Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραμένει στο στόχαστρο των πωλητών η ΕΤΕ

Ο χιονιάς επηρέασε (και) την αγορά, καθώς η Σοφοκλέους όχι μόνον αγνόησε επιδεικτικά την τραπεζική ανάκαμψη στις ευρωαγορές, αλλά είδε την ΕΤΕ να κλείνει κάτω από τα 38 ευρώ. Διακρίθηκαν ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Eurobank. Νέο αρνητικό ρεκόρ τζίρου για το 2008.

του Θ. Σταυρόπουλου

Η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας έδωσε οριακές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη και νέο αρνητικό ρεκόρ τζίρου για το 2008.

Οι αγοραστές εγκλωβισμένοι στα χιόνια και φοβούμενοι την ”ολισθηρότητα” του εδάφους προτίμησαν να παραμείνουν θεατές και αυτό σε συνδυασμό με τη σημερινή αργία της Wall Street (President Day) αλλά και με το ότι οι περισσότερες ΑΧΕ σήμερα λειτούργησαν με ”προσωπικό ασφαλείας” έδωσαν τις εξαιρετικά χαμηλές συναλλαγές έστω και αν μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση έδωσαν την εντύπωση ότι είχαν διαθέσεις για κάτι καλύτερο, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από την τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών που διαμορφώθηκε στο 1,6 προς 1.

Είναι εμφανές ότι η διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου σε τίτλους που διατηρούν αυξημένες θέσεις τα ξένα χαρτοφυλάκια παραμένει περιορισμένη και βέβαια κάτι τέτοιο μικραίνει τις πιθανότητες για σημαντική ανοδική αντίδραση τόσο στον FTSE όσο και στον Γενικό Δείκτη.

Αντίθετα, η σχετική κινητικότητα που έχει αρχίσει και παρατηρείται εδώ και κάποιες συνεδριάσεις για τίτλους μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης δεν αποκλείεται να έχει και συνέχεια αν το γενικότερο κλίμα δεν υποτροπιάσει σημαντικά.

Με αυτά τα δεδομένα θεωρείται περίπου φυσιολογικό η Σοφοκλέους σήμερα να μην ακολουθήσει τα τουλάχιστον αξιοσημείωτα κέρδη των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, τα οποία έδειξαν να χαιρετίζουν θετικά την είδηση εθνικοποίησης της Northern Rock, αφού από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους μόνο ΔΕΗ και κατά δεύτερο λόγο Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Eurobank προσπάθησαν για κάτι καλύτερο.

Έτσι, από τις μετοχές του FTSE με κέρδη μεγαλύτερα των τριών ποσοστιαίων μονάδων η ΔΕΗ, αξιοσημείωτα κέρδη για Eurobank, ΟΤΕ και Μυτιληναίο, απλά θετικό πρόσημο για Ελληνική Τεχνοδομική, Motor Oil, Alpha Bank, Πειραιώς και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Αγροτικής και MIG.

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες για MPB, Βιοχάλκο, Coca Cola και αρνητική μεταβολή για Ελληνικά Πετρέλαια, Intralot, ΟΠΑΠ, Τιτάνα και Τράπεζα Κύπρου.

Ίσως αξίζει λίγο εκτενέστερης αναφοράς η εικόνα που παρουσίασε και σήμερα η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία όχι μόνο έκλεισε στο χαμηλό ημέρας με τουλάχιστον αξιοσημείωτες (τηρουμένων των αναλογιών της ημέρας) συναλλαγές, αλλά συμπλήρωσε επτά πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες δέκα σε μία πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 42,84 ευρώ και βέβαια κάτι τέτοιο μόνο θετικά μηνύματα δεν αφήνει.

Σε αντίθεση με την υποκείμενη ανοδικά κινήθηκαν τα συμβόλαια της υψηλής κεφαλαιοποίησης στην αγορά παραγώγων περιορίζοντας τις υπάρχουσες υποτιμήσεις, σε μία συνεδρίαση εξαιρετικά χαμηλών συναλλαγών, με μοναδικό σχετικά αξιοπρόσεκτο δανεισμό για τίτλους της MPB, ενώ λίγες πωλήσεις σημειώθηκαν και σήμερα από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τεχνικά ασφαλώς όλα τα βλέμματα παραμένουν σε FTSE και Γενικό Δείκτη, με τον πρώτο να εμφανίζει σαφώς επιδεινούμενη εικόνα αφού έχασε το κανάλι 2.270-2.260 και θα αναζητήσει σαν επόμενη στήριξη τις 2.242-2.240 μονάδες.

Κλείσιμο χαμηλότερα των 2.240 μονάδων οδηγεί προς τις 2.210 και 2.177 μονάδες, όμως αν ο εν λόγω δείκτης αύριο κιόλας δεν δώσει αξιοσημείωτη ανοδική αντίδραση αν μη τι άλλο δημιουργείται ζήτημα παρατεταμένης αδυναμίας. Οι πρώτες αντιστάσεις στις 2.277-2.280, 2.305 και 2.320-2.330 μονάδες.

Αντίθετα ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να μάχεται στη στήριξη των 4.316 μονάδων (και σήμερα ενδοσυνεδριακά την έχασε μάλλον εύκολα στο ξεκίνημα της συνεδρίασης) καθοδική διάσπαση της οποίας δημιουργεί διπλό βυθό με κίνηση προς τις 4.260-4.256 μονάδες. Αντίθετα, οι πρώτες αντιστάσεις στις 4.360-4.370, 4.381 και το πρώτο τεχνικά ζητούμενο που είναι το κλείσιμο υψηλότερα των 4.425 μονάδων.

Λαμβανομένων υπόψη των δεδομένων της ημέρας θα μπορούσε να κριθεί ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 157 ανοδικές μετοχές έναντι 96 πτωτικών, ενώ 19 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 5% έως 18,59%.

Τέλος, στους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές ασφαλώς καταχωρούνται οι συνεχίζοντες την αναρρίχηση ΔΙΕΚΑΤ, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, Dionic και ΔΟΛ, ενώ κινητικότητα που συνοδεύτηκε από αξιοσημείωτα κέρδη παρουσίασαν ΑΤΤΙΚΑΤ, Γρηγόρης, Μπενρουμπή, Πήγασος, Κούμπας, ΒΙΟΤΕΡ και CPI.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v