελλάδα” χωρίς ακόμη να το αναιρέσει.

Κατά τις τελευταίες δε συνεδριάσεις βγάζει μεθοδικές πωλήσεις στο σύνολο σχεδόν των δεικτοβαρών εγχώριων τραπεζικών τίτλων. Ο άλλος αρέσκεται να λαμβάνει αντίθετες θέσεις στο ΧΑ, όταν η πλειονότητα των επενδυτών παραμένει long χωρίς όμως να υπάρχουν πλέον ισχυροί αγοραστές.

Και η απουσία αγοραστών αναδεικνύεται σε κλειδί της υπόθεσης. Οι μεγάλοι ξένοι brokers έχουν διαπιστώσει ότι, όσο σφίγγει ο δανεισμός διεθνώς, το ΧΑ χάνει τους μεγάλους αγοραστές που είχε τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Με τα hedge funds και τα prop desks να ”ζορίζονται” τα μεν πρώτα λόγω κόστους δανεισμού τα δε δεύτερα λόγω περικοπής των γραμμών χρηματοδότησης από τις τράπεζες, το ΧΑ έχει μείνει χωρίς αγοραστές.

Εξ ου και ενώ οι όγκοι των συναλλαγών διεθνώς αυξάνονται στο ΧΑ προοδευτικά μειώνονται. Με τους αγοραστές εξαφανισμένους και τα buy back να τους έχουν υποκαταστήσει τα short πονταρίσματα στις τράπεζες δείχνουν να βγαίνουν εκ του ασφαλούς.

Και έτσι, ενώ με βάση τα θεμελιώδη του δ’ τριμήνου, μετά τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από EFG Eurobank και Πειραιώς, οι ελληνικές τράπεζες αποδεικνύεται ότι έχουν το πιο ισχυρό story ανάπτυξης δεν μπορούν να σηκώσουν κεφάλι.

Η διαφορά στην χθεσινή συμπεριφορά των EFG Eurobank και της αυστριακής Erste Bank αποτυπώνει ανάγλυφα την ευθύνη απουσίας αγοραστών για την έλλειψη αντίδρασης στην ελληνική αγορά.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο CEO της Erste Bank τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την ρουμανική οικονομία καθώς η χώρα διαθέτει χαμηλό δανεισμό. Ως εκ τούτου οι προβλέψεις της αυστριακής τράπεζας για την πορεία της δραστηριότητας της στην Ρουμανία δεν αναθεωρούνται καθοδικά.

Μετά τις δηλώσεις του η τιμή της μετοχής της Erste Bank κινήθηκε έντονα ανοδικά και έφθασε να καταγράφει ποσοστιαία άνοδο της τάξης του 5%.

Αντίστοιχες διαβεβαιώσεις, ίσως και ισχυρότερες, για την πορεία των δραστηριοτήτων της στην ρουμανική αγορά δόθηκαν και από την διοίκηση της EFG Eurobank η τιμή όμως της μετοχής παρέμεινε και χθες κολλημένη στα επίπεδα των 18,80 ευρώ.

Η Erste Bank διαθέτει σαφώς υψηλότερη έκθεση από την EFG στην ρουμανική αγορά και η αποτίμησή της είχε δοκιμαστεί όπως και της EFG Eurobank όταν η Deutsche Bank με την περίφημη πλέον έκθεσή της εξέφρασε πρώτη τις ανησυχίες της για την πορεία της ρουμανικής οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v