Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Παρασκευής

Τα αποτελέσματα Coca Cola, Marfin, ΕΛΠΕ, οι επερχόμενες αλλαγές στη διοίκηση της ΕΤΕ, το ”πράσινο φως” της ΡΑΕ για ένταξη της Αλουμίνιον της Ελλάδος στο εθνικό σύστημα, οι εξελίξεις από το ”μέτωπο” της Ολυμπιακής, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Τα αποτελέσματα Coca Cola, Marfin, ΕΛΠΕ, οι επερχόμενες αλλαγές στη διοίκηση της ΕΤΕ, το ”πράσινο φως” της ΡΑΕ για ένταξη της Αλουμίνιον της Ελλάδος στο εθνικό σύστημα, οι εξελίξεις από το ”μέτωπο” της Ολυμπιακής, είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή.

Coca Cola: Με αύξηση 24% στα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του, που διαμορφώθηκαν στα 472 εκατ. ευρώ, ολοκλήρωσε την οικονομική χρήση 2007 ο όμιλος της Coca Cola 3E, αναφέρει η ”Ελευθεροτυπία”, σημειώνοντας πως η δεύτερη μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση επιχείρηση του ελληνικού Χρηματιστηρίου πραγματοποίησε πωλήσεις 6,462 δισ. ευρώ (+15%) την προηγούμενη χρονιά. Οι προβλέψεις της Coca Cola 3E για τη φετινή χρονιά κάνουν λόγο για αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 7% και των κερδών ανά μετοχή με ρυθμούς 12-15%.

Ελληνικά Πετρέλαια: Ισχυρή κερδοφορία παρουσίασαν τα Ελληνικά Πετρέλαια το 2007. Όπως αναφέρει το ”Κέρδος”, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες, τα ΕΛΠΕ κατά την απελθούσα χρήση παρουσίασαν ενοποιημένα καθαρά κέρδη 351 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 35% σε σχέση με το 2006, τα οποία αντιστοιχούν σε 1,15 ευρώ ανά μετοχή. Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, το ΔΣ της εταιρείας ενέκρινε πρόταση για μέρισμα 0,35 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο σε συνδυασμό με το προμέρισμα των 0,15 ευρώ που έχει ήδη καταβληθεί, διαμορφώνει το συνολικό μέρισμα χρήσης σε 0,50 ευρώ ανά μετοχή.

Marfin: Σημαντικότατη αύξηση κερδών κατά 130% κατέγραψε η Marfin Popular Bank στην οικονομική χρήση 2007, καθώς ανήλθαν σε 563,4 εκατ. ευρώ, από 245,4 εκατ. ευρώ στην χρήση 2006. Όπως σημειώνει η εφημερίδα ”Χρηματιστήριο”, το μέρισμα που θα διανείμει η τράπεζα ανέρχεται σε 0,35 ευρώ ανά μετοχή, ή συνολικά 279 εκατ. ευρώ.

Αλουμίνιον της Ελλάδος: Το ”πράσινο φως” για την ένταξη της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της Αλουμίνιον της Ελλάδος στο εθνικό σύστημα, έδωσε χθες η ΡΑΕ, η οποία, όπως αναφέρει η ”Καθημερινή”, μετά από περίπου οκτώ μήνες έκανε αποδεκτό το αίτημα του ομίλου Μυτιληναίου για τον αποχαρακτηρισμό της συγκεκριμένης μονάδας από αυτοπαραγωγό σε συμπαραγωγό. Επίσης, η ΡΑΕ πρότεινε οι δυο πλευρές, Αλουμίνιον και ΔΕΗ, να διαπραγματευτούν την τιμή του ρεύματος που θα πρέπει να πληρώνει το εργοστάσιο.

Εθνική Τράπεζα: Σε αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα αναμένεται να προχωρήσει σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας. Σύμφωνα με την ”Ημερησία”, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι προωθείται αλλαγή στο καταστατικό με τον κ. Τουρκολιά να αναλαμβάνει καθήκοντα β’ αντιπροέδρου, ενώ αλλαγές αναμένονται και στη διεύθυνση των διεθνών δραστηριοτήτων του ομίλου, όπου στη θέση του επικεφαλής της διεύθυνσης αναμένεται να τοποθετηθεί υψηλόβαθμο στέλεχος από την Finansbank.

ΟΛΠ: Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης εργαζομένων από το ΟΛΠ και τον ΟΛΘ, αναφέρει η ”Ημερησία”. Επίσης, σημειώνει ότι ο νομάρχης Πειραιά κατέθεσε στην εισαγγελία και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφορά στην οποία χαρακτηρίζεται παράνομη η παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ σε ιδιώτη. Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι το ΔΣ του ΟΛΠ αποφάσισε χθες να προχωρήσει σε μειώσεις έως και 95% στα αποθηκευτήρια.

Ολυμπιακή: Οι Βρυξέλλες ωθούν την κυβέρνηση στο κλείσιμο της Ολυμπιακής, μετά την επιβολή προστίμου 493,5 εκατ. ευρώ από το Ευρωδικαστήριο για παράνομες επιδοτήσεις, γράφει το ”Βήμα”, σημειώνοντας πως το Ευρωδικαστήριο απειλεί με πρόστιμο για κάθε ημέρα που η εταιρεία λειτουργεί χωρίς να έχει ξεπληρώσει τα χρέη.

Attica Συμμετοχών: Έκλεισε οριστικά η εποχή Παναγόπουλου για τον όμιλο της Attica, καθώς, όπως αναφέρει η ”Ημερησία”, ο κ. Περικλής Παναγόπουλος με απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας αποχώρησε και από το διοικητικό του συμβούλιο, ενώ νέος πρόεδρός του ορίστηκε ο κ. Χαράλαμπος Πασχάλης. Από το ΔΣ αποχώρησαν επίσης ο κ. Αλέξανδρος Παναγόπουλος και ο κ. Γιάννης Κρητικός.

FBBank: Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 100 εκατ. ευρώ αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της FBBank και θα τη θέσει προς έγκριση στη γενική συνέλευση της τράπεζας, γράφει η ”Ναυτεμπορική”. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας προωθεί η πλευρά Ρέστη που κατέχει το 51%, ενώ ζητούμενο είναι τι θα κάνει η ΑΤΕBank που έχει το 49% και πραγματοποιεί διερευνητικές κινήσεις για την πώληση της συμμετοχής της.

Millennium Bank: Το σενάριο της πώλησης από την BCP της Millennium Bank αλλά και των εργασιών του ομίλου σε Τουρκία και ΗΠΑ επαναφέρει ο πορτογαλικός Τύπος, με την εφημερίδα ”Diario Economico” να αναφέρει ότι υπήρξε σχετική πρόταση ενδιαφέροντος από ελληνική τράπεζα, σημειώνει το ”Κέρδος”.

Προοδευτική: Στην Alpha Bank αναμένεται εν τέλει να καταλήξει το μερίδιο 7,74% της Προοδευτικής στη Γέφυρα Α.Ε., την εταιρεία εκμετάλλευσης του ομώνυμου έργου σύνδεσης Ρίου-Αντιρρίου. Όπως αναφέρει η ”Καθημερινή”, το τίμημα του προσυμφώνου που υπεγράφη μεταξύ των δυο πλευρών έχει προσδιοριστεί σε 21,5 εκατ. ευρώ, πλέον φόρων, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προοδευτικής, η συμφωνία αναμένται να ολοκληρωθεί εντός περιόδου πέντε μηνών.

Σοφοκλέους: Επειτα από πέντε χρόνια χρηματιστηριακής ανόδου, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει κέρδη 160%, περίπου η μια στις τρεις μετοχές της Σοφοκλέους βρίσκεται σήμερα σε χαμηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2003, γράφει η εφημερίδα ”Μέτοχος” στο κεντρικό της άρθρο με τίτλο ”Ποιοι επέστρεψαν στο… 2003!”.

Εναλλακτική Αγορά: Ξεκινάει την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου η λειτουργία της νέας χρηματιστηριακής αγοράς, της Εναλλακτικής Αγοράς (ΕΝ.Α.), με πρώτη επιχείρηση την Mediterra, γράφει η ”Καθημερινή”.

Ασφαλιστικό: Η πρόταση της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή σήμερα στη Βουλή, αναφέρει η ”Ναυτεμπορική”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v