Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αφορμές (;) για κατοχύρωση θέσεων

Η χθεσινοβραδινή υποχώρηση της Wall δίνει την αφορμή για κατοχύρωση θέσεων και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Κλειδί για τη βραχυπρόθεσμη τάση οι ανοικτές θέσεις πώλησης σε συμβόλαια του FTSE 20, με αρκετούς παίκτες να υποχρεώνονται να ”κλείσουν” τις θέσεις τους σε χαμηλότερες τιμές. Μετά από απραξία εβδομάδων, κάτι φαίνεται πως κινείται στον επιχειρηματικό στίβο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οσα κέρδισε προχθές, τα έχασε χθες η Νέα Υόρκη. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης πρόσφερε μια ικανή αντίδραση της τάξης του 1,66% προς τις 4.424,7 μονάδες.

Ανοδική αντίδραση-ξέσπασμα για ένα μεγάλο μέρος της αγοράς, που δίνει την αφορμή σήμερα σε ορισμένους να προχωρήσουν σε κατοχύρωση θέσεων.

Φίλος της στήλης θεωρεί τη χθεσινή και τη σημερινή συνεδρίαση ιδιαίτερα ”πονηρές”. Αυτό γιατί το κλείσιμο στα Παράγωγα για τον μήνα Φεβρουάριο, μπορεί να οδηγήσει σε διακυμάνσεις βασικούς δείκτες, ειδικότερα στον 20άρη.

Φαίνεται πως παραμένουν ανοικτά αρκετά δικαιώματα πώλησης του FTSE 20 προς τις 2.300 και 2.250 μονάδες.

Για να κερδίζουν οι κάτοχοι αυτών των δικαιωμάτων την διαφορά, θα πρέπει να έχουμε ανάλογη διαμόρφωση του FTSE 20.

”Στοιχήματα” για τον 20άρη έχουν δοθεί και προς τις 2.350 μονάδες.

Κατά συνέπεια, δεν αποκλείεται στην αρχή της συνεδρίασης να επιχειρηθεί να ”εξαντληθούν” τα χαμηλά της αγοράς, να ”κλείσουν” οι ανοικτές θέσεις, σημειώνοντας πως ο FTSE 20 ξεκινά από τις 2.322,4 μονάδες.

Σχετικά για τις… ανοικτές πωλήσεις αναφέρεται ο Ν.Γ. Δρόσος στο σημερινό του Εγερτήριο, καλώντας τους ”σορτάκιδες” όλων των χωρών να ενωθούν.

Ωστόσο, στην αγορά φαίνεται πως ορισμένοι επιχειρηματίες κινούνται και πάλι.

Με τη βοήθεια μάλιστα αρμόδιων Αρχών, δίνεται ώθηση σε κλάδους, όπως η ενέργεια.

Η Endesa Hellas εξασφαλίζει το αυτονόητο, δηλαδή την άδεια συμπαραγωγού από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με ότι αυτό συνεπάγεται μεσομακροπρόθεσμα για τις εταιρείες του ομίλου.

Οι μετοχές του υπεραπέδωσαν χθες και κατά πάσα πιθανότητα θα βρεθούν στο επίκεντρο λόγω της αναμενόμενης κατοχύρωσης υπεραξιών από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης.

Ισχυρή παραμένει η κερδοφορία των εισηγμένων, τουλάχιστον με βάση τα μεγέθη που ανακοινώνονται.

Eurobank, Πειραιώς, Marfin, Coca Cola Hellenic, Ελληνικά Πετρέλαια, επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Κινητικότητα παρατηρείται στον χώρο του εμπορίου, όπου στο ενδιαφέρον θέμα της Πέννυς Κούτρα, γίνεται αναφορά στα επόμενα βήματα των Folli Follie-KAE-Elmec.

Στον τραπεζικό κλάδο, οι εξελίξεις που συντηρούνται από την πλευρά των πορτογάλων και αφορών και στην ελληνική Millennium, μπορεί να έχουν βάση μεσοπρόθεσμα. Το ενδιαφέρον είναι πως οι πορτογάλοι αποτιμούν μόνο την ελληνική δραστηριότητά τους σε περίπου 750 εκατ. ευρώ.

Σε σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου γίνεται αναφορά για τη μεγάλη επένδυση του Ιατρικού Αθηνών στην Παιανία, σε μια περίοδο που οι εμπλεκόμενοι στα του κλάδου ενισχύουν τις θέσεις τους.

Η απόκτηση του Ευαγγελισμού Κύπρου από τον όμιλο του Υγεία (Marfin), είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση, η χθεσινή συνεδρίαση έδωσε καλές τιμές, αφορμές ικανές σήμερα για κατοχύρωση θέσεων. Πιστεύουμε πως αυτό θα συμβεί στην αρχή της συνεδρίασης, οπότε και θα επιβεβαιωθούν τα χαμηλά της αγοράς.

Σε μετοχές εταιρειών όπως ΕΛΤΟΝ (δες σχετικό θέμα), Κυριακούλης, ΔΙΕΚΑΤ, Κυριακίδης, Εβροφάρμα, Ιλυδα, Pasal, Space Hellas, Ridenco, σημειώθηκε απόδοση μεγαλύτερη του 9%, με συναλλαγές τουλάχιστον 30.000 τεμαχίων (Pasal), φθάνοντας μέχρι τις 367.000 (Κυριακίδης).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v