Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Happy birthday, Mr.President

Τα καταφέρατε να φτάσετε στο γραφείο; Απεγκλωβιστήκατε από το χιόνι; Τα θερμότατα συγχαρητήριά μας. Να εύχεστε, όμως, αυτός να είναι και ο μόνος απεγκλωβισμός που θα βιώσουμε, γιατί αν το ”μαγαζί” απεγκλωβιστεί από το 4.150 - 4.500, μάλλον την κατηφόρα θα πάρει, παρά την ανηφόρα.

Happy birthday, Mr.President
Τα καταφέρατε να φτάσετε στο γραφείο; Απεγκλωβιστήκατε; Τα θερμότατα συγχαρητήριά μας.

Να εύχεστε, όμως, αυτός να είναι και ο μόνος απεγκλωβισμός που θα βιώσουμε.

Η αγορά παραμένει -δίκην ”μπετόν αρμέ” (προς το παρόν τουλάχιστον)- εγκλωβισμένη στο διαβόητο range των 4.150 - 4.500 μονάδων του δείκτη και να εύχεστε με όλη σας την καρδιά να μείνει ακριβώς εκεί που είναι.

Διότι, όπως αντιλαμβάνομαι, εξ εγκύρων και συνηθέστατα ορθών πηγών, ενδεχόμενος απεγκλωβισμός θα πραγματοποιηθεί προς τα κάτω και όχι προς τα πάνω.

Να τα δούμε τα πράγματα νηφαλίως; Έτσι, όπως το λευκό background της χιόνος επιτάσσει;



Για να ξεφύγει η αγορά από το εύρος των 4.150 - 4.500 του δείκτη, θα πρέπει να ”τροφοδοτηθεί” με ισχυρή ειδησεογραφία. Δηλαδή, με εξέλιξη επιχειρηματική ή μακροοικονομική, από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, που να συνηγορεί προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

Κατά τα φαινόμενα, οι πιθανότητες να σημειωθεί αυτή η εξέλιξη, τείνουν περισσότερο προς την αρνητική παρά προς τη θετική πλευρά.

Εξηγούμαι. Κινητήριος δύναμη του ελληνικού χρηματιστηρίου παραμένει, καλώς ή κακώς, ο τραπεζικός τομέας. Ασφαλώς και τμήματα του υπόλοιπου ταμπλό παρουσιάζουν ενδιαφέρον, αλλά αν οι τράπεζες δεν πάνε καλά, ”βράσε ρύζι”.

Τα μέχρι τούδε αποτελέσματα του τραπεζικού τομέα (και των λοιπών σοβαρών επιχειρήσεων) είναι πλήρως ενσωματωμένα στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Άρα, ευλόγως, το βλέμμα όλων παραμένει στραμμένο στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου. Και βεβαίως, πώς να είναι τα αποτελέσματα αυτά ιδιαίτερα θετικά (ώστε να δικαιολογηθεί ανοδική αντίδραση...), όταν το κόστος του χρήματος έχει αυξηθεί για τις τράπεζες και όταν αυτές πλέον δεν διαθέτουν πλεονάζουσα ρευστότητα για τοποθετήσεις ή για άλλες επενδυτικές δραστηριότητες;

Επιπροσθέτως, η μόνη άλλη ανεξάρτητη πηγή εισοδήματος των τραπεζών, οι χώρες του πάλαι ποτέ ανατολικού μπλοκ, αν και παραμένουν έως τώρα στο απυρόβλητο της κρίσης αυτής, είναι αρκετά ευάλωτες σε κλυδωνισμούς και τυχόν επέκταση της κρίσης στα ”χωράφια” τους θα είχε ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα.

Από την άλλη, υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ακριβώς αυτές οι χώρες έχουν μία ιδιαίτερη δυναμική, μία αναπτυξιακή ”φούρια” όπως την περιγράφουν και χαρακτηρίζονται από τη δραστηριότητα περισσότερο της παραοικονομίας παρά της οικονομίας και κατά συνέπεια μπορούν να ”παίζουν” όταν οι άλλοι σταματούν (κάτι σαν Duracell;).

Η υπόθεση σε κάθε περίπτωση παραμένει ”στοίχημα” και είναι ένα στοίχημα που δεν θα απαντηθεί παρά μόνο σε ένα εξάμηνο, εννεάμηνο ή ακόμη-ακόμη και έως τον Νοέμβριο... Βέβαια, τότε έχουμε και εκλογές στο ”Αμέρικα”... και τα πράγματα περιπλέκονται λίγο παραπάνω....

Πάντως, για σήμερα, ευχαριστούμε, κ.Πρόεδρε, και όλους τους προκατόχους της θέσης σας που κρατάτε τις αγορές στα χωράφια σας κλειστές λόγω αργίας... Ευκαιρία να απολαύσουμε το χιόνι...

Ν.Γ.Δρόσος

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v