Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΡΑΕ: Εγκρίνει άδεια Συμπαραγωγού στην Endesa

Δεκτή έγινε από την ομομέλεια της ΡΑΕ η αίτηση μετατροπής της άδειας αυτοπαραγωγού σε συμπαραγωγού, της Endesa Hellas. Δηλώσεις Καραμανή και για την κόντρα ΔΕΗ- Α.τ.Ε για την ηλεκτροδότηση της τελευταίας.

ΡΑΕ: Εγκρίνει άδεια Συμπαραγωγού στην Endesa
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Εγκρίθηκε από την ολομέλεια της ΡΑΕ η αίτηση της Endesa Hellas για τη μετατροπή της άδειας αυτοπαραγωγού σε συμπαραγωγού, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την ένταξη της εταιρίας στο σύστημα.

Το επόμενο βήμα είναι η έγκριση της απόφασης της ΡΑΕ από το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες.

Όπως υποστηρίζει η ΡΑΕ, εκκρεμεί ακόμη η άδεια λειτουργίας που θα πρέπει να εξασφαλίσει η Endesa Hellas, ώστε να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία της μονάδος, που ανήκε στην Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Με τη μετατροπή της άδειας αυτοπαραγωγού σε συμπαραγωγού, κατά τη ΡΑΕ, η Endesa υποχρεούται να επιστρέψει επιδοτήσεις 7-8 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομίας.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ Γ. Καραμανής σε συνάντηση που είχε σήμερα με τους δημοσιογράφους ανακοίνωσε ότι η ΡΑΕ θα εξετάσει ωστόσο τη σύμβαση που είχε συναφθεί το 1960 από την τότε ιδιοκτήτρια εταιρία της ΑτΕ, την Πεσινέ, με τη ΔΕΗ για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος με ευνοϊκούς όρους.

Η τιμολόγηση σήμερα γίνεται με βάση τη διεθνή τιμή του αλουμινίου, ύστερα από ασφαλιστικά μέτρα που κέρδισε η ΑτΕ.

Με την επιφύλαξη της τελικής απόφασης του δικαστηρίου (η αγωγή θα συζητηθεί επί της ουσίας στα τέλη Φεβρουαρίου), η ΡΑΕ δηλώνει ότι θα εξετασθεί η συγκεκριμένη σύμβαση από την πλευρά του κατά πόσο βλάπτει τους υπόλοιπους καταναλωτές.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί, όπως είπε ο κ. Καραμανής, ότι η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος είναι κάτω του κόστους τότε θα κληθούν σε ακρόαση και οι δύο πλευρές, ΔΕΗ και Endesa, και δεν αποκλείεται, όπως αναφέρθηκε, να επιβληθούν και πρόστιμα αν κριθεί σκόπιμο.

Η καθυστέρηση της γνωμοδότησης της ΡΑΕ για το αίτημα της Endesa έγινε γιατί, όπως υποστήριξε ο κ. Καραμανής, έπρεπε να εξετασθούν ορισμένα προβλήματα που είχαν να κάνουν με το ”δίδυμο” παραγωγής και κατανάλωσης.

Τα τιμολόγια υψηλής τάσης, κατά τη ΡΑΕ, περιλάμβαναν ορισμένες στρεβλώσεις, για το σκοπό αυτό η ΡΑΕ πρότεινε στο ΥΠΑΝ τροποποιήσεις στον κώδικα τιμολόγησης που απελευθερώνει τα τιμολόγια υψηλής τάσης, ώστε να περάσουν στη σύγχρονη τεχνολογία τιμολόγησης για τη διαχείριση φορτίων σε πραγματικό χρόνο, κάτι το οποίο θεωρείται εφικτό από τους μεγάλους καταναλωτές.

Εξάλλου, η ολομέλεια της ΡΑΕ ενέκρινε δύο αιτήσεις για τη δημιουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, συνολικής ισχύος 1900 MW, ενώ εκκρεμούν άλλες δύο.

Οι εγκριθείσες είναι της Τέρνα Ενεργειακή στο Μαντούδι και της Endesa στα Άσπρα Σπίτια, ενώ υπό εξέταση παραμένουν οι αιτήσεις της ΔΕΗ στο Μηλάκι και της Edison με τα ΕΛΠΕ στον Αστακό. Και οι δύο αντιμετωπίζουν προβλήματα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του γηπέδου όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθούν.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την επιδιωκόμενη συνεργασία της ΔΕΗ με την RWE για την κατασκευή λιθανθρακικών μονάδων η ΡΑΕ διαμηνύει ότι αναμένει την αίτηση για να γνωμοδοτήσει.

”Θα δούμε αν θα την απορρίψουμε ή αν θα βάλουμε ειδικούς όρους”, επισήμανε ο κ. Καραμανής, διευκρινίζοντας ότι ως κριτήρια θα τεθούν είτε η κατάργηση από τη ΔΕΗ άλλης υφιστάμενης ισχύος ή η ΔΕΗ να παραμείνει παθητικός επενδυτής, διατηρώντας μειοψηφικό πακέτο στην κοινή εταιρία και όχι συμμετοχή στο μάνατζμεντ.

Ωστόσο, για τη ΡΑΕ κομβικό σημείο θεωρείται η εμπλοκή ιδιωτών επενδυτών στην αγορά προκειμένου να λειτουργήσει με ανταγωνιστικούς όρους.

Υπό αυτήν την έννοια, όπως διαμηνύεται από τη ΡΑΕ, αν δεν υπάρξουν άλλες προτάσεις έως το 2009 τότε οι ιδιώτες μέσω της ΔΕΗ θα είναι ευπρόσδεκτοι.

Αν δεν γίνουν επενδύσεις από άλλους ιδιώτες τότε θα αδυνατίσει το επιχείρημα ότι η συνεργασία της ΔΕΗ με την RWE τορπιλίζει την αγορά”, τόνισε ο κ. Καραμανής.

Πάντως, εκτιμάται ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ και των μονάδων αιολικής ενέργειας επηρεάζουν την εξέλιξη των λιθανθρακικών μονάδων. Αν υπάρξει μεγάλη εγκατάσταση ανεμογεννητριών που ευνοεί τις μονάδες φυσικού αερίου τότε εκτιμάται ότι μειώνεται ο ανταγωνισμός από τις λιθανθρακικές μονάδες.

Εξάλλου, για τα φωτοβολταικά έγινε γνωστό ότι η ΡΑΕ προχωρά στην πλήρη αξιοποίηση του προγράμματος και ήδη έχει αδειοδοτηθεί το 70% των στόχων για το 2007. Στόχος είναι μέχρι το 2012 να προστεθεί ισχύς 700 MW.

Αργά το βράδυ, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ εξέδωσε ανακοίνωση (μετά την απόφαση της ΡΑΕ) με την οποία επανέρχεται να εκφράσει την αντίθεσή της σε αυτή την εξέλιξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v