Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιλεκτικές κινήσεις με μικρό τζίρο

Παρά τον επιτόπιο βηματισμό που επέδειξαν οι περισσότεροι δεικτοβαρείς τίτλοι μετά από αρκετές συνεδριάσεις παρατηρήθηκε μεταφορά του ενδιαφέροντος σε χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό έστω και αν η όποια προσπάθεια εμπεριείχε άκρως επιλεκτικές κινήσεις και λιγότερους πρωταγωνιστές. Στο 1,8 προς 1 η αναλογία ανοδικών – πτωτικών τίτλων.

του Θ. Σταυρόπουλου

Συνεδρίαση σχετικά χαμηλών συναλλαγών που διεξήχθη εν μέσω μικτού διεθνούς κλίματος και η οποία έδωσε οριακά θετικό πρόσημο για το ΓΔ.

Σε επιτόπια κίνηση η υψηλή κεφαλαιοποίηση δεν έδειξε να επηρεάζεται ιδιαίτερα από τα θετικά μηνύματα που έδωσαν οι λιανικές πωλήσεις Ιανουαρίου στις ΗΠΑ και οι οποίες ανακοινώθηκαν αυξημένες κατά 0,3%, ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις προέβλεπαν μείωση κατά 0,2% και το αντίστοιχο περσινό διάστημα ήταν μειωμένες κατά 0,4%.

Σαφώς καλύτερη η εικόνα σε μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση κάτι που επιβεβαιώνεται από την τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών τίτλων που διαμορφώθηκε στο 1,8 προς 1 αλλά και από το +0,88% του Mid 40 και το +0,45% του SC 80 έναντι του -0,01% του FT 20.

Θα μπορούσε κάλλιστα να υποστηριχθεί ότι η χθεσινή συνεδρίαση έδωσε στοιχεία σχετικής κινητικότητας και επιλεκτικών τοποθετήσεων σε αρκετούς επιμέρους τίτλους που φάνηκαν να μην επηρεάζονται από την αδύναμη εικόνα των περισσότερων blue chips και να επιδεικνύουν διαθέσεις αυτόνομης κίνησης όμως αυτό για να γίνει περισσότερο πειστικό χρειάζεται συνέχεια και συνέπεια.

Με μικρά κέρδη τα παράγωγα χωρίς ιδιαίτερη αύξηση των συναλλαγών και με τα ΣΜΕ του FT 20 να μηδενίζουν ουσιαστικά τις υποτιμήσεις. Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η χθεσινή συνεδρίαση άφησε κάποια θετικά μηνύματα τα οποία αφορούσαν τη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση που έδειξαν ότι μπορεί να προσδώσουν ενδιαφέρον σε ένα κομμάτι του ταμπλό (έστω και με λιγότερους πρωταγωνιστές) αν σταθεροποιηθούν οι θεωρούμενοι δεικτοβαρείς τίτλοι.

Μικτή η εικόνα στις μετοχές του FT 20 όπου από πλευράς κερδισμένων ξεχώρισαν Βιοχάλκο (+2,5%) και Intralot (+2,54%). Kέρδη άνω του 1% για Motor Oil, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ και Πειραιώς, θετική μεταβολή για Eurobank, MIG, TT και αμετάβλητη η ΕΛΤΕΧ.

Αντίθετα αξιοσημείωτες απώλειες για ΑΤΕ, ΔΕΗ, 3Ε και αρνητικό κλείσιμο για ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Τιτάνα, Alpha Bank, MPB, Εθνική και Κύπρου.

Ο ΓΔ κινήθηκε σε ένα εύρος 53 μονάδων (χαμηλό 4.315,57 και υψηλό 4.368,95) και έκλεισε τελικά στις 4.352,41 μονάδες με οριακά κέρδη 0,08%, ενώ ο τζίρος που καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης φλερτάριζε με νέο αρνητικό ρεκόρ για το 2008 έφθασε τελικά τα 265,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 34,2 εκατ. αφορούσαν πακέτα.

Τεχνικά θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση μείωσε σημαντικά τις πιθανότητες η αγορά να δει άμεσα τα πρόσφατα χαμηλά. Αναφορικά με το ΓΔ οι πρώτες στηρίξεις οριοθετούνται στις 4.316, 4.290 και 4.262-54 μονάδες.

Κλείσιμο κάτω 4.254 μονάδων ασφαλώς και επαναφέρει τις ανησυχίες με την αμέσως επόμενη στήριξη στις 4.210. Aντίθετα οι πρώτες αντιστάσεις στις 4.370, 4.388-90 και 4.410 μονάδες.

Κλείσιμο άνω των 4.410 μονάδων δημιουργεί προϋποθέσεις κίνησης προς τις 4.457 και 4.485, ενώ κλείσιμο άνω των 4.485 μονάδων αφήνει περιθώριο συγκρατημένης αισιοδοξίας για κίνηση προς τις 4.530.

Λαμβανομένων υπόψη τόσο της εικόνας της υψηλής κεφαλαιοποίησης όσο και των κερδών του ΓΔ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητική τελική εικόνα με 153 ανοδικές μετοχές έναντι 85 πτωτικών, ενώ 20 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 5% έως 19,75%.

Τέλος αναφορικά με τους θετικούς πρωταγωνιστές ακόμη μια συνεδρίαση εντυπωσιακή για τον Κυριακούλη, συνεχίζει ανοδικά βοηθούμενος από τις συγκριτικές αποτιμήσεις με τη Λάμψα ο Αστέρας, η ανακοίνωση για σύναψη συμφωνίας με την αμερικάνική General Electric για τη διανομή στην Ελλάδα προϊόντων επεξεργασίας νερού έδωσε κινητικότητα και κέρδη στην Έλτον, αξιοσημείωτη ανοδική κίνηση στην θεωρούμενη φθηνή Αλουμύλ, δείχνει πως αποφάσισε να ξεφύγει από τα πρόσφατα χαμηλά η Γενική Εμπορίου αλλά πρέπει να επιδείξει διάρκεια.

Aξιοπρόσεκτη συμπεριφορά επέδειξαν Εδραση, Βιοκαρπέτ, ΓΕΚ. Lavipharm, Γρηγόρης, Τέρνα και Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v