Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όχι άλλο ”κάρβουνο” στις τράπεζες...

Από το διεθνές κλίμα αλλά και από τις διαθέσεις των μεγάλων ξένων θεσμικών οίκων ως προς τις ελληνικές μετοχές και κυρίως τις τράπεζες, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η τάση την ερχόμενη εβδομάδα, με πολλούς παράγοντες να εκτιμούν ότι η αγορά χρωστά μια ανοδική αντίδραση. Υπομονή και τόλμη συστήνει ο Μ. Χατζηδάκης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Έπρεπε να περάσουν έξι συνεχόμενες εβδομάδες με αρνητικό ”κλείσιμο” για να σπάσει το σερί. Με μόλις 0,10%.

Έπρεπε να περάσει μία εβδομάδα όπου ανακοινώθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα χρήσης 2007 για τραπεζικούς ομίλους και βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Για να δεχθούν τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας σημαντικές πιέσεις στο σύνολό τους οι τραπεζικές μετοχές και χαρτιά του 20άρη.

Άλλοι απέδωσαν τις πιέσεις στη συνολικότερη αμφισβήτηση που εκφράζεται διεθνώς για τον τραπεζικό κλάδο, άλλοι στα ενεργά προγράμματα πώλησης από την πλευρά γνωστών ξένων επενδυτικών οίκων και ορισμένοι στη λήξη των συμβολαίων μηνός Φεβρουαρίου.

Στην μεν πρώτη περίπτωση οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν μέρος του προβλήματος παρά τις θετικές εκτιμήσεις των ξένων, παρά την στάση που τηρούν στην πλειονότητά τους οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι.

Όπως σημείωνε χαρακτηριστικά κορυφαίος χρηματιστηριακός παράγοντας ”από την στιγμή που δίνεται εντολή για μείωση τραπεζικών θέσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα ήταν αφελές να πιστεύουμε πως ο ελληνικός κλάδος θα παραμείνει ανεπηρέαστος”. Εκτίμηση που βέβαια έχει και την ενθαρρυντική ανάγνωση.

Η προτίμηση των ξένων προς τις ελληνικές τράπεζες συντηρεί τα προγράμματα εντολών τους σε μία λογική σχέση πωλητών – αγοραστών.

Από τεχνικής πλευράς μένει να φανεί στις πρώτες συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας εάν ”διακυβεύονται” τα χαμηλά έτους της Εθνικής. Να σημειωθεί πως ενδοσυνεδριακά χθες η τιμή της μετοχής υποχώρησε μέχρι τα 37,78 ευρώ.

Στην δεύτερη περίπτωση αποτελεί κοινό… μυστικό στην αγορά πως τουλάχιστον δύο γνωστοί ξένοι επενδυτικοί οίκοι ρευστοποιούν σταθερά από τα μέσα Ιανουαρίου θέσεις τους σε ελληνικές μετοχές.

Επιπρόσθετα για τους ίδιους οίκους λέγεται πως έχουν δανειστεί μεγάλο αριθμό τραπεζικών μετοχών, πως συντηρούσαν μέχρι χθες συμβόλαια πώλησης στον FTSE χαμηλότερα των 2.270 μονάδων και πως σε γενικές γραμμές… υποτιμούν τον 20άρη και τις τραπεζικές μετοχές.

Στην τρίτη, που αφορά στα παράγωγα, τα όσα έγιναν στην αγορά από τα μέσα και μετά της συνεδρίασης έγιναν λίγο ως πολύ γνωστά. Ωστόσο χρειάστηκε η διαδικασία της δημοπρασίας για να διαμορφωθεί σε κλείσιμο ο FTSE στην περιοχή των 2.260 μονάδων.

Η παράμετρος αυτή αποτελεί μία από τις ελάχιστες ενθαρρυντικές ενδείξεις για τη συνέχεια.

Μερίδα αναλυτών υποστήριζε πως ενδεχόμενη διαμόρφωση του FTSE χθες, έστω και οριακά πάνω από τις 2.260 μονάδες, θα μπορούσε να αποτελέσει πρόκριμα για ανοδική αντίδραση κατ’ αρχήν προς τις 2.310 μονάδες.

Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν πως άσχετα εάν η αγορά μπορεί να υποχωρήσει και πάλι προς τις 4.100 μονάδες (ή σε νέα χαμηλά) ”χρωστά” μία ανοδική αντίδραση.

Μ. Γελ.

Όπως σημειώνει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, ”Ανεξάρτητα από την φημολογία και την στάση μερικών ξένων επενδυτών, η επιβεβαίωση των προσδοκιών στα αποτελέσματα του 2007 κρύβει μέσα της και το φάρμακο της ανάκαμψης της αγοράς και από ότι φαίνεται από την αξιολόγηση των έως μεγεθών, δεν υπάρχουν περίεργα φαινόμενα μέσα στους ισολογισμούς που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τριγμούς λογιστικής φύσεως.

Σε αυτή την παράμετρο βασίζεται η εκτίμηση ότι εκτός από την τόλμη που χρειάζεται αυτή η περίοδος για τοποθετήσεις, η υπομονή είναι το άλλο συστατικό που θα χρειαστεί, αφού τα κίνητρα των κινήσεων δίνονται σχεδόν αποκλειστικά από το εξωτερικό όπου η μεταβλητότητα είναι παρούσα παρά τον μετριασμό των αρνητικών εντυπώσεων σε επίπεδο μακροοκονομικών νέων και ενδέχεται να διατηρηθεί έτσι έως τον Απρίλιο όπου αναμένονται τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου”.

-----Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.320,67 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 0,10%, με αποτέλεσμα να περιορίσει τις απώλειές του από την αρχή του χρόνου στο 16,57%. Ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 0,55%, ο Mid 40 σημείωσε άνοδο 0,79%, ενώ ο Small Cap 80 κατέγραψε κέρδη 0,84%.

Από τους επιμέρους κλάδους, με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι κλάδοι των Προσωπικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (5,10%), των Μέσων Ενημέρωσης (3,56%), των Πρώτων Υλών (3,17%), της Τεχνολογίας (3,13%), των Βιομηχανικών Προϊόντων και Υπηρεσιών (2,75%) και των Ταξιδιών και Αναψυχής (2,74%).

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες κατέγραψαν οι κλάδοι των Τραπεζών (-1,77%) και της Υγείας (-1,29%), ενώ μικρότερες απώλειες εμφάνισαν οι κλάδοι του Εμπορίου (-0,66%), των Χημικών (-0,41%) και των Τηλεπικοινωνιών (-0,12%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Κυριακούλης (52,21%), Έλτον (44,16%), ΔΙΕΚΑΤ (29,41%), Pasal (17,20%), Αλλατίνη (15,64%), Ικτίνος (15,49%), Μαξίμ Περτσινίδης (14,71%), Καλπίνης – Σίμος (13,24%), Βιοσώλ (ΠΟ 11,76%) και Νάκας (11,59%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία (-18,75%), Σπύρου (-14,35%), Γκάλης (-12,82%), Προοδευτική (-9,76%), Sprider (-8,52%), Χατζηκρανιώτη (-8,05%), ΟΛΠ (-7,82%), Κλωνατέξ (-7,69%), Ατλάντικ (-7,50%) και Interfish (-7,48%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v