Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

3E: Αύξηση 24% στα κέρδη του 2007 (upd)

Στα 472 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της Coca Cola 3E στην χρήση του 2007, αυξημένα κατά 24% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 1,3 ευρώ καταγράφοντας άνοδο έναντι του προηγούμενου έτους σε συγκρίσιμη βάση.

3E: Αύξηση 24% στα κέρδη του 2007 (upd)
Στα 472 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της Coca Cola 3E στην χρήση του 2007, αυξημένα κατά 24% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 1,3 ευρώ καταγράφοντας άνοδο έναντι του προηγούμενου έτους σε συγκρίσιμη βάση.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του euro2day.gr, προέβλεπαν ότι τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη της 3Ε το 2007 θα ανέλθουν στα 464 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 39%.

Τα καθαρά ετήσια έσοδα ενισχύθηκαν κατά 15% στα 6,462 δισ. ευρώ, ενώ ο όγκος των πωλήσεων αυξήθηκε κατά 13% σε 2,019 εκατ. κιβώτια.

Τα ΕΒΙΤ εμφανίζονται αυξημένα κατά 22% στα 703 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως τα συγκρίσιμα οικονομικά μεγέθη το 2006 δεν περιελάμβαναν την αναγνώριση φορολογικών ζημιών προ συγχωνεύσεων, τις σημαντικές δαπάνες αναδιάρθρωσης και τα σημαντικά μη επαναλαμβανόμενα κονδύλια.

Για την χρήση του 2008, η Coca Cola 3E αναμένει αύξηση του όγκου των πωλήσεων κατά περίπου 7%, των ΕΒΙΤ κατά 11-13% και των κερδών ανά μετοχή κατά 12-15% στα 1,46-1,49 ευρώ.

Ο κος Δώρος Κωνσταντίνου, Διευθύνων Σύμβουλος της Coca-Cola Τρία Έψιλον, δήλωσε:

”Το 2007 υπήρξε ένα έτος σημαντικών επιδόσεων για την Coca-Cola Τρία Έψιλον. Με την επιτυχημένη εκτέλεση της εμπορικής μας πολιτικής καταφέραμε κατά τη διάρκεια του έτους να καταγράψουμε δύο σταθμούς της ανάπτυξής μας, την πώληση 2 δισεκατομμυρίων κιβωτίων και την επίτευξη αποτελεσμάτων προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μεγαλύτερων του €1 δισ., επιβεβαιώνοντας έτσι την ικανότητά μας να μεταφράζουμε σταθερά τα στοιχεία όγκου σε όρους αξίας.

Κατά το συγκεκριμένο έτος, τα καθαρά κέρδη σημείωσαν για άλλη μια φορά διψήφια αύξηση με την παράλληλη διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους, παρά τις υψηλότερες επενδύσεις σε πρωτοβουλίες σε σχέση με τα τελικά σημεία πώλησης και παρά τις συνεχιζόμενες πιέσεις από το κόστος των πρώτων υλών.

Είναι σημαντικό το ότι η ανάπτυξη διαπιστώθηκε σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς μας, ενώ η κατηγορία των μη ανθρακούχων αναψυκτικών αντιστοιχεί πλέον σε 37% του συνολικού όγκου πωλήσεων.

Επιπλέον, συνεχίστηκαν οι επενδύσεις στην κερδοφόρο ανάπτυξη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με την αγορά μίας νέας μονάδας παραγωγής στη Ρωσία, ενώ με την σύσταση κοινοπραξίας με την illycaffè εξερευνούμε ευκαιρίες στην κατηγορία του έτοιμου προς κατανάλωση καφέ.

Εξετάζοντας τις προοπτικές για το 2008, οι επικρατούσες αβεβαιότητες των οικονομικών εξελίξεων διεθνώς και οι αυξήσεις κόστους των πρώτων υλών μας καθιστούν επιφυλακτικούς.

Εν τούτοις, θεωρούμε ότι έχουμε αποδείξει την ικανότητά μας να εκτελούμε τη στρατηγική μας ανεξάρτητα από τις εκάστοτε συνθήκες, ενώ η ισορροπημένη παρουσία μας σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές μάς δίνει τη δυνατότητα να προσβλέπουμε σε άλλο ένα έτος αξιοσημείωτων επιδόσεων σύμφωνα με το μοντέλο μακροπρόθεσμης ανάπτυξης που ακολουθούμε παρά το πολύ καλό συγκριτικό έτος.”

---Προοπτικές για το 2008

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του τριετούς σχεδιασμού μας, η εταιρία αναμένει η απόδοσή της το 2008 να ενισχυθεί από πρωτοβουλίες αύξησης εσόδων, καινοτομίες και αύξηση της παραγωγικότητας σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η εταιρία παρακολουθεί αδιάλειπτα το εμπορικό περιβάλλον σε όλες τις αγορές όπου δραστηριοποιείται, ιδίως την περίοδο αυτή, η οποία χαρακτηρίζεται από οικονομική αβεβαιότητα σε διεθνές επίπεδο και εμμένουσες πιέσεις στο κόστος των πρώτων υλών. ”Ενώ παραμένουμε επιφυλακτικοί, και παρά την ισχυρή αύξηση του όγκου πωλήσεών μας κατά 13% το 2007, πιστεύουμε ότι η δύναμη του εξαιρετικού επιχειρηματικού μοντέλου της Coca-Cola Τρία Έψιλον, θα μας επιτρέψει να πετύχουμε ένα ακόμη έτος ισχυρής ανάπτυξης το 2008, σύμφωνα με το μακροπρόθεσμο μοντέλο ανάπτυξής μας, ως εξής:

- Αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά περίπου 7%,

- Αύξηση λειτουργικού κέρδους (ΕΒΙΤ) κατά περίπου 11%-13%,

- Κέρδος ανά μετοχή (EPS) περίπου €1.46–1.49, αύξηση 12%-15%”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι πρωτοβουλίες της εταιρίας σε ό,τι αφορά τις κεφαλαιουχικές δαπάνες θα επικεντρωθούν στο να αναπτυχθούν οι κατηγορίες αναψυκτικών και να διευρυνθεί η υποδομή σε ψυγεία, ώστε μέσω αυτών να προαχθεί ο όγκος και η αξία των πωλήσεων στο 2008, με κεφαλαιουχικές δαπάνες €550 εκατ. περίπου.

Επίσης, όπως αναφέρεται, στο σχεδιασμό της εταιρίας είναι η επένδυση επιπλέον €130 εκατ. μέσα στα επόμενα τρία χρόνια στο ολοκληρωμένο λογισμικό SAP, σε όλες τις αγορές, το οποίο αναμένεται να αναπτύξει περαιτέρω τις πρακτικές πωλήσεων και να βελτιώσει το επίπεδο εξυπηρέτησης των πελατών.

Όπως επισημαίνεται, η 3Ε εξακολουθεί να εστιάζει σε επενδύσεις υψηλής απόδοσης. Ακόμη και μετά την αξιοσημείωτη αύξηση του δείκτη απόδοσης επενδεδυμένων κεφαλαίων (ROIC) κατά 180 μονάδες βάσης στο 12.2% το 2007, η διοίκηση αναμένει περαιτέρω βελτίωση κατά περίπου 75 μονάδες βάσης στο 2008.

---Eνισχύει παρουσία στην κατηγορία χυμών

Στην περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της στην αγορά των χυμών μέσω εξαγορών στην κεντρική Ευρώπη, αλλά και μέσω οργανικής ανάπτυξης θα εστιάσει το ενδιαφέρον της η Coca Cola 3Ε.

Αυτό ανέφερε, με αφορμή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εταιρίας, ο διευθύνων σύμβουλός της κ. Δώρος Κωνσταντίνου, σημειώνοντας παράλληλα, ότι βλέπουν αυτή την αγορά σαν μια μεγάλη ευκαιρία, ενώ ανέφερε ότι όποιες εξαγορές πρέπει να γίνουν σε τιμές οι οποίες να έχουν νόημα.

Το ενδιαφέρον της 3E για την αγορά χυμών εδράζεται και από τα σημαντικά περιθώρια κερδοφορίας που έχει η συγκεκριμένη κατηγορία.

Εκτός από την αγορά χυμών, η εταιρία θα δώσει έμφαση στο τσάι, αλλά και στο λανσάρισμα εντός του έτους σε άλλες 8 έως 10 χώρες της Coca Cola Zero, η οποία λανσαρίστηκε πέρυσι σε 8 χώρες.

Αλεξ. Γκ.

---Θετική υποδοχή από τους αναλυτές

Υψηλότερα των εκτιμήσεων χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα του 2007 της 3E η Citigroup σε έκθεση (14/02), διατηρώντας την τιμή – στόχο των 28 ευρώ και τη σύσταση ”hold”.

O διεθνής οίκος υποστηρίζει ότι οι δραστηριότητες της εταιρίες στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες αγορές κινήθηκαν ανάλογα των εκτιμήσεών της, αλλά στις αγορές που έχει ”εδραιωμένη παρουσία” τα μεγέθη διαμορφώθηκαν ανώτερα των προβλέψεων.

Παράλληλα εκτιμά ότι η μετοχή θα κινηθεί ανοδικά μετά την ανακοίνωση των μεγεθών τα οποία κατέδειξαν λειτουργικά αποτελέσματα ανώτερα των προσδοκιών.

Θετική υποδοχή επιφυλάσσουν στα αποτελέσματα της εταιρίας οι χρηματιστηριακές, επισημαίνοντας την πρόοδο στις αναδυόμενες αγορές με τα διψήφια ποσοστά ανάπτυξης σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων.

Όπως αναφέρει στο πρωινό της report η Εθνική P&K, το περιθώριο EBIT στην περιοχή αυξήθηκε κατά 140 μονάδες βάσης, ενώ από τις αναδυόμενες αγορές όπου δραστηριοποιείται η Coca Cola 3E ξεχώρισαν ιδιαίτερα η Ρωσία, η Ρουμανία, η Ουκρανία, η Βουλγαρία και η Σερβία. Συνολικά η χρηματιστηριακή χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα ισχυρά και ελαφρά υπεράνω των εκτιμήσεων, ενώ εκτιμά ότι οι προβλέψεις σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη των EBIT είναι αρκετά συντηρητικές.

Η διοίκηση της 3Ε κατάφερε να επιτύχει και σημαντική αύξηση της ανάπτυξης και επέκταση του λειτουργικού περιθωρίου, παρά τις υψηλότερες τιμές των πρώτων υλών, αναφέρει η HSBC. Για μία ακόμη φορά η αύξηση της κερδοφορίας πυροδοτήθηκε από τις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες αγορές, οι οποίες κατέγραψαν ανάπτυξη των EBIT κατά 40% και 37%, αντίστοιχα.

Υπεράνω των εκτιμήσεων της αγοράς σε ό,τι αφορά τα καθαρά κέρδη, χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της 3Ε η EFG Eurobank Securities, τονίζοντας ότι οι προβλέψεις για το 2008 επιβεβαιώνουν τις ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης της εταιρίας. ”Παραμένουμε θετικοί για την Coca Cola 3E και θεωρούμε ότι οι επενδυτές θα έχουν θετική αντίδραση σήμερα”, καταλήγει η χρηματιστηριακή.

* Τα αποτελέσματα της 3Ε δημοσιεύονται αναλυτικά στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v