Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο... στόχαστρο οι 4.400 μονάδες

Τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται από τράπεζες και ισχυρούς βιομηχανικούς ομίλους είναι καλά έως κατά τι καλύτερα απ’ ότι περίμεναν οι αναλυτές. Οι γνωστοί μας – άγνωστοι ξένοι που πωλούν τράπεζες εδώ και εβδομάδες χρησιμοποιούν μεγάλο αριθμό ”δανεισμένων” μετοχών. Ανοικτό το ενδεχόμενο συντήρησης της ”μόχλευσης” και υπεραπόδοσης του καλούμενου ”μικρομεσαίου χώρου”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων συνεχίζεται. Εν μέσω αναστροφής, έστω και βραχυπρόθεσμα, του κλίματος στις διεθνείς αγορές, ενθαρρυντικές ενδείξεις καταγράφονται και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Κατ’ αρχήν το γεγονός πως μετά την Eurobank, την Πειραιώς, έρχεται η σειρά της Coca Cola 3E λίγο πιο νωρίς να επιβεβαιώσει μια σε γενικές γραμμές καλή τάση βελτίωσης των οικονομικών μεγεθών.

Το ενθαρρυντικό είναι πως σε αυτή τη φάση, όπως πολύ σωστά αναφέρει ο Ν.Γ. Δρόσος, ”βλέπουμε λίγο φως στην πολύπαθη Περιφέρεια”. Στο σημερινό Εγερτήριο, σημειώνεται η χθεσινή υπεραπόδοση του FTSEM 40 (0,88%), του FTSES 80 (0,45%), έναντι του FTSE 20 (-0,01%).

Είναι εμφανές βέβαια εδώ και πολλές εβδομάδες πως ο 20άρης, ειδικότερα όσον αφορά στο τραπεζικό κομμάτι, παρουσιάζει… προβλήματα.

Πέραν των όσων λίγο ως πολύ είναι γνωστά στην αγορά, θα μεταφέρουμε το εύλογο ερώτημα κορυφαίου παράγοντα ο οποίος σημείωνε πως ”ικανότατο μέρος πωλήσεων και μάλιστα ανοικτών σε τραπεζικές μετοχές αφορά δανεισμένες θέσεις”.

Αυτό κατά την εκτίμησή του κυρίως δυο ερμηνείες μπορεί να έχει. Ισχυροί ξένοι επενδυτικοί οίκοι, στους οποίους αναφερόμαστε εδώ και καιρό πως παραμένουν πωλητές σε τραπεζικές τους θέσεις, συνεχίζουν να κρατούν ένα μεγάλο μέρος στα χαρτοφυλάκιά τους. Προτιμούν δηλαδή να δανείζονται και να πωλούν ανοικτά Εθνικές, Eurobank, Πειραιώς, Alpha Bank, εκτιμώντας προφανώς πως οι τράπεζες μπορεί να κινηθούν χαμηλότερα.

Από την άλλη όμως, διατηρούν τραπεζικές θέσεις καθ’ ότι υπολογίζουν πως η Εθνική δύσκολα μπορεί να κινηθεί σημαντικά χαμηλότερα.

Να σημειωθεί πως χθες χαμηλή τιμή ημέρας για την Εθνική ήταν τα 38,86 ευρώ. Για την Eurobank χαμηλή ημέρας ήταν τα 18,58 ευρώ, για την Πειραιώς τα 21,04 ευρώ και για την Alpha Bank τα 20,80 ευρώ.

Αυτές οι τιμές μπορεί να αποτελέσουν βάση στην περίπτωση συντήρησης μιας ανοδικής αντίδρασης, ικανής να φέρει την αγορά προς την περιοχή των 4.400 μονάδων. Και αν σε αυτή τη φάση οι τράπεζες ”ταλαιπωρούνται”, υπάρχουν εφεδρείες εταιρειών Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν υψηλότερα ένα μέρος της αγοράς.

Επενδυτικά κεφάλαια και ελληνικών συμφερόντων τοποθετήθηκαν χθες σε μετοχές των Τέρνα (8,50 ευρώ), Μηχανική (4,06 ευρώ), ΕΛΓΕΚΑ (1,41 ευρώ), Folli Follie (21,98 ευρώ), Αεροπορία Αιγαίου (5,80 ευρώ), S&B Βιομηχανικά Ορυκτά (10,70 ευρώ), Μυτιληναίος (10,30 ευρώ), J&P Άβαξ (5,48 ευρώ), ΜΕΤΚΑ (14,30 ευρώ) και ορισμένων ακόμη αυτής της κατηγορίας.

Συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν επίσης σε μετοχές των Motor Oil, Πειραιώς (διαμορφώθηκε χθες 1,22% υψηλότερα στα 21,52 ευρώ), Ιατρικό Αθηνών (3,78 ευρώ), Κλουκίνας-Λάππας (5,78 ευρώ), Σφακιανάκης (6,88 ευρώ), Frigoglass (22,50 ευρώ), ΤΤ (10,64 ευρώ), Marfin Investment Group (4,76 ευρώ), με συναλλαγές που παραπέμπουν σε συντήρηση της βραχυπρόθεσμης ”μόχλευσης”.

Η αγορά, από τεχνικής πλευράς, χρωστά την αντίδραση προς τις 4.400 μονάδες, με πιθανή την ενεργότερη συμμετοχή του FTSE 20, που με χθεσινή τιμή κλεισίματος τις 2.289,3 μονάδες δικαιολογεί την προσέγγιση σήμερα-αύριο των 2.306 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v