Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Καθησυχαστικά μηνύματα από μεγέθη 2007

Ισχυρά εμφανίστηκαν τα αποτελέσματα 2007 της Τράπεζας Πειραιώς, σημειώνουν οι αναλυτές των ξένων οίκων αλλά και των εγχώριων χρηματιστηριακών, σημειώνοντας ότι στέλνουν καθησυχαστικά μηνύματα για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών. Διατηρούν τιμές στόχους στα 35 και 34,5 ευρώ για τη μετοχή οι Citi και Deutsche Bank αντίστοιχα.

Πειραιώς: Καθησυχαστικά μηνύματα από μεγέθη 2007
Ισχυρά εμφανίστηκαν τα αποτελέσματα 2007 της Τράπεζας Πειραιώς, σημειώνουν οι αναλυτές των ξένων οίκων αλλά και των εγχώριων χρηματιστηριακών, σημειώνοντας ότι στέλνουν καθησυχαστικά μηνύματα για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών.

Η Citi, σε έκθεσή της μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τονίζει τα ανθεκτικά περιθώρια και τα ισχυρά έσοδα της τράπεζας τα οποία αντισταθμίζουν τα υψηλότερα κόστη, ενώ διατηρεί σύσταση ”buy” και τιμή-στόχο στα 35 ευρώ.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου, ο αμερικανικός οίκος αναφέρει ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους, στα 275 εκατ. ευρώ, ξεπέρασαν τις προβλέψεις κατά 2% με τα περιθώρια καταθέσεων και χορηγήσεων να εμφανίζουν ”εντυπωσιακή ανθεκτικότητα”.

Υπερέβησαν τις προβλέψεις τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς, σημειώνει η Deutsche Bank σε έκθεσή της, όπου διατηρεί τη σύσταση ”buy” με τιμή-στόχο στα 34,5 ευρώ.

Όπως αναφέρει, τα καθαρά κέρδη από βασικές δραστηριότητες υπερέβησαν τις προβλέψεις της κατά 3% ενώ η διοίκηση εμφανίστηκε καθησυχαστική για την έκθεση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τις ανάγκες χρηματοδότησης του ομίλου.

Η τιμή-στόχος της Deutsche Bank, στα 34,5 ευρώ, δικαιολογείται, σημειώνει, από την αναμενόμενη ισχυρή αύξηση των κερδών ανά μετοχή του ομίλου (με πρόβλεψη για μέσο ετήσιο ρυθμό 32% έως το 2010), με βάση την οργανική ανάπτυξη στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

”Η Πειραιώς δεν διέψευσε τις υψηλές προσδοκίες μας”, σημειώνει η Dresdner Kleinwort σε έκθεσή της, όπου διατηρεί τιμή-στόχο στα 27,5 ευρώ, με σύσταση ”add”. Μπορεί ο χρηματοοικονομικός κλάδος να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην παρούσα φάση, σημειώνει, αλλά αυτό δεν φαίνεται στα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών.

Η Alpha Finance σημειώνει πως τα αποτελέσματα της Πειραιώς ήταν καλά, αν και χαμηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις. Τα έσοδα από βασικές δραστηριότητες συνέχισαν να αναπτύσσονται με ταχύ ρυθμό, λόγω ισχυρής αύξησης των χορηγήσεων στην εγχώρια αλλά και στις διεθνείς αγορές. Η τράπεζα συνεχίζει να εμφανίζει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, με το 40% του δικτύου υποκαταστημάτων της να μην έχει ακόμη ωριμάσει, σημειώνει η χρηματιστηριακή.

Η Alpha Finance σημειώνει πως παραμένει θετική για τη μετοχή, ενώ θεωρεί ότι τα πιθανά ρίσκα για την τράπεζα είναι οι υψηλότερες προμήθειες, τα λειτουργικά κόστη και τα χαμηλότερα έσοδα από προμήθειες.

Η ΗSBC τονίζει ότι η δεύτερη σειρά ισχυρών αποτελεσμάτων μετά από αυτά της Eurobank, αλλά και τα καθησυχαστικά σχόλια της διοίκησης για την αναπτυξιακή πορεία της τράπεζας θα πρέπει να μετριάσουν τις ανησυχίες των επενδυτών για την κερδοφορία των μεγάλων ελληνικών τραπεζών.

Η HSBC εκτιμά ότι η Πειραιώς θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμούς υψηλότερους της αγοράς ενώ αναφέρει πως στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, η τράπεζα φαίνεται να έχει υιοθετήσει συνετές πολιτικές αναφορικά με τα κριτήρια δανεισμού, τις πολιτικές αντιστάθμισης κινδύνου και την έκθεση σε ισοτιμίες. Οι ανάγκες χρηματοδότησης δεν είναι σημαντικές, καθώς η Πειραιώς έχει υψηλά επίπεδα ρευστότητας λόγω της περυσινής αύξησης κεφαλαίου, προσθέτει.

Η Marfin Analysis χαρακτηρίζει ισχυρά τα αποτελέσματα της Πειραιώς αλλά υιοθετεί μια πιο συντηρητική στάση, ενώ μειώνει την τιμή – στόχο στα 28 ευρώ από 32,8 ευρώ πριν, λαμβάνοντας υπόψη και την ακύρωση ιδίων μετοχών της τράπεζας.

Όπως αναφέρει τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις λόγω των υψηλότερων δαπανών στην Ελλάδα αλλά και της φορολογίας. Παράλληλα υποβαθμίζει κατά 3,7% τις προβλέψεις για τα καθαρά κέρδη της Πειραιώς το τρέχον έτος.

Τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου της Πειραιώς υπερέβησαν τις προσδοκίες, σημειώνει και η Proton Bank, αναφέροντας ότι ο κύκλος εργασιών και τα έσοδα από βασικές δραστηριότητες έμειναν ανεπηρέαστα από την κρίση στην αγορά πίστης.

Ωστόσο, η Proton αναπροσαρμόζει την τιμή-στόχο στα 34 από 35 ευρώ, αντανακλώντας τα αυξημένα ρίσκα που αντιμετωπίζει η τράπεζα. Διατηρεί τη σύσταση ”outperform” καθώς το Ρ/Ε της μετοχής βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Η Π&Κ-Εθνική σημειώνει πως τα μεγέθη της τράπεζας εμφανίστηκαν ισχυρά, ενώ διατηρεί τη σύσταση ”overweight” για τη μετοχή.

Από την πλευρά της η ΑΤΕ Sec. αναφέρει ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους κινήθηκαν ανάλογα με τις προσδοκίες, ενώ ”στέκεται” στην υποχώρηση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων ο οποίος διαμορφώθηκε στο 2,1% το 2007, από 2,4% το 2006.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για το 2008 επισημαίνει ότι η αύξηση των χορηγήσεων αναμένεται να παραμείνει ισχυρή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v